Ajax-loader

Szokoly Miklósné könyvei a rukkolán


Faragó Zoltán - Szokoly Miklósné - Fehér György - Nógrádi ​tájakon
Ez ​a kötet a természeti szépségeiről, néprajzi, népművészeti hagyományairól nevezetes nógrádi tájra, egyben Nógrád megye területére csábítja az érdeklődőket. A szép erdőkkel borított hegyes-völgyes vidék számtalan vonzó kirándulási lehetőséget és változatos élményeket kínál minden évszakban. A könyv elkalauzol a Világörökség részét képező műemlékfaluba, Hollókőre; az „ősvilági Pompeibe”, az Ipoly-völgy végén található 20 millió éves ipolytarnóci ősleletegyütteshez; különleges természeti képződményekhez (Kazár mellett riolittufa erózió, szilváskői jégbarlang, baglyaskői vulkánembrió, stb.) a romantikus várromokhoz, de a palóc népi építészet emlékeihez is. Bemutatja a színes palóc népviseletet és a népszokásokat (húsvéti locsolkodás, betlehemezés), amelyeket a helyi rendezvényeken ismerhet meg az idelátogató. Irodalmi emlékhelyeinkhez – a Mikszáth-kúriához Horpácsra és a Madách-kúriához Csesztvére – is elvezet. A javasolt kirándulások behálózzák a Cserhát dombvidékét, a Karancs hegységet, de elvisznek a Börzsöny keleti és a Mátra nyugati részeire is. A nagyobb településeken (Salgótarján, Balassagyarmat, Szécsény) várostérkép segíti a tájékozódást.

Szokoly Miklósné - Észak-magyarországi ​kerékpártúrák
Útikönyvünk ​barangolásra hívja a túrázókat Észak-Magyarország sokszínű, vadregényes és kevésbé ismert tájaira. A Bükkbe és a Zempléni-hegységbe azokat, akik számára kihívást jelentenek a magas hegyi utak, Aggtelek környékére azokat, akik a karsztvidék sajátos felszíni formáival és izgalmas barlangjaival kívánnak megismerkedni, a Cserehát lankáira és a Bodrog-köz, valamint a Bükkalja kis szintkülönbségű útjaira a kezdő bicajosokat, gyerekes családokat. A könyvben szereplő 18 kerékpártúra által feldolgozott terület mindent kínál, ami a turistát érdekelheti: a történelmi városokat, a völgyekben megbúvó apró falvakat, múltat idéző romantikus várakat, várromokat, de üdülőhelyeket, melegvizű strandokat is. Az útvonalleíráshoz a látnivalók ismertetése és a kerékpárosok számára nélkülözhetetlen szolgáltatások felsorolása kapcsolódik. A tájékozódást útvonaltérképek és várostérképek segítik.

Bodor Péter - Szokoly Miklósné - Kerékpártúrák ​a Bakonyban és a Balaton körül
Térképpel ​kiegészített útmutató a kerékpározás és a természetjárás szerelmeseinek. Ebben a remek zsebkönyvben, minden, a szabadidő "kétkerekű" eltöltéséhez szükséges hasznos információ megtalálható.

Szokoly Miklósné - Kisalföld ​és környéke kerékpáros útikalauz
Kisalföld ​kerékpáros útikalauz - Szigetköz, Mosoni-síkság, Soproni-hegység, Fertő tó, Hanság, Rábaköz, Pannonhalmi-dombság leírása Kerékpáros útikalauz M 1:80 000 útvonaltérképpel, várostérképekkel, 26 túraajánlattal, háromnyelvű túraleírásokkal, látnivalók ismertetésével spirálos kivitelben. A Kisalföld hazánk vizekben egyik leggazdagabb, legtöbb kerékpárúttal rendelkező, látnivalókban és természeti értékekben bővelkedő tája. Az idegenforgalom számára kiemelt jelentőségűek a nagyobb városok és a Fertő tó környéke, de útikalauzunk a kisebb települések gyakran igen értékes és érdekes látnivalóira is fel kívánja hívni a figyelmet. A folyók mellett kellemes szabad strandok, kempingek találhatók. A túrák útvonala végigvezet a Szigetköz, a Mosoni-síkság, a Hanság, a Rábaköz, a Pannonhalmi-dombság, valamint Sopron és a Fertő tó környékén. Ez a vidék közismerten gazdag szép és védett természeti értékekben, néprajzi, történelmi nevezetességekben. Kedvelt turista úticél és kerékpározni is kiválóan lehet a kiépített kerékpárutakon, kerékpárosoknak ajánlott, jelzett ún. kerékpárbarát utakon és a szinte végig aszfaltozott folyó menti gátakon.

Kollekciók