Ajax-loader

Kerekes György könyvei a rukkolán


Kerekes György - Jazzportrék ​I.
A ​könyv egy olyan kétkötetes jazztörténeti áttekintés első kötete, amely a jazz kialakulásától a jazz nagy forradalmáig, vagyis a bebop korszak lezárásáig tartó, a jazz szempontjából fantasztikusan termékeny időszak legendás hőseit mutatja be. A könyv tematikája azért egyedi, mert a jazz fejlődésének, változásának folyamatát a különböző korszakok és stílusok kiemelkedő, stílus-meghatározó muzsikusainak életén, munkásságán keresztül mutatja be. Kerekes György korszakos munkáját most új kiadásban és nem mellékesen az eredetinél jóval olcsóbban vásárolhatják meg a jazz és a jó zene szerelmesei.

Kerekes György - Kerek(es) ​Mesék
Lépések, ​megtett utak. Szavak és mondatok. Képek. Gondolatok. Tíz év emlékei. Túrákról, városokról, emberekről, műemlékekről, finom borokról, sörökről, fantasztikus ételekről. Felfedezések, emlékek, érdekes vagy nem sikerült képek. Vissza nem térő élmények. Beszélgetések, megfigyelések. Örömök. Csalódások. Barátságok. Egyedül vagy társakkal megjárt utak. Érdekes vagy veszélyes történetek és történések. Sok-sok estét betöltő tépelődések. Újra írt cikkek, ki nem válogatott, meg nem jelent képek. Itt és most nem férhet el minden cikk, minden fotó és minden történet. Ezek a legkedvesebbek. Vagy lehet, hogy csak nekem a legérdekesebbek? Nem tudom. Nehéz lenne teljes nyugalommal leírni. Csak abban reménykedem, hogy aki olvassa, annak is örömet ad. Mint egykoron és most itt összeszerkesztve nekem.

Kerekes György - Chile
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kerekes György - A ​kubai forradalom, 1959-1975
_Előszó_ Kuba ​iránti érdeklődésem csaknem egyidős a kubai forradalommal. Meglepett gyors győzelme, radikalizálódása, számos eredeti vonása, és lenyűgözött a tömegek eget ostromló harcos lelkesedése, áradó vidámsága. Kíváncsi lettem, mi táplálja mindezt: miféle történelmi okok, milyen viszonyok mozgósították ennyire a népet abban az országban, amely a mi korabeli köztudatunkban még mint "cukorsziget" – no meg mint az amerikaiak "turistaparadicsoma" – szerepelt? 1960-ban kezdtem gyűjteni minden Kubára vonatkozó könyvet, anyagot, dokumentumot; azóta foglalkozom az ország – s főleg az 1959-ben győztes forradalom – történetével. Ismereteim nemcsak a távolból, nemcsak könyvekből gyarapodtak: 1965-66-ban csaknem egy évre Kuba lett második otthonom, s azóta három újabb tanulmányutat tettem az országban. Igen kedvezővé vált a helyzetem 1968 őszén, amikor az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetébe kerültem. Munkaköri kötelességem lett az, amit addig jórészt csak kedvtelésből végezhettem, s lehetőségem nyílt arra is, hogy életre hívjak egy alkalmi munkaközösséget a kubai valóság "feltérképezésére". Többségükben pályakezdő fiatalok vettek részt benne, akik éppen csak kikerültek az egyetemről. Szinte valamennyien akkor vágtak bele először a tanulmányírás nehéz mesterségébe, itt vettek részt először tudományos vitákon. Mindnyájan sokat tanultunk a munkánkat patronáló néhai Wittman Tibortól. A munkaközösség négyéves fennállása alatt 22 műhelytanulmányt készítettünk Anderle Ádám, Benkő Judit, Farsang János, Gulyás András, Inotai András, Kollár Zoltán, Malatinszki Jenő, Pécsi Kálmán, Pikó József és Szil Péter közreműködésével. Odaadó és értékes munkájukért ezúttal is köszönetet mondok. Kerekes György

Kerekes György - Körúti ​randevú / The Grand Boulevard of rendezvous
Kerekes ​György legújabb, kétnyelvű fotóalbumában végigkalauzolja az olvasót a Nagykörút, az egyik leghíresebb budapesti közlekedési útvonal és a 6-os villamos mentén - a Moszkva tértől a Móricz Zsigmond körtérig. A Nagykörút útvonala hagyományosan a Margit híd pesti hídfőjétől a Petőfi híd pesti hídfőjéig tartott, de ma már a köznyelv kiegészítette a Budát is érintő teljes körre.

Kerekes György - Pallai Péter - A ​jazz évszázada
Mi ​a jazz? „A jazz nem korlátozható meghatározások vagy szabályok által. A jazz mindenek felett az önkifejezés teljes szabadságát jelenti.” – Duke Ellington Amikor a műfaj egyik alapító atyjának, Louis Armstrongnak feltették ezt a kérdést, hogy mi a jazz. Erre így válaszolt: „Ember, ha ezt kérdezned kell, soha sem fogod megtudni”. Szellemes replika, de nem lenne célravezető, ha mi is ilyen válasszal hessegetnénk el az érdeklődőket. Akkor meg se vennék ezt a könyvet, hazamennének, leülnének a számítógép elé és rákattintanának a Wikipediára, ahol ez olvasható (de könyörgünk, ez ne tántorítsa el a könyvtől a nyájas olvasót. Mi nem akarjuk, hogy elveszítse a fonalat rögtön az elején egy olyan idézettel, amit mi magunk is nehezen emésztgetünk):ú „A jazz egy zenei stílus, amelyre jellemző a blue note-ok (vagyis az európai hangnemek hangközeinek módosításából, a leggyakrabban a terc, ritkábban a szeptim és a kvint nem egészen félhangnyi szűkítéséből született hangok), valamint szinkópák, szving és párhuzamos ritmusok alkalmazása (erről részletesebben és remélhetőleg kevésbé bonyolultan a 3. fejezetben – a szerk.). Az előadók sokszor válaszolgatnak egymás játékára vagy improvizálnak az előadások alatt. Ez az első olyan művészeti stílus, amely az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki.” Aki ettől sem lett okosabb, az vágjon neki a könyvnek, használja a mellérendelt hangzó példákat abban a reményben, hogy menet közben fény derül mindenre.

Kerekes György - Kubától ​Chiléig
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kerekes György - Venceremos!
Attól ​a perctől kezdve, hogy a spanyol gyarmatosítók hajói kikötöttek a szigeten, Kuba népének élete szüntelen harc volt a mindenkori elnyomók ellen. Harcoltak az őslakos indiánok, de kiirtották őket. A helyükre Afrikából behurcolt, az ültetvényeken robotoló rabszolgák felkeléseket robbantottak ki, de azokat is vérbe fojtották. S csak a XIX. század utolsó harmadára értek meg a feltételek arra, hogy a nemzeti függetlenségért és az emberhez méltóbb létért folytatott küzdelemnek eredménye is lehetett. Így hitték (legalábbis egy ideig) a szabadságharcok résztvevői, s hirdették a sziget "új gazdái" és hűséges kubai kiszolgálóik. A kitűnő Kuba-szakértő könyve a kubai szabadságküzdelmek utolsó száz évének legérdekesebb mozzanataival ismerteti meg az olvasót. Lapjain megelevenednek a kubai történelem és kultúra olyan legendás alakjai, mint José Marti, Julio Antonio Mella, Che Guevara és persze Fidel Castro, az egykori diákvezér, a vádlóit vádló nagy tehetségű ügyvéd, a Sierra Maestra gerilláinak vezére, a mai kubai állam első embere. A mozgalmas eseményekben, izgalmas leírásokban bővelkedő könyv azonban nem csupán a kubai történelem egy korszakának hűséges krónikája: olvasás közben szinte észre sem vesszük, hogy nemcsak megismertük, de meg is szerettük e csodálatos szigetországot, magunk előtt látjuk színpompás tájait, a cukornádültetvényeket, a hegyeket és tengerpartot, ismerjük gondjait és örömeit, és barátunknak érezzük vidám és melegszívű lakóit, a XI. VIT házigazdáit.

Kerekes György - Jazzportrék ​az ötvenes évektől az ezredfordulóig
„Tanúsítom, ​hogy a megismert anyag szakmai szempontból kifogástalan. E témában ilyen nagyszabású, alapos és részletes munka évtizedek óta nem jelent meg magyar nyelven.” Deseő Csaba, hegedűművész „Csak gratulálni tudok Kerekes György barátomnak az első kötet olvasása után, s biztos vagyok benne, hogy a jazz-zenével foglalkozó magyar kiadványok között alapműként fogják számon tartani e három kötetet.” Horváth Kornél, dobművész „Ez a remekbe szabott munka jazz-zenész óriások portréin keresztül mutatja be a jazz lényegét úgy, hogy közben jó kis korrajzot kapunk, és nem utolsó sorban egy olvasmányos könyvet kedvencünkről, a jazzről.” Juhász Gábor, gitárművész „Érdekes, olvasmányos, szép híradás egy pezsgő korszak zseniális zenészeiről, irányzatairól. Kellett ez a könyv, nem csak a »jazzistáknak«.” László Attila, gitárművész „Igen nagy öröm kézbe venni ezt a gyönyörű könyvet, s azt gondolom, nemcsak nekünk, muzsikusoknak jelent különleges élményt nagy elődeink életéről olvasni (magyarul sokukról először), de bizonyos, hogy ezzel a különös, mindig megújulni képes muzsikával még csak ismerkedők is örömmel lapozgatják majd.” Borbély Mihály, szaxofonművész

Kerekes György - Természet(l)esen
Ha ​egy természetet, természetjárást, utazást szerető társaság összejön, előbb vagy utóbb mindenkinek lesz egy elmesélendő története. Ha Ön a kezébe veszi ezt a könyvet, belépett e társaságba. Bár nem mondhatja el a történetét nekem, de a könyv segítségével én elmesélhetem az enyémet Önnek, az Olvasónak. Legkedvesebb fotóimmal illusztráltam a hozzám közel álló helyek bemutatását. Ausztria hegyei, vizei és virágai nekem, a magyar tájhoz, az alacsony hegyekhez szokott turistának minden tekintetben különlegesek. Igaz, számomra izgalmas és érdekes a magyar táj, a magyar hegy, víz és virág is. Hosszú évekig jártam az Alpok csúcsait, völgyeit, hegyi ösvényeit. Megízlelhettem az őszi köd sejtelmességét. Átélhettem a nyári párába burkolózó völgyek titokzatosságát. Gyalogolhattam friss nyári hóban, a finoman barázdált gleccserek tetején. Megélhettem viharokat, megcsodálhattam vihar utáni különleges fényeket. Vízesések mellett órák hosszat szemlélhettem, mennyire eltörpül mellettük az ember. Már nem hiszem, hogy csak akkor szép a kép, ha minden szerepel rajta. Egyre jobban hiszek a kis részletek, a virágszirmok, a bibék és a kavicsok, a vízcseppek szépségében. Könyvemben mindezekből igyekeztem megmutatni egy keveset. A virágok megismerésében pedig remélhetőleg segít a kötet végén található kis növényhatározó. (Kerekes György)

Kerekes György - Jazzportrék ​a kezdetektől az ötvenes évekig
A ​Jazzportrék című könyv egy háromkötetesre tervezett sorozat első darabja, mely a jazz történetét mutatja be a jazz tizenkilenc legendás alakjának pályáján keresztül. Többek között Jelly Roll Morton, Joe King Oliver, Sidney Bechet, Louis Armstrong életművébe nyerhet bepillantást az olvasó - hogy csak a nagy elsőket említsük. Korrajz, kultúr- és műfajtörténet színes és olvasmányos stílusban, igényes formátumban, Szyksznian Wanda grafikusművész illusztrációival

Kerekes György - Az ​én természetem
Születtem ​itt, Magyarországon, 1952-ben. Tanítottak sok helyen, volt hely, ahol én is sokat tanultam. Berettyóújfalu, Vác, Nagykanizsa, Szombathely, Budapest a felnőtté válás rögös útjának egy-egy állomáshelye. A városok, az itt töltött napok és pillanatok hatottak rám, segítettek, alakítottak, útravalót adtak, az itt szerzett ismeretek az úton elkísértek.

Kerekes György - Romantik ​strasse
Autóval, ​gyalog, kezemben fényképezőgéppel, jegyzetfüzettel. Így jártam be az osztrák Romantikus út teljes hosszát. A Romantikstrasse mintegy 380 kilométer hosszú zsinórként köti össze Ausztria legszebb tájait, pompás kilátást nyújtva tavakra és hegyekre, melyek Bécs és Salzburg között találhatók. Útjaim alapján készült ez a könyv, amely másoknak is segíthet a felfedezésben, irányt mutathat, merre induljunk, forduljunk. Minden apró részletre nem térhettem ki, de azt szerettem volna, ha a leírások és a fotók kedvet adnak ahhoz, hogy útra keljenek.

Kerekes György - ifj. Kerekes György - Lappföld
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kerekes György - Mit ​kell tudni Kubáról?
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók