Ajax-loader

A. J. Quinnell könyvei a rukkolán


A. J. Quinnell - A ​szentatya nevében
"Szeretett ​Szentatyánkat János Pál pápát halálos veszély fenyegeti..." Az érsek bejelentése senkit nem lepett meg különösebben. A bíboros jól tudta, hogy az oroszok már számos alkalommal próbálkoztak a gyilkossággal. A pap, a kommunista országok szakértőjeként tisztában volt vele, hogy Andropov szemében mennyire szálka a lengyel pápa. - Javaslom, hogy küldjünk titkos pápai követet Andropovhoz -folytatta az érsek. Ezen már mindenki meglepődött. - És mit mondjon neki a követ? ... Mi legyen az üzenet? - kérdezte értetlenkedve a bíboros. Az érsek hosszan nézte előbb a bíborost majd a papot. - Semmit ne mondjon. Ölje meg Andropovot."

A. J. Quinnell - Tökéletes ​gyilkosság
Három ​nappal karácsony előtt a Lockerbie nevű kis skóciai város fölött felrobbant a PanAm 103-as járata. A Boeing 747 mind a 259 utasa és teljes személyzete odaveszett, s a földön is meghalt tizenegy ember. A vizsgálat hamar kiderítette, hogy a tragédiát a repülőgép fedélzetén elhelyezett pokolgép okozta. Az utasok között van a már életében legendává vált veterán zsoldos, Creasy felesége és négyéves kislánya is. Creasy megfogadja, hogy halálukért bosszút áll, de ahhoz hogy ezt megtegye, hatalomra és fiatalságra van szüksége. A hatalmat James Graigner amerikai szenátor biztosítja, akinek a felesége szintén a Boeing utasai között volt, a fiatalságot pedig egy árvaházból kihozott fiú, Michael. Mivel az örökbefogadáshoz Creasy nős kell, hogy legyen, a szerep eljátszására egy állástalan brit színésznőt szerződtet. Kizárólag a célt tartva szem előtt, Creasy módszeres következetességgel önmaga képére formálja Michaelt, zsoldost, két lábon járó gyilkológépet farag belőle, hogy igazságot szolgáltasson ott, ahová az igazságszolgáltatás keze nem ér el. A. J. Quinnell legújabb könyve a Fekete szarv és az Üzenet a pokolból című regények szereplőinek előtörténetét meséli el megtörtént eseményekbe ágyazottan, letehetetlenül izgalmasan.

A. J. Quinnell - Bosszú
„… ​minden tekintet odafordult, ahogy csörömpölve betört az ablak, és beröpült egy hosszúkás, legömbölyített végű, szemérmetlen formájú kézigránát. Hárman azonnal meghaltak, ketten súlyosan megsebesültek a repeszektől. Két másik védve volt a robbanástól, azok csak elkábultak, de mielőtt a fegyvereikért nyúlhattak volna, egy láb berúgta az ajtót..” A bosszú angyala száguldott végig Itálián: ölt és pusztított, cserébe egy ártatlan gyereklány haláláért és a saját megtiport életéért. A mogorva, zord amerikai bevégezte, amit eltervezett, aztán örökre eltűnt a homályban.

A. J. Quinnell - Kínvallatás
Silas ​Slocum ezredes, huszonnyolc éve szolgál a hadseregben, hat évet harcolt Vietnamban, most hadbírósági tárgyalás elõtt áll, mert szájon vágott egy tábornokot. Jorge Calderon, huszonnyolc éves kubai vallatótiszt, a kommunizmus lelkes híve, Fidel Castro kedvence, kérlelhetetlen, de most - életében elõször - szerelmes. Jason R. Peabody, hivatásos diplomata, Kuba-szakértõ, a CIA tanácsadója, az USA nagykövete egy közép-amerikai államban, ahol kitör a forradalom, és - kubai támogatással - baloldali felkelõk veszik át a hatalmat, fogságba ejtve az amerikai nagykövetet is. E három ember sorsa fonódik össze halálosan ennek a mindvégig feszült, helyenként véresen kegyetlen könyvnek a lapjain, melynek szerzõjét a magyar olvasók a Zsoldos címû nagyszerû regénybõl ismerhették meg...

A. J. Quinnell - Mesterkémek
Izraeli ​repülőraj indul útnak a Sinai-félszigetről, hogy Szaud Arábiát átrepülve, megsemmisítsen egy Bagdad külvárosában levő nukleáris fegyver előállítására használt reaktor. Egy gép azonban a cél elérése előtt kiválik a rajból, és a város központja felé indul, hogy - akár az Izrael létezése szempontjából rendkívül fontos küldetés sikerének veszélyeztetése árán is - segítsen kiszabadítani az iraki titkosszolgálat fogságából egy férfit. Az illető David Munger, a nemzetközi hírű harctéri fotós, aki Biafrától Vietnámon át a Közel-Keletig megjárta már a világ majd minden háborús gócpontját. Gyermekkori traumája, munkája során szerzett tapasztalatai kiégetté tették. Csigaházba vonul, ahonnan szenvtelenül, kivülállóként nézi a körülötte tomboló borzalmat, míg egy szörnyű háborús élmény hatására úgy nem dönt, hogy szakít hivatásával, s inkább a remeteéletet, a világból való kivonulást választja. Egy dúsgazdag üzletemberből lett kémfőnök, makacs kitartásának köszönhető, hogy ráébred gyökereire, vállalja zsidó voltát, és életét kockára téve részt vesz az Irakból jövő, Izrael puszta létét fenyegető veszély elhárításában. Abban, hogy feladatát sikerrel teljesíteni tudja és Szaddám Husszein atomfegyverkezési terveit igazoló bizonyítékot szerezzen, s újból eleven, érző emberré váljon, egy későn megtalált, megindítóan szép szerelem segíti.

A. J. Quinnell - Üzenet ​a pokolból
Minden ​két, évtizedek óta halott ember felbukkanásával kezdődik. Jake Benrsen, a Vietnámban harcoló tengerészgyalogos szülei majdnem 30 évvel eltűnése után megkapják fiúk dögcéduláját. Creasy-hez fordulnak segítségért, aki látta elesni Jake-et, s ő vállalja is, hogy végére jár a rejtélynek. Annál is inkább, mivel az üzenethozót szintén ismeri: ő maga ölte meg a Saigon eleste előtti napokban. Creasy és a harcban eltűnt amerikai katonák felkutatásával foglalkozó amerikai hivatal századosa hosszú utat járnak be, míg eljutnak Kambodzsába, a Vörös Khmerek fellegvárába. Apró, jelzésszerű nyomok vezetik őket, s egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy aki útjukat megtervezte, az Creasyre pályázik.

A. J. Quinnell - A ​zsoldos
"... ​minden tekintet odafordult, ahogy csörömpölve betört az ablak, és beröpült egy hosszúkás, legömbölyített végű, szemérmetlen formájú kézigránát. Hárman azonnal meghaltak, ketten súlyosan megsebesültek a repeszektől. Két másik védve volt a robbanástól, azok csak elkábultak, de mielőtt a fegyvereikért nyúlhattak volna, egy láb berúgta az ajtót.." A bosszú angyala száguldott végig Itálián: ölt és pusztított, cserébe egy ártatlan gyereklány haláláért és a saját megtiport életéért. A mogorva, zord amerikai bevégezte, amit eltervezett, aztán örökre eltűnt a homályban.

A. J. Quinnell - A ​kék gyűrű
Creasy, ​a veterán zsoldos régi foglalkozása erőszakos konfliktusaitól távol, egy kis mediterrán szigeten talál nyugalomra. Békés élete azonban nem sokáig tart, mert fogadott fia, Michael életében még egyszer, utoljára felbukkan az anyja, akit rabtartói arra kényszerítettek, hogy miután megszülte, azonnal el is dobja magától. Michael fejébe veszi, hogy kideríti, kik voltak azok, akik rabszolgává tették, prostitúcióra kényszerítették az anyját, s Creasy, mivel nem akarja egyedül elengedni egy veszedelmes világba - vele tart. Az igazi, életveszélyes kaland azután kezdődik, hogy ráakadnak a tizenhárom éves, heroinfüggő Julietre, akinek az életét csaknem jóvátehetetlenül tönkretette a Kék Gyűrű néven emlegetett nagy hatalmú, a fél világot behálózó, s a minél nagyobb jövedelem megszerzése érdekében kábítószert, fehér rabszolgákat áruló, sátánista kultuszt is kiszolgáló bűnözőkartell. Creasy tehát elindul, s vele az A. J. Quinnell korábbi regényeiból jól ismert barátok - René Callard, Frank Miller, Guido Arrellio, Maxie -, hogy megaláztatással kereskedő gazembereket... és leszámoljanak vezetőjükkel, egy szervezetét a háttérből irányító, velejéig gonosz zsenivel.

A. J. Quinnell - Fekete ​szarv
Három ​évvel az emberkereskedő banda felszámolása után (részletesen lásd A Kék Gyűrű című kötetben) Creasy békében él két fogadott gyerekével (Michael és Juliet). A lány nemsokára régi ismerősükhöz, Grainger szenátorhoz utazik, mivel szakítva a „családi” hagyományokkal, nem a gyilkolásban, hanem a gyógyításban véli megtalálni önmagát. Mivel nagyjából az utazás időpontjában Creasy felkérést kap az Államokból, hármasban repülnek nyugatra. A fiúk azért, hogy megtudják, ki és miért szeretné igénybe venni szolgálataikat, a lány pedig ugyebár egyébként is utazott volna. Apa és fia a hallottak alapján hajlandók a helyszínre (Zimbabwe) utazni, ahol alapos tájékozódás után adnak majd végleges választ a felkérésre. Megbízójuk (Gloria Manners) nem könnyíti meg a döntést, mivel ritka ellenszenves természete van. Ez részben magyarázható férje elvesztése feletti bánatával, valamint önsajnálatával, amiért ugyanabban a balesetben deréktól lefelé megbénult; de zsarnokoskodó, mindenbe beleszóló stílusával egyébként sem lopja be magát a körülötte lévők szívébe. Az európai kitérővel (Creasy felkéri Maxie-t, egy régi, nagy helyismerettel rendelkező zsoldostársát, hogy segítsen a küldetés végrehajtásában) megvalósuló zimbabwei utazás ennek köszönhetően nem túl vidám, és akkor sem sokat javul a helyzet, amikor szóba kerülnek a régi idők. Évtizedekkel korábban Creasy és Maxie még a fehér telepesek oldalán portyázott a határ mellett. Akkor beszivárgó partizánokra vadásztak, akik később aztán mégiscsak az ország urai lettek, ezért érthetően nem lelkesedtek túlságosan a korábbi elitkatonákért. Ráadásul az egyik régi ellenfelük jelenleg vezető beosztású rendőrtiszt, aki sokat segíthet, vagy árthat nekik – pillanatnyi hangulatától függően. És ez még csak a kisebbik rossz, ami Creasyre vár. Quinnell továbbra sem teszi lentebb a lécet, panasz nem lehet a könyv színvonalára. Szó sincs esztelen lövöldözésekről, meggondolatlan támadásokról. A zsoldos azért maradt ilyen sokáig életben (bár bőrét számtalan sebhely borítja), mert profi módon, tervezéssel kezdi a cselekvést, az érzelmeit (örömét, bánatát) későbbre, a feladat vagy bosszú végrehajtása utánra időzíti. Alakjában van valami végzetszerű, ami nem csupán ellenségein, hanem családtagjain is érvényesül – úgy látszik Quinnell nem bírja a happy endet.

Kollekciók