Ajax-loader

Najmányi László könyvei a rukkolán


Najmányi László - Theremin
A ​mű a világ első térvezérlésű elektronikus hangszere és feltalálója, Leon Theremin orosz tudós és kém történetét vizsgálja, egy feltétlen rajongó szemszögéből. Az Amerikában élő szerző az 1990-es évek eleje óta kutatja a kalandos életű feltalálóra és mágikus hangszerére vonatkozó dokumentumokat. A történetet számos formában feldolgozta az utóbbi években. A THEREMIN című elektronikus oratóriumot 2000 decemberében, a budapesti Zeneakadémián mutatta be a Les Fleurs du Mal társulata. 1971-ben, hasonló címmel, Papp Gábor Zsigmond és Najmányi László társrendezésében, a Magyar Rádió készített hangjátékot. A darabot "a sztálinizmus korszaka Rómeo és Júliájának" nevezte az egyik kritikus. A szerző az "orosz Mefisztó" történetét a XX. század metaforájának látja. Most a kalandregények klasszikus stílusában írta meg.

Najmányi László - Downtown ​Blues
A ​Downtown Blues két hasonló sorsú művész, Halász Péter és a szerző közösen átélt idejéről szól. A kommunista diktatúra ragadós, kelkáposztafőzelékszagú világáról, az emigráció tudatállapotáról, New York sötét oldaláról, majd az újrakezdésről a rendszerváltás utáni Magyarország izgága káoszában. Halász Péter és színháza volt az 1970-es évek Budapestjének egyik legfontosabb szellemi energiaközpontja, a diktatúra elleni kulturális ellenállás szimbóluma. A társulatot betiltották. 1976-ban emigrációra kényszerítette őket a politika. A hontalanná vált társulat rövid idő alatt világhírű lett, a legrangosabb európai és amerikai díjakkal honorálták munkásságukat. New Yorkban találtak otthonra, ahol megalapították a Squat Színházat. A rendszerváltás után visszatérve Halász Péter darabokat írt és rendezett, színházi közösségeket hozott létre, tanított, a kortárs világszínház megteremtésén munkálkodott. Najmányi László az 1970-es években független színházművészként dolgozott Magyarországon. 1978-ban, a Spions punk együttes tagjaként emigrációra kényszerítette a politika. Élt Párizsban, Kanadában, a Karib tenger szigetein, Indonéziában és Új Mexikóban. Mint Halász Péter és társulata, ő is New Yorkban talált otthonra. Színháza, a Les Fleurs du Mal 1996 óta darabok tucatjait állította színpadra Magyarországon. Az elmúlt évtizedekben többször dolgozott együtt Halász Péterrel. Halász Péter 2006. február 6-án, halálos betegen, élve felravataloztatta magát a Műcsarnokban. Najmányi László egyike volt azoknak, akik felkérésére búcsúbeszédet mondtak utolsó előadásán. Halász Péter egy hónappal később New Yorkban hunyt el.

Bari Máriusz - Bevíz Mihály - Flór Gábor - Gayer Ferenc - Géczi Zoltán - Lógó Attila - Mucsányi Gábor - Najmányi László - Ongjerth Dávid - Pelyhes Gábor - Csak ​a zene
Nehéz, ​ám rendkívül kellemes feladatra vállalkoztunk, midőn könyvet készítettünk a könnyűzene történetéről. Tekintettel a téma szerteágazó mivoltára és a terjedelem korlátaira, a teljesség igénye helyett arra törekedtünk, hogy valamennyi fontos műfaj képviseltesse magát, hogy felsorakoztassuk a legjelentősebb művészeket, illetve a legérdekesebb tudnivalókat. A könyv megírását zenészek és gyűjtők, az adott műfajok értő ismerői, még inkább művelői vállalták fel.

Najmányi László - A ​Blum-ház rejtélye
A ​nagysikerű Theremin és Downtown Blues könyvek szerzője, Najmányi László ezúttal egy fekete humorú rémregényt írt, a Szombathely Fő terén álló Blum-házról és kísértet-lakóiról. A regényt az életét önkéntes száműzetésben töltő ír géniusz, James Joyce élettörténete inspirálta. Joyce nagy műve, az Ulysses hőse, Leopold Bloom, a könyv szerint szombathelyi szármzású. Valóban élt egy Blum nevű család az Ulysses megírása idején (1914-21) Szombathelyen. Az Első Világháború kitörésekor a Triesztben nyomorgó, angol útlevéllel utazó Joyce családot kiutasították Ausztriából. Zürichbe szerettek volna eljutni, de nem volt pénzük a vonatjegyekre Svájcig. Egy magyar barátjuk, Putzi Fliege tanácsára, baráti kölcsön reményében, felkeresték Szombathelyen Blum Lipót textilkereskedőt, akit Fliege a művészetek és irodalom bőkezű mecénásaként írt le... "Csaknem másfél évtizede elkezdett Joyce kutatásaim eredményeit foglaltam össze ebben a könyvben, amely az ugyanezzel a témával foglalkozó darabjaim esszenciáját is tartalmazza. Ez a regény nemcsak James Joyce-ról, Blum Lipótról és titokzatos házáról, hanem a számomra Magyarország metaforájává vált Szombathelyről is szól. Tartalmazza az ősi városban szerzett tapasztalataimat, és különleges lakói iránt érzett barátságomat, szeretetemet is. Könyvem olvasói persze ne feledkezzenek meg arról, hogy Joyce nagy regénye, az Ulysses - amely szellemiségében példámul szolgált -, fergeteges, pimasz komédia. Az író felszabadult, éjfekete humorral gúnyolja saját korát, kortársait, honfitársait, a politikát, a hatalom és a megszokások intézményeit, ismerőseit, barátait, családját, szeretett szülővárosát - legfőképpen saját magát." Najmányi László Najmányi László író, képző- és színházművész, zeneszerző, újságíró 1946-ban, az ausztriai Hermagorban született. Tanulmányait Budapesten végezte. Az 1970-es évek végén emigrálni kényszerült. Élt Párizsban, Kanadában, az Egyesült Államokban, a Karib tenger szigetein, és Indonéziában. Kanadai állampolgár, New York-i lakos. Az 1990-es évek vége óta dolgozik újra Magyarországon is. A Les Fleurs du Mal című színtársulatával, 2001 óta számos darabját mutatta be a szombathelyi Bloomsday fesztiválokon. Szombathelyt, New York mellett második otthonának tekinti. Hisz az időben.

Kollekciók