Ajax-loader

Patricia Highsmith könyvei a rukkolán


Patricia Highsmith - Tizenegy
A ​Holistic Kiadó 2007-ben induló Remek-Művek sorozatának első kötete Tizenegy címmel jelenik meg, s Patricia Highsmith remekbe szabott novelláit tartalmazza, Baló András Márton fordításában. „Highsmith nem annyira a félelem, mint inkább a rettegés mestere… Ezekben a rövid történetekben nem az olvasó lassú körülfonása, hanem gyors leterítése a célja, és bámulatos terepismerettel cserkész be minket” – állapítja meg Graham Green a Tizenegy c. novelláskötethez írt előszavában. A Publishers Weeklyben ezt olvashatjuk a kötetről: „Ez a novellagyűjtemény egyrészt szórakoztató olvasmány, másrészt minden pszichológiát tanuló diák számára kötelezővé kellene tenni.” „Highsmith csúcsformában. Lépésről lépésre építi fel a rögeszmék vagy nyomasztó érzések sorozatát, egészen addig, amíg az erőszak elkerülhetetlenné válik, sőt majdhogynem érthetőnek tűnik. Zseniálisan írja le a gyilkosságok indítékait, anélkül hogy igazolná azokat, vagy éppen úgy tenne, mintha teljesen megértené azokat. Ez az, amiért nem sorolható be a rejtélyeket felvonultató krimiírók közé (ami egyébként gyakran megtörténik), ugyanúgy, ahogy Dosztojevszkij, Faulkner és Camus sem. W. W. Nortonnak köszönhetjük, hogy Highsmith ismét elérhetővé vált számunkra, és hogy megtapasztalhatjuk az írónő különös, bölcs és gyönyörűségesen nyugtalanító világát” – írja Joan Smith a Los Angeles Times hasábjain P. H. válogatott novelláiról.

Patricia Highsmith - A ​balek
A ​balek - Walter Stackhouse - nem követett el semmit, csak éppen kiszimatolta, hogy miképpen követhettek el egy másik bűnügyet. Nem is bűnöző típus: gazdag, jó modorú, sikeres ügyvéd, talán a házassága az egyetlen pont, ahol nem volt sikeres a választása. És most, Stackhouse-né váratlan halála után, Corby hadnagy mégis összehúzza a hurkot a nyaka körül. Pedig az asszony öngyilkos lett, nem ő ölte meg, nem, nem és nem! Walter Stackhouse kétségbeesetten harcol előbb a neve tisztaságáért, aztán a szerelméért és barátaiért, aztán a puszta életéért. Úgy látszik, hogy hiába: a nevét az újságok meghurcolják, szerelme és barátai elfordulnak tőle, egyedül marad, tehetetlenül és kiszolgáltatva. Vagy mégis van kiút?

Patricia Highsmith - Remegő ​szívvel
Howard ​Ingham, a tehetséges, ifjú regényíró Tunéziába utazik, hogy filmforgatókönyvet írjon, amihez beható környezetismeret szükséges. A filmből ugyan - mint hamarosan kiderül - nem lesz semmi, az író azonban gyökeret ereszt a tunéziai homokban, s ha nem forgatókönyvet, hát regényt ír. Közben többször kirabolják, meglopják, egyszer önvédelemből öl is (öl-e csakugyan?), ám tettére nem derül fény, mert egy arab (arab?) eltűnése senkit sem érdekel. Utóbb őt magát sem, hisz végtére is Jensen, a homoszexuális dán véleménye szerint nem egy ember, csak egy arab élete terheli a lelkét, egy csaló gazemberé, aki ráadásul a kutyának sem hiányzik. Csak Adamsnek, Ingham minden lében kanál helyi "barátjának", az meg minek üti bele mindenbe az orrát. A híres bűnügyi regényírónő, Patricia Highsmith a cselekmény mesteri bonyolításán kívül pompásan eleveníti meg az afrikai atmoszférát is. Az olvasónak valóban az az érzése támad, hogy Inghammal együtt maga is részese a tuniszi eleganciának és nyomornak, rejtélynek és kétértelműségnek...

Patricia Highsmith - Huhog ​a bagoly
"Megint ​elfogta a vágy, hogy a lány házához menjen. Már hat napja nem járt ott, és legutoljára, szerdán vagy talán kedden, ellenállt a kísértésnek; megesküdött, hogy többé nem megy oda. Veszélyes ezt csinálni. Jóságos isten, ha Nicki egyszer megtudná! Hogy nevetne, sikítozna és gúnyolódna! A szerencséjének köszönheti - gondolta -, hogy eddig még nem leplezték le: jobb lesz abbahagyni. És mégis: úgy hatott rá az egész, mint alkoholistára az ital: esküdöznek, aztán csak visszatérnek az üveghez. Talán mert semmi egyéb nem töltötte ki az életét, körülötte nem volt semmi vonzó a Thierolf lányon kívül." Hogy végül is Robert Forester milyen árat fizetett a leskelődésért, azt megtudjuk Patricia Highsmith lélegzetelállítóan izgalmas könyvéből.

Patricia Highsmith - Két ​idegen a vonaton
Bruno ​összecsapta a kezét. - Hű! Te jó ég, micsoda ötlet! Egymásnak gyilkolunk, érted! Én megölöm a feleségedet, te meg az apámat! A vonaton találkoztunk, és senki sem tudja, hogy ismerjük egymást! Tökéletes alibik! Kapiskálod már? A szemközti fal ritmikusan lüktetett, minha szét akarna pattanni. Gyilkosság. A szó émelyítette, elborzasztotta. Meg akart szabdulni Brunótól, ki a szobából, de valami lidérces nyomás visszatartotta. Megpróbálta összeszedni magát, kiegyenesíteni a falat, megérteni Bruno szavait, mert érezte, hogy van bennük logika valahol, akár egy megoldásra váró feladatban vagy rejtvényben. Bruno nikotinfoltos keze megrándult, és reszketett a térdén. - Megdönthetetlen alibik! - rikoltotta. - Életem legnagyobb ötlete! Nem érted? Olyankor csinálhatnám, amikor elutazol, te meg akkor, amikor én utaztam el. Guy megértette. Soha senki nem jöhetne rá.

Patricia Highsmith - Kétarcú ​január
19.. ​januárja, Görögország. Az amerikai Rydal Keener egy ütött-kopott athéni szálló negyedik emeletén ácsorog. Mintha csak a liftre várna. Valójában azonban másra, sokkal többre vár: arra, hogy egyszer csak történjék "valami", jöjjön "valaki", és kezdetét vegye a Kaland. Néhány háztömbbel odébb, a kényelmes King's Palace szállodában a szintén amerikai Chester MacFarland szintén vár valamire, mégpedig igen csak szorongva: a nyomozók bármikor esedékes felbukkanására, azaz a dicstelen végszóra éveken át sikeres üzelmeinek utolsó felvonásában. És Chester felesége, a csinos és vonzó Colette? Ő is vár valamire. Hat nappal később Rydal, Colette és Chester MacFarlandék szobájában találkoznak. Egy döbbenetes esemény mintegy hálót borít rájuk, melynek eltéphetetlen szálai a múlt árnyaiból és a jelen meg a közeljövő nagyon is kézzelfogható veszélyeiből szövődnek. A szín változik: egyik szállodai szoba után a másik, Athén után Iraklion, a krétai Chania, majd a knósszoszi palota következik. Itt, a kongó labirintusban, a mindhármuk számára egyre elviselhetetlenebb várakozást hirtelen feloldja a "tett", Chester tette...

Patricia Highsmith - Mélyvíz
"A ​love story soha nem a teljes történet." Victor Van Allen higgadtan, a barátai számára felfoghatatlan nyugalommal fogadja el felesége cseppet sem titkolt kilengéseit. Melinda nyilvánosan kezd ki férfiakkal, akiket még a házukba is meghív, és férjével mit sem törődve marasztalja őket éjszakára. A rendkívül intelligens férj látszólag hozzászokott a helyzethez, és egy külön világot alakított ki magának a ház másik felében. De egyszer csak az asszony egyik korábbi szeretőjét meggyilkolják. Vic - hogy a felesége szeretőit elriassza - azt kezdi terjeszteni, hogy ő volt a tettes. A makulátlan jellemű, a környezetében nagy tiszteletnek örvendő férfinak ezt nem hiszik el, de a gyanú egyre több emberben feltámad, amikor Melinda egy újabb szeretője is meghal... A regény legújabb filmfeldolgozása igazi sztárparádé: Adrian Lyne rendezte, a főszerepet pedig Ben Affleck alakítja. Patricia Highsmith (1921-1995) amerikai írónő a pszichológiai thriller műfajának óriási hatású klasszikusa. Már az első, Két idegen a vonaton című regényével ismertté vált a nagyközönség számára, miután Alfred Hitchcock filmvászonra vitte a történetet. A Mr. Ripleyről szóló könyveiben (A tehetséges Mr. Ripley, Ripley a mélyben, Ripley és a maffiózók stb.) a szerző izgalmas - és erkölcsileg felkavaró - játékot játszik az olvasóval: intelligens sorozatgyilkosát olyan mély beleérzéssel ábrázolja, hogy megkedveljük, sőt szinte szurkolunk neki, hogy megússza a bűntényt. A Mélyvíz - Patricia Highsmith legsikeresebb könyve, melyből több filmadaptáció is készült - bravúrosan, minden apró részletével tárja elénk egy pszichopata gyilkos legbensőbb énjét. "Emlékszem, miután egy antikváriumban megvettem, arra gondoltam: "Miért nem említette nekem soha senki ezt a könyvet?"... A lélek sötétsége, a fóbiák, félelmek mind egy házaspár otthonában összpontosulnak, és ez engem mindig érdekelt: ez a durva háborúskodás férj és feleség között." - Gillian Flynn

Patricia Highsmith - Tales of Natural and Unnatural Catastrophes
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Patricia Highsmith - A Game for the Living
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Patricia Highsmith - Le ​meurtrier
Seul ​Walter Stackhouse, un jeune avocat amateur de faits divers, soupçonne que le meurtrier d'Helen Kimmel, assassinée une nuit à un arrêt de car, pourrait être son mari, Melchior. Walter, en butte au chantage affectif de Clara, sa femme, qu'il n'aime plus, songe même que la méthode du meurtrier n'est pas mauvaise, et il lui rend visite dans sa librairie de banlieue. Si bien que, lorsque Clara est également assassinée, Walter se retrouve pris en tenaille entre la police, qui le soupçonne de ne pas s'être intéressé par hasard au premier meurtre, et le libraire, d'autant plus dangereux qu'il se sait désormais menacé... Pourtant, ce n'est pas Walter qui a tué Clara. Mais qui le croira encore ?

Patricia Highsmith - Ripley's ​Game
Tom ​Ripley detested murder. Unless it was absolutely necessary. Wherever possible, he preferred someone else to do the dirty work. In this case someone with no criminal record, who would commit 'two simple murders' for a very generous fee.

Patricia Highsmith - Idegenek ​a vonaton
Patricia ​Highsmith (1921–1995) amerikai írónő a modern krimiirodalom és pszichológiai thriller egyik legizgalmasabb alkotója. Highsmith művei az egzisztencialista irodalom hatására mindig a személyiség és a morál határait feszegetik. Graham Greene egyenesen a „nyugtalanság költőjé”-nek nevezte. Könyveit többször is sikeresen megfilmesítették, mozgóképes változat készült többek közt a Tehetséges Mr. Ripley, a Mélyvíz, valamint az 1952-ben még álnéven megjelentetett, nagy botrányt kavart Carol című regényeiből is. Az 1950-ben megjelent első kötete, az Idegenek a vonaton két fiatalember, Guy Haines és Charles Bruno találkozásáról szól, akik egy hosszú vonatút során beszélgetésbe elegyednek egymással. Haines fiatal, feltörekvő, sikeres építész a válása kellős közepén, Bruno pedig gazdag, elkényeztetett, az apjától szenvedő aranyifjú, aki bárkit képes manipulálni. Bruno beszélgetésük során váratlanul áll elő nyugtalanító és titokzatos ötletével, a tökéletes, indíték nélküli gyilkosság tervével: megöli Guy feleségét, ha cserébe a férfi végez az ő apjával. És miközben Bruno az elutasítás ellenére belekezd csavaros tervének megvalósításába, Guy egyre inkább a férfi csapdájában találja magát, és előbb-utóbb döntenie kell. Highsmith letehetetlen regénye szokatlan módon nem egy nyomozást követ végig, hanem a bűn és bűnhődés, az őrület és az alkoholizmus pszichológiai mélységeibe vezeti olvasóit. Két férfi egymástól való furcsa és különös függését mutatja be, amint a végzet felé robognak. A kötetből Alfred Hitchcock 1951-ben készítette el szintén klasszikussá vált filmadaptációját, és ezután az elsőkötetes Highsmith végleg a világhír és a termékeny karrier útjára léphetett.

Patricia Highsmith - The ​Price Of Salt
Therese ​is nineteen and working in a department store during the Christmas shopping season. She dates men, although not with real enthusiasm. One day a beautiful older woman comes over to her counter and buys a doll. As the purchase is a C.O.D. order, Therese makes a mental note of the customer's address. She is intrigued and drawn to the woman. Although young, inexperienced and shy, she writes a note to the customer, Carol, and is elated and surprised when Carol invites her to meet. Therese realizes she has strong feelings for Carol, but is unsure of what they represent. Carol, in the process of a bitter separation and divorce, is also quite lonely. Soon the two women begin spending a great deal of time together. Before long, they are madly and hopelessly in love. The path is not easy for them, however. Carol also has a child and a very suspicious husband—dangerous ground for the lovers. When the women leave New York and travel west together, they discover the choices they've made to be together will have lasting effects on both their lives. Considered to be the first lesbian pulp novel to break the pulp publishing industry-enforced pattern of tragic consequences for its lesbian heroines, The Price of Salt was written pseudonymously by Patricia Highsmith—the author of Strangers on a Train and The Talented Mr. Ripley. As one reviewer wrote in 1952, "Claire Morgan is completely natural. She has a story to tell and she tells it with an almost conversational ease. Her people are neither degenerate monsters nor fragile victims of the social order. They must—and do—pay a price for thinking, feeling and loving 'differently,' but they are courageous and true to themselves throughout."

Patricia Highsmith - The ​Two Faces of January
Three ​of them are waiting. Rydal Keener is waiting for something exciting to happen in his grubby little Athens hotel. At forty-odd, Chester MacFarland has been waiting much longer, expecting his life of stock manipu­lation and fraud to catch up with him. And Colette, Chester's wife, is waiting for something altogether different. After a nasty little incident in the hotel, they all wait together. As the stakes, and the tension, in their three-cornered waiting game mount, they learn that while passports and silence can be bought, other things can cost as much as your life.

Patricia Highsmith - A ​tehetséges Mr. Ripley
Tom ​Ripley egy piti kis szélhámos, akinek ölébe hull a szerencse: egy gazdag hajógyáros Olaszországba küldi, hogy hozza haza pazarló, léhűtő fiát, aki dilettáns képek mázolásával múlatja az időt. Minden költségét kifizeti, sőt, még egy kis apanázst is juttat neki az európai útra. Ripley a mondén üdülőhelyen belecsöppen a jóba, s végre közelről látja: hogyan is élnek a gazdagok. Mindez olyan mámorító, hogy esze ágában sincs lemondani róla. Ebben semmi és senki nem gátolhatja meg...

Patricia Highsmith - Deep ​Water
The ​great revival of interest in Patricia Highsmith continues with this work that reveals the chilling reality behind the idyllic facade of American suburban life. In Deep Water, set in the small town of Little Wesley, Vic and Melinda Meller's loveless marriage is held together only by a precarious arrangement whereby in order to avoid the messiness of divorce, Melinda is allowed to take any number of lovers as long as she does not desert her family. Eventually, Vic tries to win her back by asserting himself through a tall tale of murder—one that soon comes true.

Patricia Highsmith - Eleven
From ​the eerily outlandish to the dark and brutal, Eleven presents a gallery of bizarre characters, each driven by strange unspoken urges, whose cumulative effect is at least as unsettling as any of Highsmith's previous novels. Contains: -The Snail-Watcher -The Birds Poised to Fly -The Terrapin -When the Fleet was in at Mobile -The Quest for "Blank Claveringi" -The Cries of Love -Mrs. Afton, Among Thy Green Braes -The Heroine -Another Bridge to Cross -The Barbarians -The Empty Birdcage

Patricia Highsmith - Edith's ​Diary
As ​Edith Howland's life becomes harsh, her diary entries only become brighter and brighter. She invents a happy life. As she knits for imaginary grandchildren, the real world recedes. Her descent into madness is subtle, appalling, and entirely believable.

Patricia Highsmith - Ripley ​Under Water
Tom ​Ripley is quietly living a life of luxury at his chateau at Villeperce, and, as ever, is keeping one step ahead of the law - he has, after all, a past that would not bear too much close scrutiny ... The fifth novel featuring the protagonist Tom Ripley finds the sophisticated and amoral American expatriate being harassed by David Pritchard, a fellow American whose boorishness marks him as something of Ripley's alter-ego. Inexplicably familiar with all the incriminating details of Ripley's past, Pritchard is determined to expose him. He shadows Ripley's every move, first spying on him at home in France and then following him to Morocco. Tensions build on the return to Villeperce as Pritchard sets out to locate a body Ripley would prefer remain hidden in a nearby river ...

Patricia Highsmith - Vágyak ​pórázán
A ​Magyarországon már jól ismert írónő regényének hősnője ártatlan és naiv lány, aki a húszat is alig töltötte be. Egy New York környéki kisvárosból jött a nagyvárosba. Beleszeret az utca, és beleszeret a mondén művészvilág. Férfiak és nők egyaránt. Menő fotómodell és keresett partner lesz. Szenvedélyes bábjáték ez, ahol nehéz lenne megmondani, hogy a tündöklő Elsie mozgatja-e zsinóron az érte sóvárgókat, vagy őt vezérli az utána epekedők vágya. Patricia Higsmith fojtogató lélektani regényében a legvégsőkig viszi az egyre hevültebb emberi viszonyokat, amíg csak el nem ér arra a pontra, ahol a vágy találkozik a végzettel. A Vágyak pórázán nem szokványos krimi. Nem a gyilkosság technikájával foglalkozik, hanem azokkal a lelki folyamatokkal, amelyek megállíthatatlanul vezetik hőseit a számukra sem sejthető végkifejlet felé. Hiszen senki sem bűnös. És senki sem ártatlan...

Patricia Highsmith - Ripley ​a mélyben
Tom ​csöndben éli a gazdagok gondtalan és fényűző életét, amikor ismét zavaros ügyekbe keveredik. Egy zseniális festő képeit hamisítja haverjaival, s évek óta remekül él belőle. A híres művész azonban egyre több gondot okoz a három jómadárnak: a legfőbb probléma vele az, hogy halott. Vajon meg lehet-e úszni a lebukást? Hősünk környezetében az emberek úgy hullanak, akár a legyek, s mindvégig erősen kétséges számunkra, vajon tudja-e Tom (legyen bármilyen furfangos is) úgy forgatni az eseményeket, hogy épp bőrrel kerüljön ki belőlük...

Patricia Highsmith - Ripley ​Under Ground
The ​Buckmaster Gallery is staging another Derwatt exhibition, but now an American collector claims that the expensive masterpiece he bought three years ago is a fake. It is, of course, and he wants to talk to Derwatt, but Derwatt, inconveniently, is dead. Ripley needs the perfect solution to keep his role in the fraud a secret and his reputation clean but not everyone's nerves are as steady as his. Especially when it comes to murder...

Patricia Highsmith - Carol
Az ​először Claire Morgan álnéven, 1952-ben kiadott szerelmi történet McCarthy Amerikájában még botrányosnak számított. Ám az azóta milliós példányszámot is meghaladó Carol-t mára a leszbikus szerelem kultuszműveként tartják számon. Highsmith soha többé nem írt olyan érzékien, olyan líraian, mint ebben a regényben, amelyet egy személyes találkozás ihletett.

Patricia Highsmith - Carol ​(angol)
On ​a long and boring day working in the toy department of the department store, Therese is struck by an elegant and beautiful woman in her thirties, whom she serves. The woman, Carol, gives her address to Therese in order to have her purchases delivered. Carol, who is going through a difficult separation and divorce and is herself quite lonely, unexpectedly responds, and the two begin to spend time together. Therese develops a strong attachment to Carol, but she is unsure how to understand her feelings. Therese's boyfriend accuses Therese of having a schoolgirl crush but Therese knows it is more than that: she is in love with Carol.

Patricia Highsmith - Those ​Who Walk Away
The ​honeymoon is over, as they say, the bride dead by her own hand. Ray Garrett, the grieving husband, convinces the police in Rome of his innocence, but not his thuggish father-in-law, an American painter named Ed Coleman, who shoots him at point-blank range and leaves him for dead. Ray survives, however, and follows Coleman to Venice, where the two fall into an eerie game of cat-and-mouse—Coleman obsessed with vengeance and Ray equally insistent on clearing his conscience, though each is at once the hunter and the hunted in a duel composed of tension, hiding, and guessing, and at times punctuated by violence that, even as each manages to walk away, draws them nearer to death.

Patricia Highsmith - Ripley ​és a maffiózók
"...Jonathan ​résnyire kinyitotta az ajtót, ki akart csúszni rajta, de felesége belökte, és belépett az előszobába. - Jon! Ne haragudj, hogy... - Kifulladva körülpillantott, mintha Tom Ripleyt, a ház urát keresné, és meg is pillantotta, aztán meglátta a földön fekvő két férfit is. Élesen felsikított. Kezéből kicsúszott a retikül, és halk puffanással a márványra esett. - Mon dieu! Mi folyik itt? Jonathan megszorította a kezét. - Ne nézz oda. Ezek... Az asszony kővé dermedt. Tom odalépett hozzá. - Jó estét asszonyom! Ne ijedjen meg. Ez a két ember betört a házba. Eszméletlenek. Volt gondunk elég...! Jonathan, vidd át a feleségedet a konyhába! Simone nem mozdult. Megtántorodott, egy pillanatra Jonathanra támaszkodott, aztán felemelte a fejét. - De hiszen ezek meghaltak!... Maguk gyilkosok!"

Patricia Highsmith - A ​Dog's Ransom
In ​A Dog's Ransom a high-minded criminal hits a Manhattan couple where it hurts most when he kidnaps their beloved poodle. Ed Reynolds, an editor at a prestigious publishing house, returns home one night to find a note: 'Dear Sir: I have your dog Lisa. She is well and happy . . . I gather she is important to you? We'll see.' And so the nightmare begins for the Reynolds couple in this harrowing portrait of mid-century urban life shattered by a single bizarre event. A Dog's Ransom captures the fragility of middle-class life in this riveting, scathing tale.

Patricia Highsmith - Der ​talentierte Mr. Ripley
Ohne ​dass er so recht weiß, wie ihm geschieht, kommt Tom Ripley auf einen Schlag zu einer Menge Geld. Eigentlich hat Tom das Geld vom reichen Mr. Greenleaf bekommen, um dessen Sohn Richard, den Tom flüchtig kennt, nach Amerika zurückzuholen. Doch als Tom in Italien ankommt, wo sich der Millionärssohn einem bohemienhaften Lebenswandel hingibt, überlegt er es sich anders. Er zögert die Botschaft hinaus, dass er Richard gefunden hat, vertröstet Mr. Greenleaf immer wieder und verprasst in der Zwischenzeit dessen Geld. Er schleicht sich ins Vertrauen von Richard und dessen Freundin, zieht zu ihnen ins Haus und teilt ihr mondänes Leben. Doch nachdem ihn der enttäuschte Mr. Greenleaf von seinem Detektivjob entbunden hat, geht ihm langsam das Geld aus. Tom muss handeln. Patricia Highsmiths mit dem Edgar-Allan-Poe-Preis ausgezeichneter Roman Der talentierte Mister Ripley (1955) ist ein packender Thriller, der auf faszinierende Art von einem ebenso raffinierten wie durchtriebenen Betrüger erzählt, der fremde Identitäten anlegt wie neue Kleider. Der Erfolgsroman wurde mehrfach verfilmt, unter anderem mit Alain Delon, Dennis Hopper und Bruno Ganz. Zuletzt kam er 1999 in die Kinos mit Matt Damon und Gwyneth Paltrow in den Hauptrollen.

Patricia Highsmith - Little ​Tales of Misogyny
Long ​out of print, this Highsmith classic resurfaces with a vengeance. The great revival of interest in Patricia Highsmith continues with the publication of this legendary, cultish short story collection. With an eerie simplicity of style, Highsmith turns our next-door neighbors into sadistic psychopaths, lying in wait among white picket fences and manicured lawns. In the darkly satiric, often mordantly hilarious sketches that make up 'Little Tales of Misogyny', Highsmith upsets our conventional notions of female character, revealing the devastating power of these once familiar creatures "The Dancer," "The Female Novelist," "The Prude", who destroy both themselves and the men around them. This work attesets to Highsmith's reputation as "the poet of apprehension" (Graham Greene).

Patricia Highsmith - The ​Boy Who Followed Ripley
When ​a troubled young runaway arrives on Tom Ripley's French estate, he is drawn into a world he thought he'd left behind, the seedy underworld of Berlin and kidnapping plots, lies and deception. Ripley becomes the boy's protector as a friendship develops between the young man with a guilty conscience and the older one with no conscience at all.

Patricia Highsmith - The ​Tremor of Forgery
Under ​the hot desert sun nothing is quite as it seems. Howard Ingham, an American writer, is sent to Tunisia to gather material for a movie, a love story too sordid to be set in America. But his director fails to arrive as scheduled and the erratic mails bring news of infidelities and suicide. Ingham—for reasons obscure even to himself—decides to stay on and work instead on a novel. Gradually, however, a series of peculiar events—a hushed-up murder, a vanished corpse, and secret broadcasts to the Soviet Union—lures him inexorably into the deep, ambivalent shadows of this Arab town; into deceit and away from conventional morality. And when Ingham finds an accomplice to murder, or perhaps something more, what is in question is not justice or truth, but the state of his oddly quiet conscience.

Patricia Highsmith - The ​Talented Mr Ripley (Penguin Readers)
Tom ​Ripley is struggling to stay one step ahead of his creditors, and the law, when an unexpected acquaintance offers him a free trip to Europe and a chance to start again. But how does Ripley act when his new happiness is threatened? A gripping tale of murderous ambition, recently filmed starring Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law and Cate Blanchett.

Kollekciók