Ajax-loader

Kószó József könyvei a rukkolán


Kószó József - A szép lakás
Bár a SZÉP LAKÁS fogalma első hallásra szubjektív, esztétikai kategóriát sugall, mégis - ha tüzetesebben megvizsgáljuk a kérdést - be kell látnunk, hogy az egyéni ízlésen felül még számtalan apróság befolyásolja a róla alkotott képünket. A lakás egyszerre személyes élettér - ebben a funkciójában a szépsége nem függetleníthető a praktikumtól - és a társasági élet színtere - azaz hat rá a tradíció, a közízlés, sőt nem feledkezhetünk meg a különböző divatokról, trendekről sem. Amennyiben mindezt megértjük, már nem tűnik lehetetlennek a feladat: ha nem is definiálni, de jól megválasztott példákkal bemutatni a SZÉP LAKÁS-t.

Kószó József - Családi ház 2.
A Családi ház könyvsorozat második tagjának ismételt megjelentetését az óriási érdeklődés, átdolgozását az építőanyag-gyártásban, építési technológiákban végbemenő jelentős változások tették szükségessé. Az előző kiadás nyolc éve került ki a nyomdából, a mostani célja éppen ezért az ezredforduló technikai szintjének megfelelő áttekintés lehetővé tétele a témát illetően.

Kószó József - Ablak ​a házon
Tizenhárom ​kötetből álló sorozatunk harmadik darabja az ablakkal és annak környezetével foglalkozik. Előző kötetünk a kandallók tervezéséhez, építéséhez adott praktikus tanácsokat, most hátat fordítunk a kandallónak, és odasétálunk az elegáns kétszárnyú ablakhoz, elhúzzuk a kellemes mintájú függönyt, kitárjuk az ablakszárnyakat, s elgyönyörködünk az őszi kert rozsdavörös és aranysárga színpompájában. Az első hideg szélrohamra behajtjuk a szárnyakat, most a fák lombjain át beszűrődő napfény rajzol játékos jeleket szobánk falára. Derűt és vidámságot lop falaink közé a jól elhelyezett, a lakóház stílusával harmonizáló, praktikumában dekoratív ablak, ugyanakkor megvéd a külvilág porától, zajától, a tűző napfénytől és a csapadéktól. Érdemes hát meghallgatni a szakember tanácsait ablakaink anyagára, alakjára, elhelyezésére, nagyságára és kiegészítő elemeire vonatkozóan!

Kószó József - Cserépkályhák ​és csempekandallók
Cserépkályhák, ​kandallók ismertetése, szerkezete, fajtái, méretei, tervezés, építés, szerelvények, tervek, megoldások - egyszóval minden, amit a cserépkályháról tudni lehet, vagy tudni kell.

Kószó József - Háztetők ​szerkezete
A ​kötet a házak tetőépítését, azok rendszerét ismerteti az ősiektől, hagyományosaktól a maiakig, a legkorszerűbbekig. Az egyes tetőfajták anyaguk és szerkezeti rendszerük szerint vannak besorolva a fejezetekbe. Sok hasznos tanáccsal szolgál az igényeset, a szépet, az egészséges otthont építtetőknek, de gyakorló építészek is haszonnal forgathatják.

Kószó József - Szaunák
Az ​átfogó kötet megismerteti az olvasót a szaunázás történetével, fajtáival, tervezésével és építésével kapcsolatos tudnivalókkal.

Kószó József - Ajtók
"A ​nyílászárókat előállító hazai cégek kínálata oly mértékben megnövekedett, hogy az óriási, állandóan változó termékválaszték teljes körű ismertetését és az abban való helyes eligazodás megtanítását már nem vállalhatja mindenestől magára az egyetemi épületszerkezettan-oktatás. A kereskedelemben forgalmazott nyílászárók megismerését nagyban segítik a gyártók által készített termékleírások, alkalmazási útmutatók, szórólapok, bár ezek csak alkalmanként, elsősorban építészeti szakkiállításokon hozzáférhetők. Az így megszerezhető információk labirintusában az építészhallgató könnyen eltévedhetne, ám az alapok elsajátítása után a szakmai továbbfejlődéshez nagy segítséget nyújt ez a könyv azzal, hogy bemutatja a hazánkban kapható és felhasználható ajtótípusok teljes skáláját. A kötet érthetőségéhez hozzájárul az is, hogy szakszerű és közérthető magyarázatokat, kiviteli szintű részletterveket tartalmaz. Útmutató ahhoz, hogyan lehet a nyílászárókat, tágabb értelemben az épületszerkezeteket, az építészeti funkció és forma szolgálatába állítani. Mert ugye enélkül valódi modern építészet nem létezik..." (ifj. Kószó József)

Kószó József - Klausz Csaba - Kerítések
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kószó József - Energiatakarékos ​építészet - hőszigetelések
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kószó József - Kapuk
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kószó József - Pincétől ​a padlásig
Tizenhárom ​kötetre tervezett sorozatunk legújabb darabja, a PINCÉTŐL A PADLÁSIG az eddigi gyakorlattal ellentétben nem egyetlen építészeti témát jár körül, hanem a házon elvégzendő összes teendőhöz ad hasznos útmutatást. Segítséget nyújt mindenkinek, hogy szép, egészséges és korszerű otthont teremthessen magának, akár szűkös anyagi keretek között is. Akárcsak a sorozat többi tagja, a PINCÉTŐL A PADLÁSIG is igen gazdagon illusztrált, igényes kivitelű kötet. A bőséges fotó- és ábraanyag mintául szolgálhat vagy ötleteket adhat az egyedi elképzelések megvalósításához, ezért éppúgy haszonnal forgathatják az építészek, mint a laikusok. Hiszünk abban, hogy könyvünk segítségével mindenki megtalálhatja a saját otthona adottságainak leginkább megfelelő megoldásokat.

Kószó József - Az ​épület tervezése
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kószó József - Belső ​burkolatok
"A ​Családi ház könyvsorozatnak az elmúlt tizenhárom év alatt kilenc kötete jelent meg, mindegyikük több kiadásban. Sorrendjük a házépítés általános megvalósítási ütemtervét követi. A sorozat eddigi kötetei - 1. Az épület tervezése; 2. Az épület megvalósítása; 3. Az épület kívülről és belülről; 4. Az épület belső burkolata; 5. Az épület külső burkolata; 6. Tér- és kerti burkolatok; 7. Energiatakarékos építészet, hőszigetelések; 8. Többlakásos házak; 9. A láthatatlan minőség - mind egy-egy témát dolgoznak fel szakmai szempontból középfokon, hogy a lakásépítők is könnyen megérthessék, ami éppen érdekli őket, a szakemberek pedig felmérhessék, hogy amit eddig tudtak az építészetről mint mesterségről, mennyit fejlődött az utóbbi években. A kedves Olvasó az előző felsorolás negyedik kötetét tartja a kezében, mely szintén új, átdolgozott változat, és az ezredforduló éveinek trendjeit, illetve szakmai ismereteit tartalmazza." (Kószó József)

Kószó József - Az ​ezredforduló háza
Az ​ezredforduló utolsó tíz évének házaiból, építészeti szokásaiból mutat be ízelítőül példákat a trendeknek megfelelően. Könyvünk sok hasznos tanáccsal is szolgálhat az igényeset és esztétikusat kedvelőknek, segít a szép, jó és egészséges otthon iránt fogékony laikusoknak, az építtetőknek, de még a gyakorló építészeknek is a szebbnél szebb példákkal, továbbá a szakmai kötelezettségek és ajánlások ismertetésével.

Kószó József - Háztetők
Minden, ​amit a háztetőkről tudni kell: ismertetők, épületfizika, geometria, szerkezetek, szigetelés, szellőztetés, csapadék, tetőfedés, kapcsolt rendszerek, tetőfajták stb. A kötetben vázlatok, fotók, ábrák, színes képek is találhatók.

Kószó József - Lépcsők
Sok ​fotóval és mindenekelőtt megvalósult, korszerű lépcsők bemutatásával kíván ötleteket és tanácsokat adni az olvasónak a megfelelő lépcső kiválasztásához; ugyanakkor szakszerű ábráival és magyarázataival nagy segítséget nyújthat a tervezéshez és a megvalósításhoz is.

Kószó József - Kandallók
A ​kandalló fő életterünk részeként akkor igazán jó, ha a környezetéhez esztétikailag jól kapcsolódik; a körülötte levő tereket, helyiségeket "összefogja", egy egységgé szervezi. Ugyanakkor joggal várhatjuk el, hogy a benne "élő" elemi természeti erővel - a tűzzel - együtt legyen romantikus és egyben praktikus, vagyis jól működő. Ilyen kandalló készítéséhez, építéséhez viszont fontos, hogy tudjuk hová, miből és hogyan kell kialakítani. Ez a könyv fotóival és sok megvalósult kandalló bemutatásával kedvet csinál egy saját kandalló felépítéséhez; kivitelezésiterv-szintű ábráival, magyarázataival pedig nagy segítséget nyújt - az építtetőknek, tervezőknek és kivitelezőknek - a megvalósításhoz is.

Kószó József - Kandalló ​és környezete
Tizenhárom ​kötetből álló sorozatunk második darabja (12.) a kandallókkal és azok környezetével foglalkozik. Előző kötetünk az erkélyek és teraszok tervezéséhez, építéséhez adott praktikus tanácsokat, ezúttal pedig beljebb lépünk, besétálunk a lakásba. Töltünk egy korty bort, talán konyakot, whiskyt, s kényelmesen elnyújtózunk a nappali egyik foteljében. Kezünkbe veszünk egy verseskötetet, netán egy jó krimit... Valami mégis hiányzik! A lángok táncoló, barátságos fénye a falakon? A melegpiros, hullámzó-vibráló fények...? A kandalló! Bizony, ez az ami hiányzik. A kandalló. És akkor tegyük le gyorsan a verseskötetet, krimit, s vegyük kezünkbe ezt a könyvet, ami segít majd abban, hogy előbb megálmodjuk, aztán meg is építsük kandallónkat. A bemutatott ábrák és fotók gyakorlati ötletekkel is szolgálnak, melyeket mindenki saját lehetőségeihez igazíthat. Az itt bemutatott megoldásokat igyekeztünk úgy ismertetni, hogy megértésük a laikus olvasónak se okozzon nehézséget. A kandallót építeni kívánok és a csupán gyönyörködni vágyók egyaránt élvezettel forgathatják ezt a könyvet, akárcsak a sorozat később megjelenő köteteit, melyek a családi ház belső ill. külső képének kialakításához nyújtanak hasznosítható tudnivalókat.

Kószó József - Európai ​házak
Az ​európai építészetét bemutatása magyar-angol-német nyelven.

Kollekciók