Ajax-loader

Varga Kálmán könyvei a rukkolán


Varga Kálmán - Grassalkovich-kastély
ELŐSZÓ Új sorozatot indít útjára egy múzeum, amely maga sem túl régi. A Gödöllői Királyi Kastélymúzeum 1995 augusztusában jött létre. Életre hívásának célja a megújuló Grassalkovich-kastély egykori értékeinek felkutatása, összegyűjtése és bemutatása. A stílusteremtő építészeti jegyeiről és egyedülállóan fordulatos történelmi múltjáról méltán nevezetes műemlékről igen gazdag ismeretanyag áll rendelkezésünkre. Ezek tematikus publikálása a Gödöllői Kastély-könyvek elnevezésű sorozatunk célja. A sorozat első kötete átfogó történeti összefoglalást ad a gödöllői kastélyról - a ma lehetséges legteljesebbet. A szerző, Varga Kálmán történész külön fejezetet szentel az építéstörténetnek, a korabeli analógiák igen gazdag példatárával összevetve. Az épület 250 éves történetét feldolgozó fejezetek kuriózum-értékű forrásokat tartalmaznak, s ugyanakkor a legújabb kutatási eredményekre támaszkodnak, felhasználva a legfrissebb restaurátori dokumentációkat is. A szerző nem csak az úri, királyi és kormányzói fényes napokat mutatja be, hanem az azok hátterében álló személyzet munkáját is, ami mindenképpen többletet jelent az eddigi kastélytörténetekhez képest. A szöveget illusztráló képek közül jónéhány először kerül publikálásra. A fejezeteket a hozzájuk kapcsolódó bőséges jegyzetanyag teszi teljessé és aktuálissá, friss és izgalmas adalékaival. Mindezek alapján reméljük, hogy jelen kötetünk élvezetes olvasmány lehet a kastély történetével először ismerkedőknek, és bőven tartalmaz újdonságokat az abban már járatosaknak.

Varga Kálmán - Grassalkovich-kastély
Új ​sorozatot indít útjára egy múzeum, amely maga sem túl régi. A Gödöllői Királyi Kastélymúzeum 1995 augusztusában jött létre. Életre hívásának célja a megújuló Grassalkovich-kastély egykori értékeinek felkutatása, összegyűjtése és bemutatása. A stílusteremtő építészeti jegyeiről és egyedülállóan fordulatos történelmi múltjáról méltán nevezetes műemlékről igen gazdag ismeretanyag áll rendelkezésünkre. Ezek tematikus publikálása a Gödöllői Kastély-könyvek elnevezésű sorozatunk célja. A sorozat első kötete átfogó történeti összefoglalást ad a gödöllői kastélyról - a ma lehetséges legteljesebbet. A szerző, Varga Kálmán történész külön fejezetet szentel az építéstörténetnek, a korabeli analógiák igen gazdag példatárával összevetve. Az épület 250 éves történetét feldolgozó fejezetek kuriózum-értékű forrásokat tartalmaznak, s ugyanakkor a legújabb kutatási eredményekre támaszkodnak, felhasználva a legfrissebb restaurátori dokumentációkat is. A szerző nem csak az úri, királyi és kormányzói fényes napokat mutatja be, hanem az azok hátterében álló személyzet munkáját is, ami mindenképpen többletet jelent az eddigi kastélytörténetekhez képest. A szöveget illusztráló képek közül jónéhány először kerül publikálásra. A fejezeteket a hozzájuk kapcsolódó bőséges jegyzetanyag teszi teljessé és aktuálissá, friss és izgalmas adalékaival. Mindezek alapján reméljük, hogy jelen kötetünk élvezetes olvasmány lehet a kastély történetével először ismerkedőknek, és bőven tartalmaz újdonságokat az abban már járatosaknak.

Varga Kálmán - A ​gödöllői kastély évszázadai
A ​gödöllői Grassalkovich kastély fekete-fehér és színes képekkel illusztrált története a Grassalkovichok idejétől napjainkig. A könyv végén német és angol nyelvű összefoglalás található.

Molnár Imre - Varga Kálmán - Hazahúzott ​a szülőföld...
A ​háború után bűntettet követtek el a kárpáti és a szudétanémetek ellen, akiket a mi gestapizmusunk űzött el innen. Erőszakot követtek el a magyarokkal szemben is. Követelem, hogy érvénytelenítsük azokat az elnöki rendeleteket ebből az időszakból, amelyek mindennek törvényes alapot adtak, s mindezt lehetővé tették. Ilyen tehertétellel nem mehetünk Európába... (Ján Mlynárik szlovák történész felszólalása a Szövetségi Gyűlés 4. együttes ülésén, közli: ÚJ SZÓ, 1990. július 19.) "Tisztelt Varga Úr! Arra kérem, hogy a nevemet ne említse semmiféle munkájában. Azokat az időket már elfelejtettük és nem akarom, hogy valamikor még meghurcoljanak az ilyen elbeszélésekért. Én már olyan sokat szenvedtem, többet már aligha bírnék ki. Remélem megért. Üdvözlettel: - " (A kötetben szereplő egyik visszaemlékező levele Varga Kálmánnak, kelt 1991. március 12- én) Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a kötet megszületését sorsuk föltárásával segítették vagy munkánkat támogatták. Molnár Imre - Varga Kálmán

Kollekciók