Ajax-loader

Törő István könyvei a rukkolán


Törő István - Hozzátartozó ​hiányában
A ​napi gondokban őrlődő ember számára az írás olyan, mint a hetedik nap, melyen megpihenni vágyik" - vallja ajánlásában az elbeszéléskötet újságíró szerzője. Írásai a napi gondok, a hétköznapok apróbb-nagyobb ellentmondásainak újra- és átgondolásával késztetik katarzisra az élet drámai fordulatait megélő átlagembereket. ; A kötet négy nagyobb egységben tartalmazza a negyvenegy novellát; a tematizált fejezetek egy-egy írás kiemelt mondanivalóját, a címnovellát erősítik meg: a vidék és a város emberének más-más jellegű, de egyforma kiszolgáltatottságból fakadó, küzdelmes mindennapjait érzékelteti az útépítő és a gyümölcsszedő brigád kilátástalan helyzete (A légkalapács; Metszés); a kisemmizettek összetartását példázza a díjbeszedő humanitása (A kelepce); a vegetáló nyugdíjasok bölcs párbeszéde vagy a pályaudvari "vagonlakók" élethez való jogának elismerése (Összetartozás). Gyermekkori emlékek, szép hagyományok és újkeletű, eddig még nem tapasztalt konfliktusok (bőrfejűek, munkanélküliség, átképzési problémák, az elvált férjek ellehetetlenülése, az emberi normák gyors átváltozása, a feketepiac gátlástalan üzletelői, mérhetetlen elszegényedés stb.) villannak föl a "képszerű", irodalmi szépségű tudósításokban, amelyekkel naponta találkozunk a televízióban vagy az újságokban, és amelyek éppen hírszerűségük miatt elsikkadnak a vezércikkek mellett. ; Törő István "hírcsokra" a míves "átirat" eszközeivel akadályozza a mindennapi súlyos problémák érdektelenségbe szürkülését. Megírásuk nemcsak a szerzőnek, de az olvasónak is pihentető megkönnyebbülést hoz: a közöny még nem formálta át teljesen gondolkodásunkat, és a részvét, a figyelem a valódi összetartás alapjait munkálhatja ki. - Az elbeszélések kedvelőinek jó szívvel ajánlható.

Törő István - Napló ​a tavaszból
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Törő István - A ​magzat napja
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Törő István - A ​gazda kezével - a gazda szemével
A ​kötet mindazoknak szól, akik nem mezőgazdasági termelők ugyan, de családi házuk vagy kiskertjük állagát és saját egészségüket kertészkedéssel és saját maguk termelte zöldségekkel, gyümölcsökkel kívánják megőrizni.

Törő István - Orpheus ​szíve
Orpheusz ​szíve a dalnok szíve, a békétlenség és mégis bizalom, a befogadás és örök taszítás fáradhatatlan motorja. Tudja, hogy reménytelenül indul megkeresni az elérhetetlent, s bízik, megtalálja. kapaszkodna fel a lét köldökzsinórján elragadott, elveszejtett kedveséhez imát rebegő szájjal, gyöngéd szavakkal.

Kollekciók