Ajax-loader

Kiss Gyula könyvei a rukkolán


Kiss Gyula - Németh Zsuzsa - Szabó Tamás - Karácsonyi ​ételek
Az ​esztendő legfontosabb ünnepén különös figyelmet szentelünk annak, hogy a szépen terített asztalunkra a legfinomabb ételsor kerüljön. Szokásos ilyenkor a többfogásos lakoma, a kiadós ételek és az illatos, finom sütemények. E könyv segítségével remek ízeket varázsolhatunk az ünnepi asztalra, kezdve az előételektől a leveseken és főfogásokon át egészen a desszertekig, süteményekig. A hagyományos fogások receptjei mellett számtalan ínyencséget, különlegességet fedezhetünk fel. Érdemes eddig még nem készített ételekkel kísérletezni, ahogy a gyönyörű ételfotók is mutatják, fantasztikus küllemű, fenséges ízű fogásokat alkothatunk! Izgalmas főzőcskét boldog karácsonyt kívánunk!

Kiss Gyula - Hej, ​szakácsok, szakácsok...
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiss Tamás - Kiss Gyula - Magyaros ​finomságok
A ​főzés nem boszorkányság, meg lehet tanulni és érdemes is! És vajon kitől, hol és honnan? Anyáink, nagyanyáink tudását lessük el, vagy a megfelelő szakácskönyvet felkutatva, annak utasításait lépésről lépésre betartva lássunk hozzá? Nos, ez a könyv ötvözi a két lehetséges utat, hiszen tapasztalt háziasszonyok osztották meg velünk hagyományos magyar ételek elkészítésének módját, s azokat vetettük papírra. Ezerszer kipróbált, jól bevált recepteket talál tehát itt a kezdő háziasszony olyan fortélyokkal kiegészítve, melyek valóban elkészíthetővé teszik a finomságokat - mintha édesanyánk avatna be a részletekbe. A tapasztalt háziasszonyok számára is igazi gasztronómiai csemege a könyv, hiszen a nagyon gyakran feltett "Mit főzzek ma?" kérdésre könnyen megtalálják a választ. Ami pedig igazán élvezetessé teszi a könyv lapozgatását és használatát az, hogy mind-mind tájjellegű, évszázados múltra visszatekintő hagyományőrző étel. Majd látják: sok közülük - főleg a városi ember számára - elfeledett vagy teljesen ismeretlen.

Kiss Gyula - Pasch Julianna - Szepessy Vilma - Karácsonyi ​sütemények, desszertek
A ​karácsonyi süteményekre, desszertekre gondolva szinte orrunkban érezzük a fahéj, a mézesfűszer és a vanília illatát. Az ünnep közeledtével a legfinomabb édességekkel szeretnénk családunkat elkápráztatni, ezért a szokásos karácsonyi sütemények mellett, mint a bejgli, a kalács, a mézessütemények, igyekszünk új ízekkel meglepetést szerezni. Ez a könyv csodálatos ételmodellek kíséretében kínál számtalan receptötletet, a kedvünkre való csemegék kiválasztásához. Elkészítésükhöz vonjuk be a család apraját-nagyját is, hogy meghitt hangulatban együtt élvezzük az ünnep minden pillanatát!

Kiss Gyula - Kukori ​receptkönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiss Gyula - Kóstoló
A ​főzelékről a habarással, rántással készített sűrített levű, zöldséges ételek jutnak az eszünkbe. Nyáron a savanyú burgonya, a kapros tök, a tejfölös sóska, a lucskos káposzta vagy a kelkáposzta-főzelék, tavasszal a lecsó, a zsenge zöldborsó- és zöldbabfőzelék, míg télen a szárazhüvelyesekből (bab, lencse, sárgaborsó) készített főzelékek a legkedveltebbek. A főzelékek ízletes elkészítése azonban még a gyakorlottabb háziasszonyoknak sem könnyű feladat. Ehhez nyújt segítséget a Kóstoló könyvsorozat jelen kötete, melyet lapozgatva még a kezdő szakácsok is könnyedén elboldogulnak a különféle főzelékek elkészítésével – önmaguk és környezetük legnagyobb megelégedésére. A különlegességeket kedvelő olvasók számára pedig roston, bundázva vagy csőben sütve elkészíthető zöldségekhez is kínálunk recepteket.

Harrach Erzsébet - Kiss Gyula - Vasi ​műemlékek
A ​Vas megyei Tanács kezdeményezésére készült "VASI MŰEMLÉKEK" című könyv megjelenésével a vasi műemlékvédelem 120 éves múltja, Rómer Flóris és Gózon Imre szentgyörgyvölgyi iskola mester emléke előtt tisztelgünk. A könyv sokrétű bepillantást enged a megye történeti múltjába. Tájékoztatást ad az 1979-ig, a kézirat lezárásáig történt helyreállításokról, védett épületekkel kapcsolatos gondokról. Napjainkig sok szép újabb helyreállítás készült. Épületek gazdátlanná váltak és megsemmisültek, mások új használóra leltek, a járások megszűntek, új városok születtek. Mindezen változásokat a kötet természetesen már nem tudja követni, mégis megjelenésével hiányt pótol, mert az első ilyen jellegű, összefoglaló mű a megyéről. Az egyes emlékek ismertetése és az épüetekkel kapcsolatos művelődéstörténet sok érdeklődésre számottartó részletre hívja fel az olvasó figyelmét. A kötet a megye minden műemlékéről (M) legalább egy fényképet, számos eddig másutt még nem publikált műszaki rajzot, bibliográfiát, hely- és névmutatót is tartalmaz. A szerzők a megye múltjának avatott ismerői: C. Harrach Erzsébet építészmérnök maga is szombathelyi születésű, az Országos Műemléki Felügyelőségnél másfél évtizedig volt a megye műemlékeinek felelős előadója, így a vasi műemlékeknek talán még ma is egyik legjobb ismerője. Dr. Kiss Gyula a Szombathelyi Tanárképző Főiskola tanszékvezető helyettese, tanárként és népművelőként több generációt tanított meg a történeti múlt emlékeinek ismeretére, szeretetére, megóvására.

Kollekciók