Ajax-loader

Ocskay Zoltán könyvei a rukkolán


Boros Jenő - Ocskay Zoltán - Magyar ​autó-motor történet
"Ez ​az első könyv, mely egyben dolgozza fel a magyar járműgyártás komplett történetét a lovaskocsiktól az automobilokon át a motorkerékpárokig. Igazi történelmi krónika, mely az alapos szakmai feldolgozás mellett a gazdasági és társadalmi környezetet is bemutatja. Nem véletlenül szerepelnek a kettő és négykerekűek mellett lánctalpasok és más harci járművek, hiszen az elmúlt század elejétől mutatják be a szerzők a magyar járműtörténetet, mely békeidőben televíziókat és babakocsikat is gyártott, a háborús felkészülések idején pedig tankokat, aszerint, hogy a hazai és nemzetközi politika milyen irányba sodorta az országot. A hazai járműipar a múlt század végére jutott el a népautógyártásig, megszüntetve a kiváltságos és hosszú várólistás "merkúri" autóelosztó korszakot. A kötet járműtörténet és szociográfiai elemzés is egyben, melyben szerepel a hazai autó és motorsport története, a buszgyártás, a Csepel és Ikarus márkák szárnyalása, majd bukása, a Pannónia és Danuvia motorkerékpár, valamint a Duna oldalkocsi krónikája. A könyv feldolgozza a hazai törpeautós kísérleteket és dizájn próbálkozásokat, kudarcokat és sikereket."

Ocskay Zoltán - Robogók
Ocskay ​Zoltán: Technikatörténettel 1976-tól foglalkozik, számos a témával foglalkozó publikáció szerzője. Fő kutatási területei a magyar autózás 1940–1960 között, a magyar motorkerékpár-gyártás és a motorkerékpárok katonai felhasználása.

Ocskay Zoltán - Opel
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ocskay Zoltán - Régi ​szép autók
A ​XX. század méltán marad meg emlékezetünkben az automobil koraként. Ez a ma már legtöbbünk életének elválaszthatatlan részeként szolgáló jármű - az autó - bő száz évvel ezelőtt születtek. Sokáig csak mint néhány hóbortos ember mulatságát, majd mint sporteszközt tartották számon, ám az első világháború kitörésének idejére már széles elterjedtségnek örvendett. A gépkocsi szülőhazájaként említhető Franciaország és Németország, s a későbbiekben komoly érdemeket szereztek az Amerikai Egyesült Államok, Anglia és Olaszország mechanikusai is. Amint lenni szokott, a gyárak egyre nagyobb, szebb és több autót készítettek, kialakultak a különféle kategóriák, megszületett a karosszériák divatja, fejlődött a versenysport. A kocsik pedig mind kényelmesebbek, erősebbek, gyorsabban lettek, igaz, mind veszélyesebbek is, és szép lassan uralkodó szerephez jutottak életünkben. Visszatekintve a múlt idők legszebb modelljeire, talán mindannyian egyetértünk benne, az autó nélkül szegényebbek lettünk volna. És szegényebbek lennénk ma is.

Ocskay Zoltán - Régi, ​szép Pannóniák
Ocskay ​Zoltán: Régi, szép Pannóniák címû könyve amely megõrzött, gyári állapotú, restaurálatlan motorkerékpárokat mutat be aprólékos részletességgel, korrajzzal és típustörténettel, az egyes gépek elõkerülésének históriájával. A kiadvány 216 oldalas, színes és eredeti, eddig még nem publikált, archív fotókat tartalmaz, album formátumban, keményborítós kötésben.

Ocskay Zoltán - Autózás ​az ötvenes években
Miközben ​az ötvenes évek autózás ügyében rengeteg tévhit, túlzott egyszerűsítés és szándékos ferdítés él a köztudatban, a valóság izgalmasan sokszínű. Nem igaz, hogy nem voltak magánautók abban az időben. De mit is értünk azokon az időkön? Az 1951 és 1957 közötti korszak lett a magánautósok számára is a sötét ötvenes évek, amelynek elején közel hétezer embertől vették el az autóját, és alig több mint ezer tarthatta meg. Az üzemben tartási engedélyhez - amely nélkül benzinjegyet sem lehetett kapni -, vagy fontos beosztás kellett, vagy valami érdem. A fontos beosztáshoz nem különösebben magas polcot kell társítani, mert a vállalati főnököknek, minisztériumi osztályvezetőknek, jelentős beosztású honvéd- és rendőrtiszteknek eleve volt hivatali gépkocsijuk, a még fontosabbaknak járandósági autójuk, amellyel korlátok nélkül utazhattak akár a családjukkal is. Mérnökök, jogászok, közgazdászok, orvosok, állatorvosok kaptak autótartásra felhatalmazást. Minden minisztériumnak és főhatóságnak volt "kerete", adott számú autóhasználati engedély, abból oszthattak a miniszterek, vezetők a kiválasztottaknak. Ezek sorába tartoztak a sportolók, az írók, a művészek is, akikre persze jobban rávetült a rivaldafény, ezért különösen irigyeltekké váltak. Technikatörténetnek látszó korrajz, amelynek segítségével egy eddig jórészt ismeretlen, helyenként abszurd világ tárul fel az olvasó előtt.

Ocskay Zoltán - Csepeli ​motorkerékpárok
A ​Csepeli motorkerékpárok című könyv az eddigi első és egyetlen teljes körű áttekintés a WM, a Csepel és a Pannónia motorkerékpárok történetéről. Közel fél évszázad eseményeit kísérheti figyelemmel az olvasó, és közben megismerkedhet mindazokkal a típusokkal, amelyek ennek a hosszú időszaknak a termései voltak. A szerző korabeli dokumentumok és egykori gyári munkások, vezetők közléseit felhasználva ad részletes áttekintést a csepeli gyár működéséről, a fejlesztésekről, a technikai újdonságokról A mű egyik nagy érdeme a gazdag képanyag hiszen a kor és az egyes modellek lehető legalaposabb bemutatására több mint 400 eredeti fotó szolgál, amelyeknek nagy hányada eddig . soha nem jelent meg, magángyűjteményekből, családi albumokból, levéltárakból, múzeumokból csak most került elő. Bizonyosan sok gyakorló restaurátor fogadja majd örömmel a Függelékben felsorolt adatokat és képeket, de aki csak érdeklődik a motorozás iránt, remélhetően az is érdekesnek találja a változatos és sodró lendületű beszámolót, amely egy sajátos problémákkal küszködő iparág mindennapjait idézi elénk.

Kollekciók