Ajax-loader

Faragó József könyvei a rukkolán


Faragó József - Szilvási ​Lajos
Szilvási ​Lajos regényei több százezer család könyvespolcainak féltve őrzött kötetei. Az író művei több mint 10 millió példányban keltek el. Nemcsak a könyvesboltokban, de a könyvtárakban is sorban álltak érte az emberek. Szilvási szinte kötelező kűrnek számított, mondatai beépültek nyelvünkbe, hőseinek életvitele sokaknak mintát jelentett. Most megtudhatjuk, hogy ki is állt a népszerű könyvek mögött. Titkos jelentések, baráti emlékek és családi beszámolók kínáltak mozaikdarabokat Szilvási Lajos portréjához.

Faragó József - Pálinkatúra
"Nagy ​utat tett meg a magyar pálinka a gumicsizmás emberek kezében didergő stampedliktől a kóstolóházak barátságos belső terében melengetett tulipános poharakig. Napjaink fogyasztási szokása köszönő viszonyban sincs az előző nemzedékek hagyományával. Ma már egyre több pálinkaturista járja az országot főzdetérképpel és párlatlistával. Könyvünkben egészen mélyre ástunk a magyar spiritusz múltjában, hogy eljussunk annak forrásvidékéig, és onnan indulva járjuk végig a tradicionális túraútvonalakat." (a Kiadó)

Nagy Jenő - Vámszer Géza - Faragó József - Kalotaszegi ​magyar népviselet: 1949-1950
Faragó ​József, Nagy Jenő és a nemrég elhunyt Vámszer Géza 1949 nyári hónapjaiban félszáznál több falut járt be gyalogszerrel vagy kerékpáron, hogy közös terv és egységes szempontok alapján összegyűjtse a kalotaszegi magyar népviselet egyedülállóan gazdag és jellegzetes anyagát. A helyszíni gyűjtést az egész korábbi néprajzi szakirodalom eredményeivel egészítették ki. Így jött létre ez a néprajzi munka, amely a történeti adatok bevonásával a kalotaszegi magyar népviselet múltját és helyzetét pontosan a XX. század közepén rögzítette. "Jó félszáz faluban csecsemőktől aggastyánokig a női és férfiruházkodás összes darabjai egykor és ma, anyag, szabás és díszítés, valamint terminológia szerint sok száz, talán több ezer változatot képviselnek. Három ember minden változat megtalálására és leírására a gyűjtés ideje alatt képtelen volt: alighanem olyan ruhaváltozatok is akadnak, amelyeknek még az említésével is adósok maradtunk. Valóban, könyvünk nem a színpompás kalotaszegi magyar népviseletnek az utolsó ecsetvonásig kidolgozott freskója, hanem csak színvázlata: egy-egy öltözetdarab vagy egy korcsoport, egy falu vagy egy falucsoport viseletének részletekbe menő, monografikus kutatását és feldolgozását nemhogy fölöslegessé, hanem szükségessé teszi." Ezért remélik a szerzők, hogy munkájuknak éppúgy lesznek majd folytatói, mint ahogy ők is néprajzos elődeik munkáját igyekeztek folytatni és kiteljesíteni.

Faragó József - Kézművessör-kalauz
Magyar ​kézműves sörök forrásvidékére kalauzoljuk az olvasót. Régi sörfőzdék patinás üstjeihez éppúgy ellátogatunk, ahogy bepillantunk a házi sörfőzők tűzhelyre tett lábasaiba, de a legmodernebb kisüzemekben is vizitálunk. Pár éve még ritka madár volt honunkban a sörturista. Mostanában egyre többen járják az országot főzdetérképpel, sörlistával, palackokkal felszerelkezve, hogy frissen és zamatosan, mondhatni első kézből kapják a szűretlen és pasztörizálatlan különleges söröket. Nálunk is javában zajlik a tengerentúlról indult sörforradalom. Kár lenne kimaradni belőle.

Faragó József - Tőzsdejátszmák
A ​békebeli szakácskönyvek hangulatát idézi ez a rendhagyó tőzsdesuli, mely az alapműveletnek tekinthető szelvényvagdosástól tárgyalja a tőkepiaci boszorkánykonyha alapfogásait. Nincs sok matek és az agyonfirkált grafikonokat is mellőzte a tőzsdei újságíró szerző, aki a legjobb alapanyagokból, élő kereskedési sztorikból dolgozott. Az elmúlt évek sikeres pénzügyi receptjeit és a nagy piaci odakozmálásokat egyaránt szemügyre vehetjük. A könyvben szót kapnak spekulánsok, brókerek és elemzők. Láthatjuk, hogyan sütögetik pecsenyéjüket a profik, de azt is megtudhatjuk, miként kerülnek vigyázatlan kisbefektetők a levesbe.

Antal Árpád - Szabó T. Attila - Faragó József - Kriza ​János
(...) ​A három szakavatott szerző három - önállónak is tekinthető - tanulmányából, melyekben a szép és könnyed előadásmód szerencsésen ötvöződik a tudományos alapossággal, az olvasó átfogó képet nyer mind Kriza munkásságáról, mind pedig a korról, amelyben Kriza élt és alkotott. A tanulmányok egymás után elevenítik fel előttünk Krizát, a Petőfi-előd költőt, az örökbecsű Vadrózsák szorgalmas gyűjtőjét és szerkesztőjét, valamint a jeles nyelvjáráskutató tudóst, ismertetik küzdelmes életét, s feltárják benne azokat az emberi és művészi értékeket, melyek szellemi életünknek ma is elévülhetetlen kincsei.

Faragó József - Lakner Zoltán - Pungor András - Szabó Brigitta - Frontsebészet
"A ​folyosó zajos volt. Gyurcsány meghívott vendégeitől, a "blogosaitól" búcsúzott. Simogatták, fényképezték a párás szemű asszonyok. De a párttársai és az újságírók már elkerülték. Bajnai elhaladt mellette, amikor kormányőrök gyűrűjében a dolgozószobájába tartott, ahol nem várta sem állófogadás, sem pezsgős koccintás. Csak a válság." "A könyv megírásakor ezernél több oldalnyi dokumentumot, beszédet, tanulmányt, elemzést, korabeli újságcikket olvastunk el. Több mint félszáz akkori főszereplővel és mellékszereplővel készítettünk mélyinterjúkat, folytattunk rövidebb és hosszabb beszélgetéseket. Benyomásokat, információkat ütköztettünk, hogy megvonhassuk annak az egy évnek a rövid és hosszú távú mérlegét."

Faragó József - Balladák ​földjén
Dolgozataim ​összegyűjtésével azt az elvi és gyakorlati célt szeretném szolgálni, hogy tőlem telhetőleg hozzájáruljak folklórkutatásunk folytonosságának biztosításához. Minden tanulmányban, cikkben folklorista elődeim és kortársaim századokat, népeket, nyelveket átfogó és összebékítő nagy szellemi örökségét igyekeztem gyarapítani, s remélni merem, hogy az én törekvéseimnek is lesznek olyan folytatói, akik munkám hibáit helyesbítik, hiányait kiegészítik és eredményeit meghaladják. Épp ezért próbálom folklorista pályám tanulságait rendre a kezük ügyébe készíteni. Vajon e kötet után most már abbahagyom a balladakutatást? Amíg dolgozni tudok, addig népballadáinkkal is foglalkozni fogok. Egy ilyen hivatásnak vagy szenvedélynek csak a halál vethet véget. Faragó József

Kollekciók