Ajax-loader

Tobak Tibor könyvei a rukkolán


Tobak Tibor - Pumák ​és a többiek
... ​A legjobb helyen vagyunk. A cirkusz óriási csillárjában, a Napban fordulózunk ide-oda, készülünk az attrakcióra. A híres orosz artisták erősen húznak a kötéltánc felé. Már elérhették a második emeleti páholyokat, amikor rájuk rontunk a karzatról. A különbség több mint ezer méter. Óriási sebességgel csapunk rájuk a cirkusz tetőponyvájából, egy vékony felhőrétegből. Vad fordulóharc kezdődik. Összeakaszkodva birkózunk, a légi akrobatika összes figuráit bemutatjuk a lelkes, de hálátlan, nehéz, tűzvörösen kibomló légvédelmi kokárdákat dobáló földi közönségnek. Éppen mögötte vagyok a Jak 9-esnek. Édes bosszú tölt el. Most megfizetek!... A szerző a második világháború több légigyőzelmes vadászpilótája. "Pumák földön-égen" című, nagysikerű első könyve után most ebben a kötetben más híres repülőbajtársai lélegzetelállító légiharcairól számol be, egyben újabb - dokumentum-értékű - emléket állít hősi halált halt repülőkatonáinknak.

Tobak Tibor - Pumák ​földön-égen
... ​A légvédelem eléggé pontos pamacssorozata lobban föl, közel hozzánk. A négymotorosok sok száz csőből ugyancsak minket lőnek. Kötelékünk sajnos szétszóródik. Én ragadok Bob gépéhez, de mást nem látok. Lehetséges, hogy csak ketten maradtunk? Gondolkozni nincs idő.- Bob gépének orra villog, én is nyomom a billentyűket. A mélységben lépcsőzött hatalmas repülőtestek között rohanunk. Hirtelen szörnyű látvány: egy Liberatort az orrunk előtt talál el egy 88 mm-es ágyúlövedék, az egész bal szárny, rajta a két motorral, lerobban a törzsről, és már lángol minden... Fekete pontok válnak el a törzstől, nyílnak a fehér gombák, de - mily borzalmas! Majdnem mindnek ég az ernyője és a ruhája!...

Tobak Tibor - Pumák ​és Boszorkányok
A ​hadtörténelem dicső lapjaira kívánkozik pilótáink bátorsága, szakmai tudása, a számbeli fölénnyel, technikai túlerővel rendelkező nagyhatalmak légierejével való küzdelme. Rövid idő alatt megismerte pilótáinkat mind az ország népe, mint az ellenség. Hazánk bombázását ugyan nem tudták megakadályozni, de tették, amit elvárt tőlük a haza. A Pumák és Boszorkányok közül sokan, nagyon sokan adták ezért fiatal életüket. Nem latolgatták a háború értelmét, kimenetelét, harcuk jogosságát. Végrehajtották a kapott feladatokat, védték hazánk légterét. Különleges tisztességnek számított közéjük kerülni, bajtársukká válni, velük élni - s velük halni. A kötet most 50 év távlatából emléket állít azoknak, akik fiatalon harcoltak és hunytak el egy értelmetlen háború poklában. Harcoltak, mert azt tartották kötelességüknek. Közülük néhányan még ma is élnek. Egyikük e könyv szerzője. Aki mindenekelőtt azért idézte föl emlékeit, hogy írásával tisztelegjen hősi halált halt társai emlékének.

Kollekciók