Ajax-loader

Regős István Attila könyvei a rukkolán


Regős István Attila - Prométheusz
Prométheusz. ​Isten. Hős. Lázadó, akinek személyes tragédiája egyúttal az emberiség legnagyobb dicsősége. Ellopta a tüzet az istenektől és megosztotta az emberekkel, egyenrangúvá téve őket a halhatatlanokkal. De mint minden mártírnak, Prométheusznak is nagy árat kell fizetnie nagylelkűségéért. Száműzve az Olümposzról egy sziklához láncolva kell szenvednie, míg egy sas minden nap a májából lakmározik. A Homo Sapiens című epikus művével széles körű kritikai elismerést arató Regös István Attila hatodik kötetében ezúttal két drámában fűzi tovább Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című klasszikusának cselekményét. A Szenvedő Prométheusz és a Megszabadított Prométheusz méltó beteljesedései az antik műnek, veretes nyelvezetük, pazar dialógusaik színvonala nem marad el Aiszkhüloszétól, sőt, megkockáztatjuk, helyenként felül is múlják azt.

Regős István Attila - Homo ​Sapiens
A ​Homo Sapiens a XXI. század nagy magyar drámája. Regös István Attila ötödik kötetével olyan világirodalmi elődök nyomdokába lép, mint Dante, Goethe vagy Madách. A nagyszabású, az emberiség történetét, teret és időt, földet és univerzumot átölelő drámai mű tragikus főhőse Etrigon korokon átívelő, kozmikus léptékű utazásra indul, mely során a történelem nagy alakjaival találkozva elmélkedik a világ és az emberi lét örökérvényű kérdéseiről. Regös az emberiséget évezredek óta foglalkoztató nagy kérdéseket teszi fel új módon, a magyar nyelv teljes gazdagságának pompáját felvonultatva, határokat feszegető bravúros, modern, mégis klasszikus stílussal, s némely esetben egészen megdöbbentő válaszokkal szolgál a filozófia, a vallás és a lélek szféráján barangolva, mindezt izgalmas, szórakoztató, letehetetlen előadásmódban.

Regős István Attila - A ​szerencse fia
Fil ​életútja mózesi módon kezdődik, amidőn szülei csecsemőként egy kosárban Dominus Domno, Admiratio város agglegény orvosának küszöbén hagyják. Domno felneveli az ifjú Filt, aki húszéves korára szerelembe esik tejtestvérével, Hadassával. Ám éppen szerelmük kiteljesedésének napján megjelennek Fil vér szerinti szülei, akik egy cirkusznál dolgoznak. Fil, engedelmeskedvén feltámadó, az ismeretlen megismerése utáni vágya vonzerejének, elhagyja Domnót és Hadassát, s elmegy szüleivel. Deludo, a cirkusz igazgatója sötét gonosztevő, aki a cirkuszt alantas terveinek eszközéül használja. Fil a cirkuszban megismerkedik a gyönyörű kötéltáncosnővel, Bettyvel, akivel egymásba szeretnek. Fil ekkor szörnyű morális válaszút elé kényszerül: engedjen-e vágyának, mely a gyönyörű Bettyhez húzza szívét, vagy tartsa meg Hadassának tett fogadalmát, és térjen vissza Admiratióba? Fil 25 évet átölelő, kalandoktól hemzsegő, tragédiák sorával átitatott élettörténete alatt mindvégig csupán áldozata önnön sorsának, nem ő alakítja azt. Mi az ára az egyén boldogságának, és megéri-e küzdeni, teszi fel a kérdést a szerző, amidőn számtalan módon festi meg egy szenvedő fiatalember kétségektől, és elfojtani kényszerült vágyaktól feszülő lelkének megannyi érzelmi húrját.

Regős István Attila - Bababóka
Bababóka ​leginkább egy hétköznapi babakocsihoz hasonlít. Négy kereke van, s igazán méltóságteljes jelenség. Ám ha jobban szemügyre vesszük, Bababóka mesebeli lény is, akárcsak két barátja, Takaróka és Borozsda. Nagyon szomorúak, hiszen gazdáik felnőttek, és elfelejtették őket. Vajon megmenekülnek-e Határországból, ahol a felejtés az úr, és vajon maradt-e számukra hely az egykori kisfiú és kislány szívében? Regös István Attila elsőkötetes meseíró könyvéből varázslatos mesevilág bontakozik ki, ahol végül minden jóra fordul és a szeretet diadalmaskodik. A kötetet Szűcs Édua vidám rajzai illusztrálják.

Kollekciók