Ajax-loader

Jaan Kaplinski könyvei a rukkolán


Jaan Kaplinski - A ​jég és a Titanic / A jég és a hanga
A ​kiváló észt író és gondolkodó, Jaan Kaplinski két esszéregénye hasonló kérdéseket jár körül: milyen az emberi civilizáció és a természet viszonya, otthon lehet-e az ember az őt körülvevő világban, képes-e szemléletének megváltoztatására. Csupa létfilozófiai kérdés, melyeket mégis közérthetően, logikusan tárggyal a szerző. Egy kötetben olvasva a két szöveget (egyébként a szerzői szándékkal teljesen összhangban) feltűnik, hogy ezek hol egy-egy gondolkodási folyamat különböző fázisait, nézőpontjait villantják fel, hol egymásnak válaszolva, a másikat kiegészítve nyitnak új értelmezési lehetőségeket. A Nobel-díj egyik várományosaként, több kortárs irodalmi díj nyerteseként számon tartott Jaan Kaplinski már a hazai olvasóközönség előtt sem ismeretlen, hiszem eddig három kötetét fordították le magyarra.

Jaan Kaplinski - A ​szem
Jaan ​Kaplinski (1941), kiemelkedő alakja az észt irodalomnak. Köteteiért több jelentős hazai és külföldi díjban részesült, Nobel-díjra is fölterjesztették. Magyarul Meztelen juharfák címmel jelent meg verseskötete 1999-ben. "... Természetesen tudni akartam, mi módon észleli Isten kutató tekintetét. Azt mondta, nehéz elmagyarázni, Isten szemét nem látja, hanem érzi. Hogy ez fizikailag hogyan lehetséges, nem tudott rájönni, bár megpróbált fizikakönyvekben választ találni a kérdésre. Még arra is gondolt, Isten vajon nem olyannak teremtett bennünket, hogy hiányozzanak bizonyos érzékszerveink és képességeink. Talán eleve kísérleti állatoknak szánt minket..."

Jaan Kaplinski - Ugyanaz ​a folyó
"Ha ​boldogult az állambiztonságaiakkal és a pártemberekkel, a lányokkal is boldogulni fog." Az 1960-as évek elején egy félig orosz származású észt egyetemista fiú, aki, mint minden rendes észt értelmiségi, már tisztában van a szovjet rendszer hitványságával, hosszan tűnődik naplójában Nagy Imre "állítólagos" mondásán - hogy ő inkább a jó kapitalizmust választaná, mint a rossz szocializmust... Nyelveket tanul, verseket ír, s közben megismerkedik a ragyogó intellektusú Tanítóval, akit a mesterévé fogad. A visszavonult költő és teológus, akit a rendszer nem enged tanítani, most csak a lakásán fejti ki gyakran meghökkentően eredeti nézeteit a legkülönfélébb témákban - Európa történelméről, a nemek kapcsolatáról, India kultúrájáról, a finnugor nyelvekről... A fiút, miközben próbál valamiféle misztikus beavatás során közelebb kerülni az élet értelméhez (és saját hivatásához), egészen egyszerű vágyak is gyötrik: szeretne végre férfivá válni! Majd egyszer csak igazi emberpróbáló kaland kezdődik életében: "szovjetellenes versek terjesztése" miatt rászáll a KGB, és a büntetlenségért cserébe rá akarják venni a besúgásra. Az 1941-ben született Jaan Kaplinski a modern észt költészet megújítója világszerte megjelent nagyszerű esszéregények alkotója, nyelvész, szociológus, műfordító - egyszóval a mai észt irodalom kimagasló képviselője, akit a Nobel-díjra is többször felterjesztettek már.

Jaan Kaplinski - Meztelen ​juharfák
Jaan ​Kaplinski, a mai észt költészet vezéralakja 1941-ben Tartuban született. A hatvanas évektől publikál verset és esszét, műfordítóként is ismert. Köteteiért többjelentős hazai és külföldi díjban részesült (Juhan Liiv-díj, 1968; Juhan Smuul-díj, 1985; Eino Leino-díj, 1992; Wihuri-nagydíj, 1995), Nobel díjra is fölterjesztették. Magyarul eddig egy tucat verse jelent meg folyóiratokban, illetve az Európa kiadó észt költői antológiájában (1975).

Kollekciók