Ajax-loader

Kurt Diemberger könyvei a rukkolán


Kurt Diemberger - Titokzatos, ​nagy csúcsokon
Kurt ​Diemberger salzburgi fõiskolai tanár, alpin szakíró és magashegyi vezetõ az egyetlen elõ európai, aki két nyolcezres csúcsot mászott meg elsõként. (Broad Peak 8047 m, Hermann Buhllal; Dhaulagiri 8222 m) Ezzel és a csúcsmászások során tanúsított áldozatkész bajtársiasságával írta be nevét aranybetûkkel az alpinizmus történetébe. Kiváló hegymászó, a hegymászás mestere, emellett jól képzett, sokoldalú, szellemes ember. Olyan személyiség, akinek nagy tettei, élettörténete és gondolatai méltók érdeklõdésünkre. Tragédia és vígjáték, feszültség és megnyugvás, lélegzetelállító izgalom és bécsi kedély követi egymást pergõtûzszerûen, a tengerszinttõl 8000 méterig. Együtt küszködünk a szerzõvel az Alpok három nagy északi falán, az Eigeren, a Matterhornon és a Grandes Jorasses Walker-pillérén, továbbá a Königswand "Habostekercs"-én, a Broad Peaken, a Dhaulagirin és a Tirich Miren; vele éljük át villámok cikázása közben az ötnapos szörnyû vihart az Aiguille Noire csúcsán, s a megrendültség könnyeit nemcsak õ hullatja a Chogolisa hópárkányán, Hermann Buhl tragédiája után. De együtt mosolygunk, sõt nevetünk is vele a csúcsok közt történt humoros epizódokon. A könyv minden során érezzük a természet olthatatlan szeretetét. Ez az az érzés, mely a hajdani kristálykeresõ kisfiút elvitte a nyolcezresek titokzatos, nagy csúcsaira.

Roberto MAntovani - Kurt Diemberger - Mount ​Everest
Felfedezők ​generációinak álmát testesítette meg 1852-es "felfedezése" óta a Mount Everestnek nevezett lenyűgöző sziklapiramis. A világ legmagasabb hegye a tudományos kutatás tárgyából az emberi kihívás szimbólumává vált. A jelenkori hegymászás történetének számos hírneves élharcosa lelte halálát vagy szerzett dicsőséget a Nepál és Tibet között tornyosuló hatalmas lejtőkön. Ez a könyv csodálatos fényképekkel és részletes, de ugyanakkor lebilincselő szöveggel idézi fel a himalájai kolosszussal szembeszegülő emberi vakmerőséget.

Kurt Diemberger - K2 ​- Álmunk és végzetünk
"A ​K2 megmászása egy bizonyos fokig szerencsejáték. Julie-val 1986-ban mindent a lehető legnagyobb gondossággal megterveztünk, megfelelôen akklimatizálódtunk, nagy magasságban sem szenvedtünk fejfájástól. Egyszerüen ?rossz? évet fogtunk ki! Hatalmunk felett álló okokból, melyeket ebben a könyvben megpróbálok elemezni, történetének legnagyobb tragédiája következett be a K2-n... Néhány hét leforgása alatt tizenhárom ember veszítette életét a hegyen. De még a lavinával kezdődő, majd a többnapos vihar katasztrófájával végződő bonyolult láncreakció elemzésének hosszú évei sem tudtak minden körülményt tisztázni. A végzet is kivette részét a történtekből. A `fekete nyár` átka azonban még nem ért véget. Sokan, akik az eseményeket túlélték, nemsokára meghaltak a hegyekben: Jerzy Kukuczka, Wanda Rutkiewicz, Gianni Calcagno, Tullio Vidoni, Michel Parmentier, Benoît Chamoux... Mintha tovább hatna a félelmetes átok. Semmi esetre sem hasonlíthatjuk azonban össze ezeket az eseményeket a Jon Krakauer és Anatolij Bukrejev által leírt 1996-os Everest-tragédiával. A K2-n senki nem esett áldozatul a tapasztalat hiányának, vagy halt meg a versengés következtében. Még akkor sem, ha bizonyosan követtünk el hibákat. " Kurt Diemberger 1932-ben született, és 40 év alatt húsznál is több expedíción vett részt Ázsia magashegységeiben. Közel ugyanennyi alkalommal járt a halálzónában, és ô az egyetlen még élô hegymászó, akinek sikerült két nyolcezres csúcs - a Broad Peak és a Dhaulagiri - első meghódítása. A nyolcvanas években Julie Tullisszal megalapította a `?világ legmagasabb filmes csapatát`, együtt forgattak az Everesten, a Nanga Parbaton, Tibetben és a K2-n. A `Himalája jegesmedvéje` filmjeivel és ezen könyvével számos díjat nyert. Diembergert a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség tiszteletbeli tagjává választotta.

Kollekciók