Ajax-loader

Szélinger Balázs könyvei a rukkolán


Szélinger Balázs - Sorsdöntő ​ütközetek
Ötven ​jelentős ütközet részletes leírását olvashatja el, amennyiben érdeklődik a történelem, azon belül is a valamilyen szempontból - mely szempontok megítélése nyilván nem nélkülözi a Szerző szubjektivitását - érdekesebb, döntő súllyal bíró csaták iránt: olvashat többek között a marathóni ütközetről, Konstantinápoly ostromáról, a nándorfehérvári diadalról, a gettysburgi, a marne-i, a sztálingrádi csatákról, a trafalgari ütközetről, a normandiai partraszállásról. Ez a kiadvány - amellett, hogy a legszélesebb olvasóközönség számára is hasznos olvasmány - fontos tantárgyi segédanyagként szolgálhat az általános iskola felső tagozatos és a gimnáziumok tanulói számára, hiszen számos benne foglalt csata taglalása előkerülhet akár az érettségi, akár a felvételi vizsgákon. A fontosabb fogalmak világos magyarázatán kívül pontos, szakszerű térképek is segítik a csaták soraiban és menetében történő eligazodást, valamint egyedülálló módon olyan internetes címeket is tartalmaz, melyeken még több információt találhatnak az érdeklődők.

Szélinger Balázs - Tóth Marcell - Küzdelem ​Magyarországért
Németország ​katonai helyzetének folyamatos rosszabbodása, valamint szövetségeseinek elvesztése miatt 1944-re hazánk stratégiai jelentősége felértékelődött. A szovjet haderő előretörésével Magyarország hadműveleti területté vált, a védelembe szorult német és magyar csapatokra lehetetlen feladat hárult: feltartóztatni a Vörös Hadsereg elsöprő túlerejét. A történelmi Magyarországért vívott ádáz küzdelem az Erdélyben lezajlott összecsapásokkal vette kezdetét, majd heves páncéloscsata bontakozott ki az Alföldön; Budapest hosszú és gyötrelmes ostromműveletnek nézett elébe, a kétségbeesett végjáték színterévé pedig a Dunántúl vált...

Ferwagner Péter Ákos - Komár Krisztián - Szélinger Balázs - Terrorista ​szervezetek lexikona
Lexikonunk ​elsőként tesz kísérletet magyarul a 20. század jelentősebb szervezeteinek, csoportjainak átfogó bemutatására. Betűrendben az Abu Nidal szervezettől a Zomi Forradalmi Hadseregig, időrendben Gavrilo Princip Fekete Kéz szervezetétől Oszama bin Laden al-Kaidájáig terjed a skála. Megtalálhatók benne a szervezetek ismert legfontosabb adatai, vezetőinek nevei és története. A médiában legtöbbször csak egy név és egy véres esemény jelenik meg együtt, a háttér legtöbbször nem tárul föl. E tájékozódást is megkönnyíti kötetünk. A hírekben gyakrabban szereplő terrorcsoportokat (pl. al-Kaida, ETA, IRA) részletesebben mutatjuk be.

Szélinger Balázs - Zugor Zoltán - A ​22 legnagyobb csata
A ​kötet a világtörténelem 22 legnagyobb csatáját tárgyalja. A válogatás alapját természetesen a jól ismert ütközetek képezik, néhányszor azonban az ismertség nem áll egyenes arányban a csata jelentoségével, így olyan csaták is belekerültek, melyek nem annyira közismertek (ezek mehetnek egymás mellé opontokkal elválasztva): Marathón, A gaugamelai csata, A Zámai csata, Poitiers- i csata, A magyar kalandozások és az augsburgi csata, A hastingsi csata, A morvamezei csata, Konstantinápoly ostroma, A nándorfehérvári diadal, A mohácsi vész, Buda visszavétele, A trafalgari ütközet, Lipcse, Gettysburgi csata, Königgratzi csata, A Marne-i csata, Verdun, Az angliai csata, A sztálingrádi csata, El-Alamein, A normandiai partraszállás, A Khafdzsi csata (Öböl-háború).

Kollekciók