Ajax-loader

Vinkó József könyvei a rukkolán


Covers_314031
elérhető
0

Vinkó József - Zürich
Furcsa ​és szokatlan érzés fog el, amikor ezt a néhány sort írom. Bevezetőt írok egy könyvhöz, amit nem olvastam, és amit - legalábbis eredeti formájában - soha nem is fogok olvasni, hiszen nem ismerem a magyar nyelvet. Mégis sejtem, hogy milyen ez a könyv, hiszen a Vinkó Józseffel való beszélgetések sok mindent megvilágítottak. Tökéletesen megbízom benne, tudom, hogy őszinte és nyílt képet fest Zürichről, azt írja a városunkról, amit látott és amit megérzett belőle. Elképzelhető persze, hogy véleménye néhány pontban eltér az enyémtől, dehát nem természetes ez? Engem már az a tény örömmel és megelégedéssel tölt el, hogy egyáltalán akad valaki Magyarországról, aki a mi Zürich városunk iránt olyan erős vonzódást érez, hogy rászánja magát, hogy egy egész könyvet írjon róla. Azt mondom: "a mi városunk iránt", mert szeretem Zürichet. Itt születtem, itt voltam gyerek, itt töltöttem el majdnem az egész életemet és minden bizonnyal itt is fognak eltemetni, ha elérkezik az ideje. Az én Zürich-képem érzelmeken alapszik és szubjektív. Ebben a tekintetben különbözöm sok honfitársamtól. Számukra Zürich, ha nem is Svájc fővárosa, de mindenképpen a legnagyobb metropolisza, gazdasági- és bankközpont, amit mindenekelőtt gyanakodva szemlélnek: attól félnek, hogy Zürich leszavazza őket. Mert való igaz: Svájc minden hatodik lakója Zürichben vagy Zürich környékén él. Itt egy lüktető életritmus jellemzi a hétköznapokat, ami gyökeresen eltér az ország többi városában zajló komótos életformáktól.

Vinkó József - Konyhamalac
Evés ​közben jön meg az étvágy szól az örök érvényű igazság. De megjöhet olvasás közben is. Nem kell más hozzá, mint néhány szórakoztató kulináris mese Vinkó József tollából.

Hernádi Gyula - Vinkó József - Jóslások ​könyve
"Némelyek ​úgy vélik majd, hogy az okkultizmus az irracionális, a valóságtól menekülő gondolkodás szimptómája. S hogy válságos korunkban akár még zavaró is lehet. Mi nem így gondoljuk. Szerintünk a gondolkodó ember képzelőereje mindig is megelőzte konkrét tudományos ismereteit. Először a mitológia, később az okkult tudományok és a művészetek, az alkímia, a kabala, a mágia, az asztrológia, a különböző jóslási technikák segítségével próbálta meg legyőzni saját félelmét és az (ellenséges) külső világot. A kíváncsiságnak és a fantáziának ezekből a gyönyörű teljesítményeiből születtek később a konkrét tudományok. Asztrológia nélkül nem lenne csillagászat, alkímia nélkül nem lenne fizika, kémia. Mágia és I Ging nélkül nem lenne genetika. Kabala és asszír-babilóniai formalizmus nélkül nem lenne logika, sem komputernyelv. Számmisztika nélkül szegényesebb volna a matematika, keleti gyógymódok nélkül az orvostudomány. Az okkult tudományok és művészetek, a jóslások jelentik a mai civilizáció, a tudományos-technikai forradalom szerelmekkel, csalódásokkal, félelmekkel és örömökkel teli kamaszkorát. Az ember pedig nem teljes ember, ha megtagadja kamaszkori emlékeit."

Vinkó József - Az ​ember harmadik bőre
A ​kötet minden egyes darabja önmagában is élvezetes olvasmány, ám a 17 riport együttese ennél többet is ad: bepillantást enged a XX. század végének gondolkodásmódját és kultúráját meghatározó író-, és művészegyéniségek alkotáslélektani problémáiba éppúgy, mint magánéletébe, s akaratlanul is tükrözi a századvég szellemi erjedését.

Vinkó József - Szellem ​a fazékból
Úgy ​lapozd ezt a könyvet, kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi vagy, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg a fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek. Remélem, ezeknek is van aromája, zamata. Mi a különbség gourmet és gourmand között? Ki írta le először a gasztronómia szót? Mikor nyílt az első étterem? Művészet-e a szakácsmesterség? Bűn-e a torkosság? Miért hívják a derelyét barátfülének? Hogy született a pezsgő? Van-e élet leves nélkül? Csípős-e Kádár kolbásza? Kell-e a halászlébe halvér? Milyen ital a maflás? Mit keres Einstein a konyhában? Mikor ettünk először paprikás tsirké-t? Miben sántikál Görhöny uram és Haluska koma? Miért lett rántott hús alakú az ország? Húsbavágó kérdések. Ha sikerült felcsigázni a fantáziádat, kedves Olvasó, akkor dörzsöld meg a fazekat a címlapon, ahogy Aladdin a rézlámpást. Óvatosan emeld meg a födőt, és a szellem kiszabadul a fazékból. Ne félj, nem gonosz dzsinn ez. Megkötött csomót nem tud megoldani, csukott ajtót nem tud kinyitni. A fazékba is bármikor visszazárhatod, csak be kell csuknod a könyvet. A Szellem a fazékból az ételek lelkéről szól. Ha megismerkedsz velük, jobban fogod szeretni őket. És jobban is fognak ízleni.

Kollekciók