Ajax-loader

André Breton könyvei a rukkolán


André Breton - Oldható ​hal
André ​Breton 1924-ben írta hatalmas sodrású, érzelmi telítettségű szürrealista költeményét, amelyet automatikus írásnak, azaz médiumisztikus állapotban írt szövegnek is nevezhetnénk. Egy végeláthatatlan asszociáció-rendszer szabad áradása ez, ahol a képzettársítások időben és térben, azaz vertikálisan és horizontálisan működnek. Az automatikus írás - mondja Breton - amennyiben kellő szenvedéllyel míveljük, egyenesen a vizuális hallucinációhoz vezet. amikor Bakucz József az Oldható hal fordítói munkájába kezdett, nem kisebb célt tűzött maga elé, mint, hogy újra felfedezzük egy olyan nyelv titkát, amelynek alkotóelemei nem lesznek tajték egy Holttenger hullámán... hogy a szavak forrásáig fog visszahatolni, a nyelv príma matéria-jáig...

André Breton - Nadja
André ​Breton 1926. október 4-én ismerkedett meg vele a párizsi La Fayette utcában. A szegényesen öltözött, de büszke tartású és sejtelmes mosolyú ismeretlen Nadjának nevezte magát. Az írót lenyűgözték a lány rejtélyes kijelentései és jóslatai, személyében a szürrealizmus szabad szellemét tisztelte, és mint minden nőtől, tőle is azt várta, hogy segítsen neki rátalálni saját létezésének titkára és küldetésének értelmére. A Nadja voltaképp Breton saját énjének kereséséről szól, nem véletlen, hogy kezdő mondata egy filozofikus kérdés: "Ki vagyok?". Az utókor jól tudja, André Breton (1896 - 1966) a szürrealizmus megteremtője és legjelentősebb teoretikusa. Rendhagyó regénye, a Nadja (1928) a 20. századi francia irodalom remekei közé tartozik.

André Breton - Arcane ​17
Etre ​au monde, c'est à la fois voir le monde et le penser. Ainsi, devant l'un des plus beaux spectacles naturels _ celui de la côte de la Gaspésie, au Canada _, Breton n'en commence la description que pour s'abandonner bientôt au va-et-vient entre le paysage physique et son paysage mental. La Beauté est là, toute visible, mais, à l'intérieur, la réflexion de cette beauté se double de celle de la femme aimée, et la beauté + l'amour entraînent nécessairement Breton vers ce qui en est inséparable: la poésie et la liberté. Entre ces quatre pôles, tout le présent, alors, est mis en jeu dans la montée d'une question qui, en partant de la catastrophe de la guerre mondiale, pose le problème du destin de l'homme.A un moment tout le paysage bruisse du mouvement de milliers d'ailes, et de même ce livre où le lent tourbillon de la pensée et des images nous élève souverainement vers l'Etoile (l'Arcane 17) pour découvrir que: c'est la révolte même la révolte seule qui est créatrice de lumière. Et cette lumière ne peut se connaître que trois voies: la poésie, la liberté et l'amour qui doivent inspirer le même zèle et converger, à en faire la coupe même de la jeunesse éternelle, sur le point moins découvert et le plus illuminable du coeur humain "."

André Breton - Philippe Soupault - A ​mágneses mezők
"- ​De hát mi ez az új izmus, amely nem tágít tőlünk? - A szürrealizmus nem költői forma. A szellem kiáltása, mely önmaga felé irányul, de el van rá szánva, hogy kétségbeesetten szétzúzza béklyóit, méghozzá, szükség esetén, kegyetlen anyagi kalapácsokkal!" Az 1925. január 27-i szürrealista nyilatkozatból való a fenti idézet, aláírói között Breton és Soupault nevét is ott találjuk. Ez a radikális, a teljes élet megváltoztatására törő program egészében sohasem valósult meg, de a szürrealizmus a XX. sz-i művészet egyik legeredetibb és legjelentékenyebb mozgalmává nőtt. Breton és Soupault költői életműve mind ez idáig csak töredékesen lehetett ismert a hazai olvasók előtt. A műfordító Parancs János e régi adósság törlesztésére vállalkozott. Kötetünk Breton életművének jelentős alkotásait, Soupault szürrealista korszakában írt verseinek reprezentatív válogatását és a manifesztumost sok évvel megelőző közös művük - A mágneses mezők - eddigi legteljesebb fordítását tartalmazza. Az egykor feltűnést, botrányt keltő költemények azt bizonyítják, hogy képi gazdagságuk és ötletességük ma is eleven, megőrizték bizarr, nyugtalanító és felszabadító hatásukat.

Kollekciók