Ajax-loader

Yehudi Menuhin könyvei a rukkolán


Yehudi Menuhin - Életreceptek
Yehudi ​Menuhin hegedűművész Életreceptek című könyvében azt mondja, a muzsikus, különösen a szólista a memóriájából él, s a dobogón érzett kínzó idegességének az egyik legfőbb oka az attól való félelem, hogy kihagyhat az emlékezete. "az idegesség, az előadás előtti félelem, a szorongás a pódiumon,a bénítő feszültség-egészen mindennapos dolgok, és én mindegyiket ismerem..."

Yehudi Menuhin - Curtis W. Davis - Az ​ember zenéje
Képes ​zenetörténet és emlékirat páratlan ötvözete ez a könyv és az alapjául szolgáló televíziós sorozat (amelyet megjelenésével egyidőben láthatnak olvasóink). Zenetörténettel feltérő teljességgel szól sokszor szakember számára is ismeretlen anyagáról, amelyet személyes élmények százával tesz élővé és hitelessé. Mert Menuhinnak személyes ismerőse az ősember - az afrikai ritijátékos és énekmondó-, neki nem puszta fogalom a Stradivari-hegedű, hanem néven szólított barátok közössége; személyes ismerőse a zene minden nagysága, mert játszotta zenéjüket, muzsikált velük, tanult tőlük, vagy tanította őket - Bachtól Bartókig, Ravi Shankartól a Beatlesig. Határtalan érdeklődési köre amellett éppenséggel nem hagyományos szemlélettel párosul. Gyermeki hittel csodálkozik rá minden ismeretlenre. Így tágul teljessé számára és számunkra a világ: kvintpárhuzamban zümmögő méhpártól Murray Schafer kiszámíthatatlan ócskavas-önmozgójáig, Máté-passiótól szenegáli miséig, granadai Alhambrától grinzini kisvendéglőig. S így sikerült megörökítenie egész művészi pályájának summáját: az önmagával, embertársaival és a természettel összhangban élő ember zenéjét dicséretét.

Yehudi Menuhin - Violin
Yehudi ​Menuhin korunk egyik legnagyobb hegedűművésze eredetileg 1971-ben kiadott, a hegedülésről írt kézikönyvét úgy üdvözölték, mint a hangszer tanulásához való fontos hozzájárulást. Tanárok és növendékek számára egyaránt lépésről-lépésre feltárja a hegedűjáték technikáját, az alaptól kezdve a vonókezelés és balkéztechnika haladó szinten történő elsajátításáig. Megismerteti azokat a módszereket, amelyekkel a tanulókban kifejleszthető a mozdulatok finomsága iránti érzék. Gyakorlatok sorozatát mutatja be, melyekben a hegedűjátékban előforduló minden mozgásfolyamatot részletesen elemez és megvilágít. A nagy gondossággal egymásra épített gyakorlatokban olyan oktatási forma nyilvánul meg, ami lehetővé teszi a hegedűjátékosnak, hogy a technikai tudást az érzelem kifejezőeszközeként sajátítsa el. A Hat hegedűlecke Menuhin 50 éves hegedűvirtuóz és tanári működésének gyümölcse. Minden hegedűs bármennyire előrehaladott a technikában, és bármelyik stílusirányzatot is követi, ezekből a tanulmányokból sok hasznosat meríthet. A számos szemléltető ábra és hangjegypélda segítségül szolgál az olvasónak, hogy valóban megértse a különböző mozdulatok lefolyását, hogy valóban elérhesse azt a fizikai szabadságot és technikai mesterségbeli tudást, ami minden tanuló célja. A függelék hasznos tanácsokat tartalmaz a gyakorlásra, számos gyakorlatot az előrehaladott hegedűsnek a mindennapi tréninghez, és hasznos tanácsokat a hangszerek ápolásához. "Senki sem ajándékozott még meg minket a hegedűjáték elemeinek hasonlóan részletes és világos leírásával...... a vonós hangszerek oktatásának felbecsülhetetlen értékű kézikönyve." ("The Strad")

Yehudi Menuhin - Befejezetlen ​utazás
Amikor ​visszanézek életem hatvan évére, leginkább az lep meg, hogy mennyire komplikáció nélküli volt. Ami vagyok, amit gondolok és teszek, amivel találkoztam, szinte a kezdetektől fogva matematikai képlet pontosságával írható körül. Különös, szorongató érzés rendeltetést betölteni. Azt mondják, egyéni kezdeményezésekkel is befolyásolhatók az események, és ebben természetesen van is igazság. Mint a komponálás esetében: a szerző szimfóniája minden hangjáért megküzd, és aztán az utolsó akkordhoz érve felismeri, hogy kezdettől fogva meg volt határozva a kiválasztás és a formálás. A dolgok menetének elkerülhetetlensége nem csökkenti az érdemeket, mert csak utólag lehet kiiktatni a felesleges hangokat, és csakis ő írhatta le, ami ott áll. Így van ez az életemmel is. Utólag áttekinthető az utam, de előre nem tudtam volna megjósolni azt.

Yehudi Menuhin - A ​király, a macska és a hegedű / The King, the Cat and the Fiddle
A ​jól ismert angol meseíró szövetkezett a 20. század egyik legnagyobb zeneművészével ennek a szívet melengető mesekönyvnek a megalkotására. Ennél a történetnél aligha lehet a gyerekek számára ügyesebben, érzékletesebben elmondani, hogy milyen nagy szerepe van a művészetnek a leghétköznapibb életünkben is. Nem elég, ha nem lyukas a tető, nem gurulnak el a koronaékszer gyöngyei, vagy nem fázunk. A testünk-lelkünk akkor is didereg, ha hiányzik az életünkből a szépség.

Kollekciók