Ajax-loader

Aleksis Kivi könyvei a rukkolán


Aleksis Kivi - Sju ​bröder
"Sju ​bröder" är Finlands hittills enda bidrag till den stora världslitteraturen, en roman genomträngd av Aleksis Kivis naturboret geniala ande, breda humor och kraftfulla fantasi. Elmer Diktonius var liksom Kivi hemma i Nurmijärvi. Men mellan mästaren och hans tolkare finns en frändskap av långt djupare slag. Diktonius' svenska översättning har inspirerats av en genuin inlevelse och blivit ett monumentalt block av personlig ordkonst.

Aleksis Kivi - A ​hét testvér
A ​hét testvér a finnek számára azt jelenti, amit a mi számunkra a Lúdas Matyi, a Zalán futása és a Bánk bán, vagyis a finn irodalom első és immár végérvényesen legjelentősebb klasszikus "regénye". A mi reformkorunkat juttatja eszünkbe, s ez a jogos összevetés, továbbá a műfajok összemosódása éppúgy utal a múlt században elindult finn társadalmi fejlődés sajátos kezdeteire, mint Kivi kísérletének egyedülálló és megismételhetetlen voltára. A mintegy hét évszázados svéd uralom után Finnország 1809-ben a cári Oroszország nagyhercegsége lett, s csupán a XIX. század közepe táján indult el a finnek nemzetté válásának folyamata. Ekkor kezdődött az ő reformkorszakuk, a svéd polgárság vezetésével, viszont a feudális örökség hiányával. Kivi kísérelte meg első ízben a kor központi problémájának nagyszabású epikus ábrázolását, azt: hogyan indul meg a bizalmatlan, visszahúzódó parasztság a polgárosodás, a fejlődés útján. Kivi egész írói pályája öt-hat esztendő volt, majdnem olyan rövid és tragikus, mint Katonáé nálunk, de ez a rövid időszak elég volt ahhoz, hogy maradandót alkosson, s megírja többek között a finn műpróza első nagy művét. Kivi a finn népet akarta megszólaltatni, ezért került "regényébe" annyi népmese, bökvers, közmondás, ezért ragyog benne olyan csodálatos színekben a finn táj és főként ezért a sok dialógus: a hét Jukola fiú szavaival ott veszekszik a finn parasztság, az egész finn nép. Ez a különös, heterogén műfaj, melyben epika és dráma, vaskos komikum és törékeny líra keveredik gazdag bőségben, érthető számunkra, hiszen tudjuk, hogy Kivi előtt nem volt finn nyelvű irodalom, s éppen ezzel a regénnyel vetette meg mindennek az alapját: versnek, drámának, epikának. Több mint száz éve, hogy A hét testvér megjelent, de frissességéből, hatásából mit sem veszített, s népszerűsége folyton növekszik.

Aleksis Kivi - Valitut
Mä ​muistan sen lempeän laakson, ainiaan muistan sen, mis’ istuin ma neitoni kanssa hellästi sylellen; ja kiirehti kesäinen päivä, sunnuntaipäivä tyyni. Valikoima Aleksis Kiven kauneimpia runoja sisältää mm. seuraavat runot: Sunnuntai, Onnelliset, Sydämeni laulu ja Kaukametsä. Teos on samaan aikaan sekä ihastuttava lahjakirja että jokaisen runojen ystävän ohittamaton keräilykohde.

Aleksis Kivi - Seitsemän ​veljestä
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók