Ajax-loader

Török Gyöngyi könyvei a rukkolán


Török Gyöngyi - Későgótikus ​szárnyasoltárok / Late Gothic Altarpieces / Retables du gothique tardif / Spätgotische Flügelaltare
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Török Gyöngyi - A ​jánosréti Szent Miklós-főoltár
Jánosrét ​(Lúcky pri Kremnici) Körmöcbányától 3 km-re délnyugatra a felső-magyarországi bányavárosok területén, az egykori Bars vármegyében épült falu. Bars a Garam középső és alsó szakaszának vidékét foglalta magában. A helység első említése "villa sancti Joannis" néven 1429-ből ismert. A jánosréti Szent Miklós-templom kőfallal kerített egyhajós, késő gótikus templom, amely a 15. század utolsó harmadában épült.

Török Gyöngyi - Gótikus ​szárnyasoltárok a középkori Magyarországon
A ​gazdag képanyagot tartalmazó kötet a középkori művészet egyik jellegzetes alkotásával, a szárnyasoltárokkal ismerteti meg az olvasót. A gótikus szárnyasoltár a céhes keretekben dolgozó festők, asztalosok együttes munkájának eredménye volt; a legfőbb művészeti ágakat hangolta össze egy megépített dekoratív egységen belül. Ez a "kisépítészet" jól illeszekedett a gótikus templomok monumentális terébe. Ismert XV. századi oltáraink legjava a vidéki templomokat díszítette, az erdélyi alkotások a XVI. század elejéről maradtak ránk nagyobb számban. A könyv első ízben mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria gazdag szárnyasoltárgyűjteményét a maga teljességében. Megtalálhatók benne a hosszú évekig tartó restaurálás során újjászületett magyarországi szárnyasoltárok, a festett bibliai jelenetekkel és faragott szobrokkal, valamint a névadó szentek - Szent Magdolna, Szent Katalin, Szent Márton, Szent Miklós és mások - legendáinak ábrázolásával.

Török Gyöngyi - Régi ​magyar művészet a Magyar Nemzeti Galériában
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók