Ajax-loader

Margaret Mitchell könyvei a rukkolán


Margaret Mitchell - Elsüllyedt ​múlt
A ​világ eddig csak egyetlen Margaret Mitchell-könyvről tudott, a - még az írónő életében megjelent - páratlan Elfújta a szélről, amely minden idők leghíresebb amerikai regényévé vált. Mitchell 1949-ben bekövetkezett halála után elpusztították azt összes személyes iratát és írását, sőt még az Elfújta a szél kéziratát is. Most, hatvan évvel később, a lehetetlen valóra vált: kiderült, hogy létezik még egy Margaret Mitchell-történet. Sőt, hogy mindnyájunk öröme még teljesebb legyen, az írás méltó előde Amerika oly közkedvelt eposzának. A kedves történet, az Elsüllyedt múlt, amelynek középpontjában a szerelem és tisztesség él, egy pusztulásra ítélt dél-csendes-óceáni szigeten, Laysenen játszódik, s még akkor is méltán érdemelne ki minden dicséretet, ha egy tehetséges fiatal írónő egyetlen írása lenne. De természetesebb nem erről van szó; és az Elsüllyedt múltban talán épp az a szép hogy sok szempontból az Elfújta a szél lenyűgöző előde: két férfi főszereplője közül az egyik egy úriember, a másik pedig faragatlan fickó, akinek az is elég, hogy az imádott szabadelvű nő egyáltalán figyelemre méltassa; a nő, aki számára viszont a tisztességes mindenekelőtt való; az írónő egy megint csak eltűnt világot idéz meg; a történet vége ismét felejthetetlen. Az Elsüllyedt múlt felbukkanásához fűződő való románc lenyűgözőbb, mint bármely fantázia alkotta történet. Margaret Mitchell az elbeszélés két vonalas füzetben található kéziratát egy fiatalkori kérőjének, Henry Love Angelnek ajándékozta. Angel jól megőrizet a füzeteket, csakúgy, mint Mitchell hozzá írott intim leveleit, az évek során összegyűlt , nagy becsben tartott közös fotóikkal együtt. Jó fél évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Henry Love Angel fia rájöjjön arra, hogy mi maradt rá örökül, és elvigye az elbeszélést, a leveleket és a fényképeket az "Út Tarába" múzeumba. A nemzetközileg elismert Mitchell-kutató, Debra Freer mesteri módon rázta egybe Margaret Mitchell eddig soha nem látott fotóit és leveleit a könyv lenyűgöző előszavában , melyből megismerhetjük Mitchell Henry Love Angelhez fűződő kapcsolatát, s ezzel megfelelő hátteret kapunk az Elsüllyedt múlthoz. Az Elsüllyedt múlt elbűvölő mese; ajándék Amerika kedvenc mesemondójától.

Margaret Mitchell - Vom ​Winde verweht
Keine ​andere Liebesgeschichte hat das Publikum auf der ganzen Welt so mitgerissen wie diese große Saga um die verwöhnte Scarlett O'Hara und ihren zynischen Verehrer Rhett Butler. Mit einzigartiger Intensität zeichnet Margaret Mitchell nach, wie eine große Liebe zerbricht und lässt gleichzeitig eine längst vergangene Epoche lebendig werden.

Margaret Mitchell - Gone ​with the Wind
Margaret ​Mitchell's epic novel of love and war won the Pulitzer Prize and went on to give rise to two authorized sequels and one of the most popular and celebrated movies of all time. Many novels have been written about the Civil War and its aftermath. None take us into the burning fields and cities of the American South as "Gone With the Wind" does, creating haunting scenes and thrilling portraits of characters so vivid that we remember their words and feel their fear and hunger for the rest of our lives. In the two main characters, the white-shouldered, irresistible Scarlett and the flashy, contemptuous Rhett, Margaret Mitchell not only conveyed a timeless story of survival under the harshest of circumstances, she also created two of the most famous lovers in the English-speaking world since Romeo and Juliet.

Margaret Mitchell - Gone ​with the Wind (Penguin Readers)
Classic ​/ British English Gone with the Wind is a story of love and war and one of the best-selling books of all time. Part 1 follows the popular but selfish Scarlett O'Hara, the gentlemanly Ashley Wilkes, and dangerous but charming Rhett Butler as their world is destroyed in the terrible American Civil War.

Margaret Mitchell - Elfújta ​a szél
Tizenhét ​inch, azaz negyvenhárom centi, úgy is mondhatnánk, szűk két arasz - ekkora Scarlett O'Hara dereka, és erre nagyon büszke. A gazdag, déli földbirtokos lánya minden ujjára kap udvarlót, de neki csak egy kell: Ashley Wilkes. A férfi azonban mást vesz feleségül. Scarlett bosszúból férjhez megy, éppen azon a napon, amikor kitör az amerikai polgárháború. Az elkényeztetett, magabiztos tizenhat évesből nagyon gyorsan felnőtt lesz a háború szörnyűségei között. Egyet akar csak: megtartani a családi birtokot, amiért akár az ördöggel is szövetkezne. Három férj, három gyerek, a beteljesületlen szerelem - a könyv végén, tizenkét évvel később, Scarlett felelősségteljes nő, aki kezdi érteni az életet. Margaret Mitchell egyetlen regénye 1936-ban jelent meg, és óriási sikert aratott. Azonnal megfilmesítették a kor szupersztárjaival, és Scarlettet a legtöbben azóta is a gyönyörű Vivien Leigh alakjában képzelik el. Pedig "nem volt szépség", de ezt a férfiak nem tudták megítélni, , "annyira elbűvölte őket". Érdemes tehát elolvasni a regényt akkor is, ha a filmet - talán többször is - láttuk már: az alakok összetettebbek és elevenebbek - nemcsak Scarlett, hanem Ashley Wilkes és az ördögi Rhett Butler is... Készült a regényből több musical is, sőt Magyarországon Dvořák zenéjére hatalmas sikerű balett. S mindeközben a könyvet minden új generáció felfedezi magának. Amerikában a Biblia után a legnépszerűbb mű, harmincmillió példányban kelt el. Magyarra már 1937-ben lefordították, azóta olvashatjuk - és olvassuk is.

Kollekciók