Ajax-loader

Borbély László könyvei a rukkolán


Borbély László - Kerékpáron
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Borbély László - A ​rivaldától a vérpadig és utána
Októberben ​hatvannégy éves, de mégis gyermek. Méghozzá szomorú gyermek,akit megfosztottak attól, hogy megvalósítsa álmát. Az ő színházát gyermekkorában lebontották, a díszleteket összetörték és elégették, a szövegkönyveket széttépték, a hangszereket tönkretették, a jelmezeket eltékozolták, a társulatot szanaszét zavarták. Dózsa László azonban a lelke színpadán újra és újra összegyűjti őket, és zajlik az előadás. Számára a színház szent hely, ahol bármi megtörténhet, de csakis akkor. ha az katarzist vált ki. A megtisztulás ad értelmet a művészi játéknak és a magánéletnek. Ha valaki, akkor ő pontosan tudja, hogy milyen ára van az életnek. Többször halálba küldték, de visszatért és mindent elölről kezdett. Van miról mesélnie. Tanuljunk tőle az élet misztériumáról!

Borbély László - Dózsa László - Bohóc ​vérben és vasban
Dózsa ​László (1942) színművész tizennégy évesen vett részt a Rákóczi úti harcokban 1956-ban... A forradalom vérbe fojtása után két sírásó vette észre, hogy még életben van, és kihúzták a tömegsírból. Szerzőtársával, Borbély Lászlóval (1968) elmesélik a színész szenvedéstörténetét, felidézik a Rákóczi úti harcokat, a népligeti vurstliban töltött gyermekkort és a pályafutás legemlékezetesebb alakításait.

Borbély László - Kincskeresők
Íme ​egy könyv, amelyet sehová sem lehet beskatulyázni. Az ifjúság részére készült, de a felnőttek is nagy haszonnal forgathatják. Mondanivalója regényes keretre épült, de lényege a legszükségesebb ismeretek terjesztése. Miről szól hát ez a könyv? Román bácsi, öt diák nagybátyja, elhatározza, hogy megszervezi unokaöccsei és húgai egyik nyári vakációját. Tervét az ifjúság kalandvágyára alapítja és egy elhalt rokon kincséről beszél a gyerekeknek, amit az illető az egyik hegyvidéken rejtett el. A gyerekek a nagybácsi vezetésével be is járják a Pilis, a Bükk, a Zemplén hegység legszebb vidékeit, megnézik a városokat, falvakat, várakat, műemlékeket, üzemeket, bányát, ipartelepet. Közben záporoznak kérdéseik. S a feleletekből történelmi, kultúrtörténeti, földrajzi, geológiai, biológiai, csillagászati ismeretek egész sorát meríthetik az ifjú olvasók. A könyvbéli Román bácsi azonban nemcsak a gyerekekhez szól, hanem a szülőkhöz, a pedagógusokhoz is. Válaszai, meséi sok-sok komplikált fogalmat hoznak közel a gyermek értelméhez, és ha a felnőtt olvasó ezeket az értékes módszereket, hasznos apró fogásokat ellesi - sokkal könnyebben fog boldogulni a saját gondjaira bízott gyerek kíváncsiságának kielégítésében. Román bácsi védencei végül is elindultak: megismerik az országot, a magyar múltat, megtanulják, hogyan kell nyitott szemmel járni a világban, hazánkban, megértik, milyen értékes a tudás, a tanulás, a tájékozottság. Valószínűleg ezt a következtetést fogják levonni a könyv olvasói is, akiknek érdeklődését lekötik majd a friss, élénken megírt részletek, a kedves rajzok és a térképek.

Borbély László - Büntetlenek
A ​szerző regényében arra keresi a választ, hogy miért kezdődik el egy bűnözői karrier kamaszkorban. A regény hőseinek sorsa rámutat az egyéni tragédiák hátterében rejlő egyre mélyebb és elviselhetetlenebb szociális válságra. Borbély László író évekig gyűjtött anyagot regényéhez: tanárokkal, pszichológusokkal, szociális munkásokkal, rendőrökkel, sportedzőkkel és bűnözőkkel beszélgetett, míg kialakította drámai mondanivalóját, amely egyben társadalomkritika is.

Borbély László - Bilincstörők
Borbély ​László hősei általában esendő kisemberek vagy művészek, sportolók, bűnözők, akik mániákusan próbálnak megszabadulni, kitörni az őket szorongató élethelyzetekből, hogy aztán szinte mindannyian elmondhassák: "Napról napra élünk. Semmi jó nem történik ebben a nagy büdös demokráciában. Másutt a demokrácia olyan erős, mint egy krokodil. Nálunk még gyíknak sem nevezhetném. Komolyan mondom! Ráadásul a gyíkot hiába eteted, abból sohasem lesz krokodil." Keresztutak villannak fel, ahonnét lefelé sodródni mindig könnyebb, mint helytállni. A novellák néha lezáratlan sorsokat ábrázolnak, de az igazán lényeges így is megmutatkozik az emberi természetben. Az élet sokféle színtereinek izgalmas konfliktusai köszönnek vissza ezekben az írásokban, amelyek néhol fájdalmasan, néhol derűsen szólnak a felszabadulás bűvöletéről és valóságáról. BORBÉLY LÁSZLÓ író, hírlapíró 1968- ban született Budapesten. 2002-ben Az antikvárius című tárcanovellával nemzetközi nagydíjat nyert az Európai Tárca-Visegrádi Tárca 2002 pályázaton. Azóta folyamatosan jelennek meg novellái, riportjai, kisregényei.

Borbély László - Egy ​magyar fiú Kongóban
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Borbély László - A ​poseidon titka
A ​Poseidon titka egy hőslelkű magyar ifjú története, aki eltűnt hajógépész édesapja felkutatására nekivág az Égei-tenger szigetvilágának, kockáztatva életét is.

Borbély László - A ​Senki-szigeti nagy kaland
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Borbély László - A ​tenger hősei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Borbély László - Tengerre ​magyar
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Borbély László - A ​két világháború közötti művészet a Magyar Nemzeti Galériában
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Borbély László - Egy ​önveszélyes ember
A ​207-es számú öltöző titkai: ... hónapokig voltam vendége a Vígszínház öltözőjében. Ült velem szemközt a széken és mialatt felelevenítette múltját, játszott a tekintetévek, a kezével, de mindenekelőtt az arcával, az orgánumával. Embereket ábrázolt.

Borbély László - Bortnyik
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Borbély László - Kaszkadőr ​nélkül - Koncz Gábor
Film ​Színház Muzsika: "Vannak színészek, akiket az emberek tisztelnek, és vannak, akiket szeretnek. Koncz Gábor az utóbbiak közé tartozik. Szeretik, maguk közül valónak érzik. Talán ezért, mert olyan sok vagány figurát játszott el, talán azért, mert veszélyesen él, mert tudják róla, hogy a filmek legveszélyesebb jeleneteiben sem használ dublőrt, mert csak akkor érzi jól magát, ha kockáztathat és túl van a veszélyen - csak azért, hogy máris a következőt keresse." "Talán a csibészes mosolyát, kacsintását, talán sportos életmódját, barátságos közvetlenségét kedvelik..." Koncz Gábor: Merek vallani örömömről, bánatomról, szerelmemről, dühömről, családomról, hovatartozásomról. Talán számomra az utóbbi a legfontosabb. Nagy emberek és kis emberek egy-egy mondata adott és ad erőt nekem minderre.

Borbély László - Forró ​italok
A ​fiatal színész szerző a különleges forró innivalók készítésének, keverésének avatott ismerője. Több mint száz puncs, bólé, grog, bor, tea, kávé, csokoládé és - nem tévedés! - forró sörital receptjét osztja meg olvasóival, hogy meghitt, hangulatos „keretet" kínáljon egy-egy családi összejövetelhez vagy baráti beszélgetéshez. A fejezetcímek önmagukért beszélnek: Hideg téli estékre, avagy a kalapkúra kellékei; Uzsonnaitalok kicsiknek és nagyoknak; Evés előtt -- evés után.

Kollekciók