Ajax-loader

Richard H. Thaler könyvei a rukkolán


Richard H. Thaler - Rendbontók
Kik ​a rendbontók és mi a rend? A közgazdaságtan modelljeiben rend van: az elképzelt szereplők racionálisan döntenek és hatékonyan gazdálkodnak. A valóságban azonban rendbontók vagyunk: irracionálisan döntünk és pazarlóan élünk. Vajon bennünk van a hiba, vagy a közgazdaságtan modelljeiben? Dobjuk sutba az elfogadott rendet, vagy inkább söpörjük a szőnyeg alá rendbontó lelki tényezőinket? Esetleg van más megoldás? RICHARD H. THALER tudományos karrierjét egy lapra tette fel, hogy megtalálja a köztes megoldást. Vállalva a tudós közösség kritikáját, közgazdászként pszichológiával kezdett foglalkozni, majd megalapította a viselkedési közgazdaságtant, hogy a lelki tényezőkön alapuló "gázos közgázos" teóriáit empirikusan igazolhassa. Személyes hangvételű önéletrajzi könyvéből kiderül, hogy a kezdeti megpróbáltatások után hogyan sikerült széles mozgalommá formálnia a viselkedési közgazdaságtant, és kezdték sikerrel alkalmazni kutatási eredményeit a közpolitikában és az üzleti életben. Ki hinné, hogy még az amerikai focicsapatok is tanácsot kértek tőle! Szellemes iróniával mutatja be, hogy a tudomány igazi rendbontójaként, hogyan tudta fokozatosan elfogadtatni a közgazdász körökben is, hogy a modellek rendjén kell változtatni, mert a rendbontás valójában nem kivétel, hanem szabály.

Richard H. Thaler - Cass R. Sunstein - Nudge
A ​kötet úttörő ötleteket ad a döntéstervezés új tudományának alkalmazására, amelyek jobb döntések irányába ösztökélhetik az embereket, akik ezáltal boldogabbak, egészségesebbek és szabadabbak lesznek. Nap mint nap hozunk döntéseket, befektetéseinktől a gyerekek iskoláztatásán vagy a napi étrendünkön át egészen az általunk legfontosabbnak tartott ügyekig. Sajnos sokszor rosszul választunk. A szerzők ennek okát abban látják, hogy emberek vagyunk, fogékonyak különböző torzításokra, és ez gyakran hibákhoz vezet. Tévedéseink révén sokszor szegényebbek leszünk vagy kevésbé egészségesek; gyakran hozunk rossz döntést oktatási és egészségügyi kérdésekben, pénzügyeinkkel, hiteleinkkel vagy hitelkártyáinkkal kapcsolatban, de még a családunkat vagy bolygónkat érintő ügyekben is. Thaler és Sunstein egy másik lehetséges világba hív minket: oda, ahol tudják, hogy az emberek tévedhetnek. A szerzőpáros megmutatja, hogy ha ismerjük az emberek gondolkodását, akkor tervezhetünk számukra olyan környezetet, amelyben maguk, családjuk és társadalmuk számára is jobb döntéseket hozhatnak. Az élet legfontosabb területeiről vett szemléletes példákkal bizonyítják, hogy a választástervezés kedvezőbb irányba ösztökélhet bennünket, anélkül hogy korlátozná választásunk szabadságát. A Nudge újszerű se nem jobb-, se nem baloldali nézőpontot ajánl heves vitát kiváltó kérdésekről, egyének és kormányzatok számára egyaránt. A kötet az elmúlt évek egyik legelgondolkodtatóbb és legprovokatívabb könyve.

Richard H. Thaler - Misbehaving
Get ​ready to change the way you think about economics. Richard H. Thaler has spent his career studying the radical notion that the central agents in the economy are humans―predictable, error-prone individuals. Misbehaving is his arresting, frequently hilarious account of the struggle to bring an academic discipline back down to earth―and change the way we think about economics, ourselves, and our world. Traditional economics assumes rational actors. Early in his research, Thaler realized these Spock-like automatons were nothing like real people. Whether buying a clock radio, selling basketball tickets, or applying for a mortgage, we all succumb to biases and make decisions that deviate from the standards of rationality assumed by economists. In other words, we misbehave. More importantly, our misbehavior has serious consequences. Dismissed at first by economists as an amusing sideshow, the study of human miscalculations and their effects on markets now drives efforts to make better decisions in our lives, our businesses, and our governments. Coupling recent discoveries in human psychology with a practical understanding of incentives and market behavior, Thaler enlightens readers about how to make smarter decisions in an increasingly mystifying world. He reveals how behavioral economic analysis opens up new ways to look at everything from household finance to assigning faculty offices in a new building, to TV game shows, the NFL draft, and businesses like Uber. Laced with antic stories of Thaler’s spirited battles with the bastions of traditional economic thinking, Misbehaving is a singular look into profound human foibles. When economics meets psychology, the implications for individuals, managers, and policy makers are both profound and entertaining. Shortlisted for the Financial Times & McKinsey Business Book of the Year Award

Kollekciók