Ajax-loader

Gulya István könyvei a rukkolán


Gulya István - Spóner Péter - A ​kazincbarcikai kistérség
A ​Kazincbarcikai Kistérség – 31 település önkormányzati társulása – érdekes, változatos vidék Borsod-Abaúj-Zemplén Megye északnyugati részén. Területét a Sajó vágja ketté: a folyótól északra a szelíd Borsodi-dombság, délre a vadregényes Bükk húzódik. Központjában található a névadó nagyváros, amely minden irányból jól megközelíthető. A kistérségben élők büszkék lehetnek a szép természeti környezetre, az érdekességekben gazdag helytörténetre, a műemlékekre, az irodalmi hagyományokra, az egykor jelentős bányászatra, az itt-ott még ma is élő népi kultúrára és a vidékhez kötődő jeles személyiségekre.

Gulya István - Spóner Péter - Kazincbarcika ​és térsége
A ​Kazincbarcikai Kistérség - 31 település önkormányzati társulása - érdekes, változatos vidék Borsod-Abaúj-Zemplén Megye északnyugati részén. Területét a Sajó vágja ketté: a folyótól északra a szelíd Borsodi-dombság, délre a vadregényes Bükk húzódik. Központjában található a névadó nagyváros, amely minden irányból jól megközelíthető. A kistérségben élők büszkék lehetnek a szép természeti környezetre, az érdekességekben gazdag helytörténetre, a műemlékekre, az irodalmi hagyományokra, az egykor jelentős bányászatra, az itt-ott még ma is élő népi kultúrára és a vidékhez kötődő jeles személyiségekre.

Gulya István - Kibédi
A ​most megjelent Kibédi-könyv különbözik a korábban napvilágot látott művész-emlékiratoktól, emlékrajzoktól. A hagyományos memoároktól eltérően itt a pályatársak és barátok vallanak anekdoták és visszaemlékezéseik alapján egykori kollégájukról, Kibédi Ervinről. Nem minden esetben vidámak a történetek, inkább a népszerű színész mindennapjai elevenednek meg e lapokon, s állítanak emléket a magyar színjátszás kiemelkedő alakjának. Akinek szerencséje volt látni és hallani Kibédi Ervint a Vidám Színpadon, a rádió és televízió műsoraiban vagy a közel száz játékfilmt legkülönfélébb szerepeiben, az nem "csupán" egy színész alakítását élvezhette: ő egyszerre volt kíváló színész-komikus és énekes, szerző és jeles versíró, a magánéletben pedig szenvedélyes növény- és állatbarát. Olyasvalaki, akit már életében is jelenségként könyveltek el. Emlékezetes szerepei utánozhatatlanok, csakúgy, mint a nevéhez fűződő Hacsek és Sajó-jelenetek, amelyek a magyar kabarékorszak egyszeri és megismételhetetlen fejezetei. A könyv összeállítói sokat tanakodtak, mi lehetne a még csak alakuló könyv megfelelő címe. Végül is rájöttek: Kibédi nevéhez nem kell hozzátenni semmit, olyan fogalom, melyet pályája tett emlékezetessé.

Kollekciók