Ajax-loader

Victor Bockris könyvei a rukkolán


Victor Bockris - Keith ​Richards
Rendőrségi ​rajtaütések és az ezeket követő drogperek, elvonókúrák és vércserék, összetört luxusautók és leégett luxuslakhelyek, kábítószeres- és szexorgiák, napokon át tartó dorbézolások, divatot teremtő szakadtság, több száz, egyenként elkeresztelt hangszerből álló gitárgyűjtemény, térképhez hasonlatos arc, whiskytől és cigarettától reszelős nevetés – csupán néhány motívuma és eleme Keith Richards 1962 óta épülő legendájának és imázsának. Victor Bockris Keith Richards-életrajzában nem csupán a legenda valós és költött elemei kerülnek helyükre, hanem Richards rokonai, asszonyai, barátai és pályatársai is szóhoz jutnak, akik közül sokan, akárcsak ő maga, mára a nyugati kultúra emblematikus alakjaivá lettek. Muddy Waters és Chuck Berry, Bob Dylan és Gram Parsons, Marianne Faithfull és Anita Pallenberg, Tom Waits és Bono Wox, Brian Jones és Mick Jagger… – ugyan ki győzné felsorolni mindazokat, akik lényeges szerepet játszottak és/vagy játszanak „Keef Riffhard” életében? A Rolling Stones gitárosáról Bockris nem titkolt rokonszenvvel, mégis tárgyilagosan ír. Könyvéből egy csetlő-botló, ám esendőségében is szeretetre méltó, varázslatos művészt ismerhetünk meg, akinek oroszlánrésze van abban, hogy az együttes zenéje első hallásra felismerhető és jószerével utánozhatatlan. Keith Richardsnak ez az életrajza kötelező olvasmány minden Stones-rajongó számára, és bízvást ajánlható bárkinek, aki felszínes közhelyeknél többet vágyik tudni az elmúlt fél évszázad rocktörténetéről.

Victor Bockris - The ​Life and Death of Andy Warhol
The ​only major biography of Andy Warhol, reissued to coincide with his 75th birthday. Artist, filmmaker, magazine publisher, instigator of Pop Art, Andy Warhol (1928-1987) used his canvasses of dollar bills, soup cans, and celebrities to subvert distinctions between high and popular culture. His spectacular career encompassed the underground scene as well as the equally deviant worlds of politics, show business, and high society. Warhol is the definitive chronicle of Warhol's storied life.

Victor Bockris - Lou ​Reed - Transformer
Lou ​Reed mindig a saját művészi elképzeléseihez igazította a rockzene különböző irányzatait, s munkásságában a legváltozatosabb kifejezési formákkal találkozhatunk: a hangos, elsöprő erejű kakofóniától a valaha írt legérzelmesebb dalszövegekig. Legelső doo-wop-kislemeze, a tinédzserkorában kiadott So Blue óta játszott már mindent: garázs- és pszichedelikus rockot a Velvet Undergrounddal, majd szólóban glam rockot, punkot, diszkót, alternatív és „józan-rockot” – így lett a könnyűzene világának kiemelkedő vezéralakja, újító és trendeket diktáló zenész. Mára általánosan elfogadott, hogy a 60-as években a Velvet Undergroundnál csak egyetlen fontosabb, máig ható zenekar volt: a Beatles. Amikor 1972-ben szólókarrierbe kezdett, David Bowie-val és Marc Bolannel együtt a glam rock élvonalába került, majd egy mára klasszikussá lett punklemezzel, a Metal Machine Musickal jelentkezett. Bámulatos alkotókedvét jól mutatja, hogy összesen húsz szólólemezzel teljesítette ki a Velvet-albumokkal, vendégszereplésekkel és koncertlemezekkel már megalapozott legendáját. Victor Bockris könyvében hangsúlyozza, hogy Lou Reed zsenialitása és kísérletező kedve leginkább dalszövegeiben mutatkozik meg, ezért is nőhetett fel olyan nagyságok mellé, mint Bob Dylan vagy Neil Young. Reed eddig csak töredékesen feldolgozott életútjának elmesélése közben Bockris leás a legkorábbi élményekig: felidézi a sokkterápiás kezelést, amit Reed az 50-es években a Creedmore Állami Pszichiátriai Intézetben kapott, és részletesen beszámol viharos szerelmi kapcsolatairól is, melyeket egyszerre jellemez a kedvesség és a kegyetlenség. A Transformer izgalmas és hiteles adalék a rock ’n’ roll történetének irodalmához.

Kollekciók