Ajax-loader

Mikola Anikó könyvei a rukkolán


Mikola Anikó - Madárnak ​lenni
Mikola ​Anikó az 1970-ben megjelent, új csehszlovákiai magyar költőrajt kibocsátó antológiában, az _Egyszemű éjszakában_ mutatkozott be verseivel. Eddig két kötete jelent meg: a _Tűz és füst között_ s a _Fák és hajók a szélben_. Új gyűjteménye, a _Madárnak lenni_, a költészetében lejátszódó kristályosodás figyelemre méltó stádiumának látszik. Verseinek szerzője a mítosz és a látomás, az emberi kultúra két legősibb önkifejezési formája. Drámai hang, tragikus, de humánumért perlekedő erő nyűgözi le bennük az embert. Kötetének második ciklusa, a _Karnevál Tambobambában_, műfordításokat tartalmaz. A Poesia Quechua (Colleccion Literatura Latinoamericana, Havanna) című antológiából tolmácsolt anyag, amely 1974-1975-ben többnyire az _Irodalmi Szemle_ hasábjain jelent meg először, szerves egységet alkot a Mikola-versek világával, melyből a teljes ember: az élő és a haló, a mosolyos és a könnyes, a harcait harcoló hajol ki az olvasó felé.

Mikola Anikó - Versek
Ez ​a könyv ajándék - egyrészt a kerek jubileumot ünneplő költőnek, másrészt az Olvasónak, aki másfél évtizedig volt kénytelen nélkülözni Mikola Anikó költészetét. A szerző előző három verseskötetéből (Tűz és füst között, 1971; Fák és hajók a szélben, 1976; Madárnak lenni, 1979) ad válogatást, kiegészítve az azóta írt verseivel. Mikola Anikó Jókán született 1944-ben, református papi családban. Gyermekkorát részben születése helyén, részben Deákin és Nagysallóban töltötte. Zselízen érettségizett, majd Tornalján és Pozsonyban folytatta tanulmányait. Jelenleg a Szlovák Rádió Magyar Főszerkesztőségének munkatársa, az egyházi műsorok szerkesztője.

Mikola Anikó - Történelem ​a tűzhelyen
"Nem ​arra vállalkoztam, hogy pontos szociográfiai felmérést végezzek az ország magyarlakta területén. Ez szakember dolga lenne. Inkább élménybeszámolónak szánom ezt a sorozatot. Egy-egy tájegység jellegzetes ételeiről, főzési, sütési szokásairól beszélgettem a nagymamákkal és a dédmamákkal. E beszélgetések élményét szeretném megosztani az olvasókkal. És amennyire csak írásban lehetséges, visszaadni a tájszólásukat is. Azt a kincset, amely szintén tűnőfélben van."

Kollekciók