Ajax-loader

Tóth Marcell könyvei a rukkolán


Szélinger Balázs - Tóth Marcell - Küzdelem ​Magyarországért
Németország ​katonai helyzetének folyamatos rosszabbodása, valamint szövetségeseinek elvesztése miatt 1944-re hazánk stratégiai jelentősége felértékelődött. A szovjet haderő előretörésével Magyarország hadműveleti területté vált, a védelembe szorult német és magyar csapatokra lehetetlen feladat hárult: feltartóztatni a Vörös Hadsereg elsöprő túlerejét. A történelmi Magyarországért vívott ádáz küzdelem az Erdélyben lezajlott összecsapásokkal vette kezdetét, majd heves páncéloscsata bontakozott ki az Alföldön; Budapest hosszú és gyötrelmes ostromműveletnek nézett elébe, a kétségbeesett végjáték színterévé pedig a Dunántúl vált...

Tóth Marcell - Németi ​Lajos, a "vörös Forrest Gump"
Németi ​Lajos, a „vörös Forrest Gump”. Így idézőjelben. Hiszen nem feleltethető meg egymásnak teljes mértékben az egri könyvkötő fia és a Tom Hanks által játszott „együgyű fickó”. Mégis él a párhuzam, hiszen mindketten arról meséltek, hogy a történelem nagy eseményeinek voltak szemtanúi, olyan híres emberekkel ráztak kezet, akiknek nevét „álmukból felébresztve” is tudniuk kell az érettségizőknek. Ugyanúgy mellékszereplők voltak, olyanok, akik lemaradtak a történelmi pillanatok fényképéről, habár pár centire álltak a fotó szélétől. S nem mellékesen mindezen élményeket sokszor előadták.Igaz, a különbségeket is hosszasan sorolhatnánk. Egyrészt Németi tisztában volt saját jelentőségével, másrészt pedig, ami még fontosabb, ő hús-vér valójában létezett. Hagyatéka azonban a virtualitás segítségével került hozzám, az egyik online aukciós oldalon vásároltam meg. A két nagy borítékban több tucat fénykép érkezett az 1900-as évek elejétől az 1980-as évekig, portrék, sajtófotók rendezvényekről, kitüntetés-átadásokról, vagy éppen otthonáról, négy önéletrajz, párttagkönyvek, nyugdíjszelvények, igazolványok, levelek, borítékok. Röviden: 95 év papírhagyatéka.

Tóth Marcell - A ​Király utcától a Király utcáig
Miről ​mesélnek a megsárgult fotók? Erre a kérdésre keresi a választ a kötet szerzője egy fotó- és dokumentumhagyaték rendelkezésére álló elemeinek feldolgozásával. Különböző szerepkörökben mutatja be a képeken látható személyt: a polgárt, a kereskedőt, az első világháború tartalékos tisztjét, a frontharcost. A mintegy hetvenoldalnyi képválogatás áttekintése, majd a kapcsolódó hét tanulmány elolvasását követően nemcsak egy életpályát ismerhetünk meg, hanem kirajzolódik előttünk a fővárosi zsidóság sorsa a dualizmus kori sikeres asszimilációtól a totális diktatúrák elnyomásáig.

Kollekciók