Ajax-loader

Zákonyi Ferenc könyvei a rukkolán


Zákonyi Ferenc - A ​vámosi csárda
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_112153
elérhető
2

Zákonyi Ferenc - Balaton
Az ​utóbbi évtizedek első, teljességre igényt tart Sági -- Zákonyi: Balaton nagyútikönyve joggal nyerte meg a "Magyar Tengert" szerető utasok, nyaralók tetszését. ___ Nem mindenki tart azonban igényt az ismeretek teljességére, inkább jól kezelhető, zsebbe mélyeszthető, olyan könyvet kíván, amely programbővítő és színesítő segítőtárs, kalauz a Balaton partján. ___ Ilyen kis terjedelmű kiadvánnyal jelentkezik most már harmadszor a Panoráma.

Tábori Kornél - Tóth Lajos - Zákonyi Ferenc - A ​Balaton dicsérete
A ​kötet szerkesztője már le sem meri írni a történelmi közhellyé nemesedett latin szállóigét: a könyveknek is megvan a maguk sorsa... Pedig ha valaha, most aztán ez az igazság. Egy több, mint fél évszázadon át lappangó, a történelem hányattatásai miatt eddig ki nem adható könyv lát most napvilágot. Ráadásul igazán ártatlan a téma, s a szereplők között sem találunk kárhoztatott személyt. Sőt... Az előzményekhez hallgassuk meg az egyik szerzőt, szerkesztőt Zákonyi Ferencet, aki 1981-ben, levelében ezt írta: "még 1941-ben Tóth Lajos akkori BIB főtitkárral és Tábori Kornél szerkesztővel - 1944-ben elhurcolták, sajnos nem került vissza - összeállítottunk egy füzetet "Miben látom a Balaton fő értékét?" címmel. Az akkor legnevesebb írókat, költőket szólaltattuk meg, akik az általuk e célra írt anyagukat alá is írták. Ezt megőriztem a háború hullámverésében is, mert Bajcsy-Zsilinszky Endrétől Móricz Zsigmondig, Tersánszky Józsi Jenőtől Falu Tamásig, szinte akkor minden ismert író, költő szerepel benne. Némelyik szöveg gyönyörű és még nem látott napvilágot. Különösen érdekesek a nemzetközi hírű orvosok írásai, valamennyi aláírva az illető által. Ezeket az anyagokat 1943-ig gyűjtögettük, azután Tábori Kornél elköltözött Füredről, ahol Siófokról áthajózva mindig elérhettem, és 1944-ben a nyilas, német őrület végzett vele. Így maradt Tóth Lajos akkori BIB titkárnál, vagy főtitkárnál - már nem emlékszem mi volt akkor a rangja - a gyűjtemény, aki a háború után átadta nekem, mondván, Te leszel a BIB titkára, őrizd meg Te. Így is történt 1948-ig, amíg fel nem oszlatták az egyesületeket, én vezettem ezt az akkor már gyenge és kicsiny intézményt. Minden iratot, könyvet le kellett adnunk, ez a gyűjtemény azonban hármunk közös tulajdona volt, ez nálam maradt."

Lipták Gábor - Zákonyi Ferenc - Balatonfüred
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Móricz Béla - Lipták Gábor - Zákonyi Ferenc - Szemes, ​Lelle, Boglár
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Zákonyi Ferenc - Huba László - Lipták Gábor - Balaton
Évente ​több mint egymillió üdülő fordul meg a Balaton partjain. Ez a szám évről évre hatalmas ütemben növekszik. Itt az ideje tehát, hogy összefoglaló útikönyvet bocsássunk közre, amely pontos tájékozódást nyújt a nyaralóknak s az alkalmi, egy-két napos kirándulóknak a Magyar Tenger minden tudnivalójáról. Könyvünk első része általános áttekintést ad a Balaton geológiai kialakulásáról, földrajzi viszonyairól, növényi és állati élővilágáról, a táj történelméről, kulturális életének fejlődéséről s a nyaralással kapcsolatos adminisztratív tudnivalókról. A második, terjedelmében sokkal nagyobb rész a Balaton fürdőhelyein utaztatja végig az olvasót, leírást adva az északi és a déli part minden helységéről, ezek látnivalóiról, nevezetességeiről, kirándulási lehetőségeiről, üdülőéletéről. Az ismertetést az egyes helységekre vonatkozó gyakorlati adatok, címek egészítik ki. A könyv végén jól kezelhető tárgymutatót közlünk, amely megkönnyíti a legkülönbözőbb szempontú visszakereséseket, a részlettémák, adatok fellelését.

Zákonyi Ferenc - A ​balatonfüredi Horváth-ház története
Megjelent ​az épület fennállásának 175. évfordulójára: 1798-1973. Neve többször megváltozott, de a köztudatban ma is az építtető Szentgyörgyi Horváth család nevét őrzi. Közel száz évig az ő tulajdonukban volt, a füredi Anna-bálok története ehhez a családhoz és ehhez az épülethez kötődik.

Zákonyi Ferenc - Lipták Gábor - Tihany ​és környéke
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Darnay-Dornyay Béla - Dömötör Sándor - Zákonyi Ferenc - A ​gyöngyösi csárda
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Zákonyi Ferenc - Balatonfüred
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Zákonyi Ferenc - Nagyvázsony
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Zákonyi Ferenc - A ​Dunántúl gyógyfürdői és fürdői
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lipták Gábor - Zákonyi Ferenc - A ​Balaton a magyar irodalomban
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Móricz Béla - Lipták Gábor - Zákonyi Ferenc - Fonyód ​és környéke
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lipták Gábor - Zákonyi Ferenc - Balatonfüred ​és környéke
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Zákonyi Ferenc - A ​balatoni üdülőkörzet természeti értékei
Az ​elmúlt években megnövekedett az állampolgárok szabadideje és ezzel párhuzamosan a természeti környezet iránti igénye. Egyre többen menekülnek a hétvégeken a városi ártalmak elől a szabadba, keresik fel a kirándulóerdőket és a természetvédelem alatt álló területeket. Könyvünk hazánk egyik színes, változatos, az idegenforgalom által erősen terhelt tájegységnek, a balatoni üdülőkörzetnek a természeti értékeit mutatja be. Páratlan szépségű maga a táj és földtani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti értékekben egyaránt gazdag. Ez a könyv hasznos és tartalmas programok megszervezéséhez nyújt segítséget. Bízunk abban, hogy a természeti értékeket felkereső látogatók természettudományos ismereteiket bővítve a természeti környezet oltalmazóivá válnak.

Zákonyi Ferenc - A ​szántódi rév története
Miközben ​egymást követően sorra elkészülnek Szántód-puszta műemlék épületeinek helyreállítási tervei, és szorgos kezek nyomán ismét fehér meszelést kapnak az egykori gazdasági épületek és cselédlakások, a szántód-pusztai Tudományos Bizottság tagjai gondos kutatómunkával tárják fel a múltat. Ennek köszönhető, hogy az Ön kezébe adhatjuk sorozatunk újabb füzetét. Az épületekben nem is olyan régen dolgos emberek laktak, akiknek életéhez kapcsolódik most megjelenő füzetünk mondanivalója. Századokon át - részben az itt élők közül kerültek ki azok a férfiak, akik kérges tenyerükben evezőlapáttal hajtották át Szántódról Tihanyba és vissza a régi bárkákat, komphajókat. A szántódi rév története érdekes fejezete egyben az egész Balaton históriájának is.

Sági Károly - Zákonyi Ferenc - Balaton
Hazánk ​legvonzóbb, leglátogatottabb, egyben talán legszínesebb tája: a Balaton vidéke. Általában a középpontjában fekvő, selymes vizű, lágyan ringató Balatonért keresik fel a belföldiek és egyre nagyobb számban a külföldiek is. Bizonyára elmondhatjuk, hogy nem sokan vannak hazánkban, akik nem jártak még a Balatonnál, s nem élvezték a balatoni nyaralás vagy hétvége örömeit. Így szükségtelen, hogy a Balatont és környékét tárgyaló útikönyvünk második kiadásának bevezetéseképpen híres-szép tavunk báját és hangulatát honfitársainknak bővebben részletezzük. Annál inkább helyénvalónak érezzük, hogy perbe szálljunk azzal a tévhittel: a Balaton a miénk, ezért ismerjük. A külföldre utazó magyarok különös előszeretettel szerzik be és használják a Panoráma külföldi útikönyveit, s tanulnivágyóan, felkészülten járják végig a különböző országok tájait, műemlékeiket. Sokan vannak azonban, akik többszöri Balaton melletti nyaralás vagy tartózkodás ellenére sose keresik fel a vörösberényi erődtemplomot, nem gyönyörködtek a felsőörsi román kori vagy a keszthelyi, zalaszántói gótikus templomok formáinak szépségében. Nem jártak Nagyvázsonyban a nagy hírű Kinizsi Pál várásban, gótikus templomában, kolostorromjainál. Nem látták a négy Dörgicse Árpád-kori templom romjait, nem ismerik a végvár Sümeget, Szigligetet. Pedig a közismert Tihanyi apátságon kívül múltunknak mennyi nemes emléke teszi változatossá a Balaton vidékét. Nemcsak templomok, végvárak, hanem nemesi kúriák, kontyos tetejű, szép íves tornácú parasztházak, öreg malmok, mohos kövű, ódon hidak, csinos présházak szegélyezik a Balaton-partot, színesítik a szőlőhegyeket, teszik még szebbé, érdekesebbé a tó és a környező kúpus bazalt hegyek kínálta panorámát.

Kollekciók