Ajax-loader

Csorba Piroska könyvei a rukkolán


Csorba Piroska - Segítség, ​felnövök!
A ​nagyobb kamaszok, a középiskolás korosztály belső ellentmondásoktól terelt, belülről láttatott, ám fölényes derűvel ábrázolt világa jelenik meg a versek sorában. A nyitó darab (Walkman) pontosan ráérezteti az olvasót a tinédzserek gondolkodásának végletes pólusaira: "Fülhallgató a fejemen / Teljes hangerővel hallgatom / a gondolataimat". Olyan ez a világ, amilyen a kamasz kinőtt ruhája: megszokott, ámbár kissé komikus, szeretett, mégis szégyellt, otthonos, mégis takargatnivalóan bosszantó (Ébredés; Kinőttelek; Barátság; Szorongás; Nem hiszem stb.). A kamaszkori átalakulás kínjai e versekben inkább abszurd, nevetséges, semmint fájdalmas, kínos oldaláról ismerszenek meg, de azért már ez a korosztály is ráérez az élet súlyosan drámai helyzeteire, emberileg nehezen földolgozható, kérlelhetetlen tényeire (Utoljára; Biztonság; Anya; Kiegyezés stb.). Persze a legtöbb vers mégis derűs, és a szerelemről szól, ismerkedésről, udvarlásról, az első suta táncról, erotikus képzelgésről (Neked mindig igen ciklus versei). Remek darabok olvashatók a kamaszok világlátását nonszensz miniatűrök formájában ábrázoló ciklusban (Tökjó). ; Csorba Piroska lélektanilag autentikus, beleérző, azonosuló attitűdöt képviselő versei formai tekintetben is árasztják magukból a fiatalos lendületet, ritmust, derűt, szellemet, öntudatot, humort; a költőnő mértéktartóan él a diáknyelv leleményeivel, illetve a nevelés szándékával. Az igen eredeti hangú versek gyűjteménye - minden fiatal számára tanulságos - magára ismertető és szórakoztató lesz.

Csorba Piroska - A ​próza
Egy ​könyvsorozat második darabját tartod a kezedben. Ahogyan a cím is elárulja: a prózáról szól. Hogy a Pegazus után a próza lovát is mesterien megüld, hogy elméleti ismereteidet elmélyísd, hogy tudj szólni, írni szépen-és nem csak prózaian - prózában, s hogy élvezni. érteni tudd a művészi prózát: azért ez a könyv.

Csorba Piroska - Kemény ​a föld
"Csorba ​Piroska lírájában klasszikus egyensúlyban van a személyesség, magánéletiség és a közéleti véleményalkotás igénye, így nehéz lenne őt valamely lírai iskolához kötni, de nyugtalansága mindig a közérthetőség innenső oldalán marad. Utolsó ciklusának címe Kivonulás a költészetből, de őszintén remélem, a kötettel végre Csorba Piroska bevonul a magyar költészetbe..."

Csorba Piroska - Az ​aranykor vége
Csorba ​Piroska történeteket mond: életről, halálról, szegénységről, szerelemről, vágyról, féltékenységről, félelmekről, szeretetről, csodáról. Történeteket mond, s általuk a világot: ahogyan egy gyerek látja, egy fiatal fiú látja, egy öregasszony látja, egy nő látja, egy férfi látja. Történeteket mond sokféle hangon, sokféle beszédmódban: ironikusan, tárgyilagosan, lágyan, keményen, átforrósodva, kihűlve, eltávolítva, közelítve. Történeteket mond, novellákat, amelyek olvasás közben regénnyé sűrűsödnek és tágulnak. Csorba Piroskát jó olvasni. Telhetetlenül. Letehetetlenül.

Csorba Piroska - Fedor Vilmos - Miskolci ​legendák
Fantasztikus ​ötlet! Összegyűjteni és varázslatos érzékkel restaurálni egy közösség történelmi kincseit a kollektív tudat bennünket körülölelő, homályos ködfoltjaiból. Legendák, mesék, misztériumok a valóság és a képzelet határvidékéről, amelyekben testet ölt egy város eddig csak alig megérinthető kultúrája. Azt hiszem, nem túlzás a vállalkozás szellemiségét Bartók és Kodály bátorságához mérni. Sas István, filmrendező Különös dolog az emlékezet. A valaha megtörtént dolgok töredezett, széthulló, apró mozaikdarabkáiból mindig képes úgy összeállítani a jelenben érvényesnek látszó, teljes képet, hogy követendő példát sugalljon. A legendák akkor is igazat mondanak, ha nem minden részletük történt meg úgy és akkor, ahogy az emlékezetünkben él. Bródy János, Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész Ez úton keresem azt a portást - ma már bácsi lehet -, aki 1973-ban az Első Magyar Popfesztiválon a Diósgyőri stadionban ezt mondta a riporternek: "Ez egy békés város, nem szereti a rendetlenséget. Az itteni fiatalok inkább konzervatívak. Eljönnek, meghallgatják a zenét, és szépen hazamennek." Szeretném hallani, ma miként vélekedik a városról! Rózsa Péter, újságíró Az ember sokféleképpen képes kitenni a lelkét azért, ami élteti, és a könyv szerzői ezt teszik. Szeretnek lelkesedni és szeretni. Ismerős érzés, ismerős illúziók. Jó tudni, hogy más is így érzi magát otthon a világban, és szereti hozzátenni a magáét. Geszti Péter, szövegíró, szövegmondó Nagy öröm számomra, hogy ajánlhatom e könyvet a helybélieknek és a nem itt élőknek, hiszen városunk ezernyi arcát, a régi idők és mindennapjaink kedves, szép és érdekes történeteit mutatja meg. Oláh Ferenc, a DVTK Aranycsapat tagja, válogatott labdarúgó

Csorba Piroska - Műnemek ​és műfajok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csorba Piroska - A ​kesztyű
Csorba ​Piroska Az én tankönyvem sorozat után stílusparódiákat írt. Mondjuk így: a komoly tanárnő, aki a diákokat megtanította kesztyűbe dudálni, most kesztyűt dob a saját arcába, a kesztyű leesik, ő fölveszi. Forgatja és kiforgatja, el van vele. Komoly és komolytalan ugyanazt próbálja megértetni, ugyanarról beszél, irodalomról, formáról. Csorba Piroska a tankönyvírás nehéz munkája után megajándékozta magát és olvasóit a játék nehezével is. Eszterházy Péter

Csorba Piroska - A ​vers
Szervusz! ​Örülök, hogy a kezedbe vetted ezt a könyvet! Ez azt jelenti, hogy szeretsz olvasni és kíváncsi vagy. Máris rokonszenves lettél nekem. Téged az irodalom érdekel, engem pedig Te érdekelsz. Ismerjük hát meg egymást! Ez a könyv a költészetről, a versekről beszél neked; többet és másként mint eddigi tankönyveid. Mindent persze itt sem találsz meg, de a legfontosabbakat összefoglalja a számodra.

Kollekciók