Ajax-loader

Simon Katalin könyvei a rukkolán


Simon Katalin - A ​kocsmáktól a fogadókig
Óbuda ​gyakran kerül szóba a vendéglátással kapcsolatban, számos munka született az óbudai kocsmákról, fogadókról, éttermekről. Ezek az írások azonban kivétel nélkül a 19. századvégi, 20. századi állapotokat vizsgálják - a mai napig a városrész identitásának meghatározó eleme "Krúdy Óbudája". De miből és hogyan született meg ez a jellegzetes, a budai Tabánhoz vagy a bécsi Grinzinghez hasonlítható külvárosi kiskocsmás negyed a 19. század végére? Erre a kérdésre keresi a választ Simon Katalin frissen megjelent könyvében. Ahogy azt a szerző bevezetőjében megfogalmazta, a kötet célja az előzmények hiánypótló bemutatása és az 1848 előtti óbudai vendéglátás minden aspektusának áttekintése. Hogyan változtak az idők során a jogi szabályozások, a szőlőtermelés, borfogyasztás és borforgalmazás kérdései, az idegenforgalom keretei, az általános étel- és italfogyasztási szokások, miben különböztek a különböző jogú és karakterű vendéglátóhelyek (uradalmi és városi fogadók, magán- és illegális kocsmák, kávéházak stb.) egymástól? Az érdeklődők arra is választ kapnak, melyek voltak a korszak ismertebb fogadói, hogyan alakultak az egyes tipikus fogadós életutak, milyen társasági élet zajlott, milyen szórakozási lehetőségeket biztosítottak vendégeik számára a kocsmák és fogadók.

Simon Katalin - Németh Csaba Elek - Erre ​inni kell!
Emeljük ​poharunk a hangulatok könyvére, amely a Badacsony szellemét idézi meg, azt, amelytől Badacsony Badacsony már évtizedek óta. Éppen ezért a könyv nem tartalmaz tényadatokat, se történelmieket, se földrajziakat, se szociológiaiakat, mégis benne vannak azok is. A fotográfiák négy év alatt négy évszakról készültek. Színesek, frissek. A szövegek a múltba kalandoznak. Patinásak, bebarnultak. A két idősík hajlamos megkeverni az embert. Azt hiszi, amiről olvas, azt látja a képen, pedig nem. És mégis. Mert az emberek jönnek-mennek a hegyen, életek életek után, a szellem azonban érintetlen marad. Megejtően szép, fenséges, adakozó, kifoszthatatlan és eltékozolhatatlan.

Simon Katalin - Budabest ​of Architecture
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Simon Katalin - Szépületes ​Budapest
Érzékelni ​tanulni kell. Meg kell tanulnunk folyamatosan jelen lenni, tudatosnak lenni, különben eltompulunk. És akkor nem érzékeljük többé a világot, és már föl sem tűnik, hogy nem látjuk, amit nézünk. Ez a könyv megváltoztat. Nem hiszed?

Kollekciók