Ajax-loader

Magyar Ferenc könyvei a rukkolán


Magyar Ferenc - XX. ​századi drámák
A ​szerző műértelmezéseknek nevezi kötete írásainak műfaját, és okkal, hiszen nem beható esztétikai, dramaturgiai vagy nyelvi-stiláris elemezésekre vállalkozik, inkább kommentálja a darabokat, a mondandó, a társadalmi-emberi üzenet kibontását érzi feladatának, a morális tanulságok felől értelmezi a világirodalom 20. századi történetének huszonnégy jelentős drámáját. A művek keletkezésének időrendjébe sorolt fejezetek Wedekind Niccolo királyától (1901) Örkény István - az egyetlen magyar szerző - regényként és filmként is rendkívüli sikert aratott Tóték (1967) című színművéig pásztázzák végig századunk kétharmadának drámatermését. Többségében híres, hazánkban is sokat játszott, tehát jól ismert darabokról van szó (Gorkij, Brecht, García Lorca, Beckett, Dürrenmatt alkotásairól), szerepel azonban néhány, talán kevéssé ismert és elemzett is (mint Bulgakov: Menekülés; Wole Soyinka: Az erdő tánca). Valamennyi fejezet tömören bemutatja az alkotót, elhelyezi századunk nagy szellemi-irodalmi irányzatainak rendjében, röviden utal a cselekményre és a főhős jellemére, majd az alapkonfliktus értelmezéséből bontja ki a mondandót, a darab jelentését - erről beszél a szerző részletesebben.

Magyar Ferenc - Vadászat ​kudu-földön
... ​Könyvemet valójában hangulatébresztőnek , kedvcsinálónak szánom, egy távoli ország, Zimbabwe, állat- és növényvilágának megismeréséhez. Hogy a fényképezésen kívül még vadászhattam is Afrikában, az a szerencsés véletlen műve volt. De a sors is kegyes volt hozzám, amikor lehetővé tette, hogy eljussak Afrikába. Vadászhattam, járhattam Zimbabwe nemzeti parkjait, fényképezhettem, élményeimet meg is írhattam.Nagy barangolásra hívom tehát most önöket. Hívom azokra az afrikai ösvényekre, amelyeket bejártam. Szeretném bemutatni, elmondani, mit láttam, mit tapasztaltam. Hiszen a természetben készített felvételeimet sohasem csupán magamnak örökítem meg, hanem mindazoknak, akik szeretik a természetet, akik ugyanúgy vágynak arra, hogy megismerjék szépségeit, titkait, mint én. Tanulságos barangolást, kellemes időtöltést kívánok azoknak, akik velem járják be Kudu-föld megragadó tájait.

Magyar Ferenc - Emberhalász
"Nem ​tudom, melyikünk, mit lát ebben a földi életben, milyen jeleket kapunk. Ne akarjunk személyesen találkozni Jézussal, mar úgy értem, ne arra várjunk, hogy az utcán szembejön velünk. Ne akarjunk csodákat látni, ne akarjunk rendkívüli jeleket látni, ne álmodozzunk mindenféle keresztény uralomról és hasonlóról. Nem. Vegyük észre azokat a jeleket, amely talán csak néhány kendő, néhány lepel, mint feltámadáskor az üres sírban - amit nekünk szán. Először ezeket kell észrevenni Ha ezeket észrevesszük, meglátjuk, és hiszünk. Ha ilyen kevés bizonyíték mellett is hiszünk, akkor majd jutalmul, hitünk jutalmául megkapjuk azt, hogy találkozni fogunk Vele." Magyar Feri atya

Kollekciók