Ajax-loader

Selmeczi Mari könyvei a rukkolán


Selmeczi Mari - Randevú ​a Broadwayn
Jack ​Strimmer, a középkorú, sikeres Broadway-rendező egy új musical bemutatására készül, amelyben Thomas Banks, a körülrajongott bonviván és a színház új üdvöskéje, a gyönyörű Fanny Caron játsszák a főszerepet. Jack boldogan éli kétlaki életét: otthon szerető, szép, fiatal feleség és két aranyos gyerek várja, egyébként pedig egyik színésznő követi a másikat az ágyában. Fannyt is kiszemelte már magának, ám ekkor borzalmas dolog történik: Thomast megmérgezik – csak a gyors orvosi beavatkozás menti meg az életét –, és a fiatal színésznőt is támadás éri. A rendőrség nyomozni kezd a két gyilkossági kísérlet ügyében. A szálak a távoli múltba és távoli országokba vezetnek, és a hősöknek mélyen eltemetett, megrázó családi titkokkal kell szembesülniük. De vajon elégtételt lehet-e venni a múltért? Selmeczi Mari eddig megjelent könyveiben elsősorban újszerű látásmódjával és ellenállhatatlan humorával hódította meg az olvasókat. A humor ebből a színház bennfentes világát megrajzoló,váratlan fordulatokban bővelkedő krimiből sem hiányzik. A szerelmi és bűnügyi szálak ügyes összefonásával, a szex és az izgalmak mesteri adagolásával talán a magyar romantikus krimi műfaját teremti meg az írónő új regényében.

Selmeczi Mari - A ​színésznő démonjai
Az ​ötvenes években játszódó történet egy különlegesen szép és tehetséges falusi lányról szól, aki a Színművészeti Főiskoláról egyenesen a cannes-i filmfesztiválra kerül első filmjével. Ezután egymást érik a főszerepek, és sikert sikerre halmoz. Lassanként az egész ország megismeri a nevét. A diploma megszerzése után vidéken kezdi színházi pályafutását, de hiába a hirtelen jött népszerűség, életében egyik csalódás éri a másikat. Első szerelme nős, ráadásul szoknyabolond, második egy világhírű francia mozisztár, aki csak futó kalandot keresett, a harmadik - egy fiatal rendező, akihez hozzá is megy feleségül -, szintén a női nem túlbuzgó imádója. Sok magányos év után végre elválik a férjétől és megismerkedik egy sebészorvossal, aki mellett - életében először - biztonságban érzi magát, és aki elhalmozza a szeretetével. Úgy tűnik, révbe ért. Csakhogy a férfi egyre féltékenyebben figyeli felesége pályáját és kollégáit, mert retteg, hogy elcsábítják tőle gyönyörű asszonyát. Ezért ördögi tervet eszel ki...

Selmeczi Mari - Kellett ​nekem rongybicikli
Félig ​elsötétített szobában tekergettük a diavetítőt, és kissé iskolásan olvasgattuk a falra vetített képről a mesét. Hát nem ma volt. Egy rendes mai gyerek talán már nem is érti, mi az, hogy diavetítés. Ő moziba jár, méghozzá soktermes multiplexbe, s ha ilyen gyorsan változik a világ, az ő gyereke majd lexikonban nézi meg, mi lehetett a mozi, kik voltak azok a mozisok, akiknek emléket állít ez a könyv. Mintha az Apokalipszis dobhártyaszaggató harsonái közül (dolby sztereó) egy magányos kintornás próbálna meg kihallatszani, hogy "hallod-e Rozika te, gyerünk a moziba be, tudok egy olyan mozit, hogy valami csuda..."

Selmeczi Mari - Elölüla
"Az ​utóbbi időben kissé elhanyagoltam a feleségemet. Hol egy tévéműsor, hol egy éppen aktuális kabaré megírása tette tönkre közös programjainkat, ezért azt kértem tőle, hogy foglalja el magát. Esetleg írjon valamit. Gondoltam, addig sincs láb alatt. Amikor kézbe vettem elkészült kötetét, csak kapkodtam a fejemet. Ez a látszólag önéletrajzi ihletésű könyv valósággal széttiporta bennem a nagy generáció önvigasztaló illúzióját, ahogy végigvezetett a lelkes úttörőtől a századfordulló felesleges, talaját (múltját) vesztett emberéig, szinte fél szavakkal, mégis megdöbbentő erővel ábrázolva az "I can gettó" speciálisan közép-európai világát..." (Selmeczi Tibor)

Kollekciók