Ajax-loader

Borsos Mihály könyvei a rukkolán


Berki Imre - Bérczi László - Borsos Mihály - Tűzoltó ​szerkocsik Magyarországon II.
Könyvünkben ​unikális technikatörténeti kirándulásra invitáljuk az olvasót: a szakembernek nosztalgikus kalandozás, a laikusnak a rácsodálkozás élményét kínáljuk. Az emberiség történetét végigkísérik az ősi elemek tűz és víz, föld és levegő. A tűz, mint gyakorta megtapasztaljuk, akaratlanul is keletkezik, de felmerül a kérdés: hogyan kerül a helyszínre víz, avagy más oltóeszköz? A tűz oltása hivatás! Tűzoltónak lenni elkötelezettség, s a tiszta lélek önzetlensége, a segítő szándék alap emberi értékének a mindennapokba integrált tömény valósága. A tüzet, a balesetet, a katasztrófát persze mindenki szeretné megelőzni, elkerülni, ezért mindennél fontosabb a gyorsaság, s a pontos, szakszerű segítségnyújtás. Ez bizony embert próbáló feladat. A szükséges a kor technikai fejlettségének megfelelő tűzoltó eszközök beszédes jószágok. Érezni az évszázadok emberi találékonyságának örökségét. A kimunkált, igényes, sokszor zseniálisan ötletes tárgyak közül a tűzoltó szerkocsikra összpontosítottunk, ezekről a csuda szerkezetekről szól a könyvünk.

Borsos Mihály - "Legendárium"
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Borsos Mihály - Bánhegyi Anna - Horváth György - Több ​nyelven egy hazában / Crossroads of Culture
Ennek ​az albumnak a képei arról tanúskodnak, hogy a tradíció képes együtt élni mai világunk kelléktárával. A busó régi szerepének megfelelően ijesztget a panellakások gyűrűjében is; az ünnepi népviselet összhatását nem zavarja a karóra a csuklón; a kiszebaba télűző vízbe hajítását jól örökíti meg a viseletbe öltözött leány digitális fényképezőgépe. Ünnepi alkalmaink megélése, a hagyományok felidézése nem múzeumi séta - ellenkezőleg a közösséghez tartozás demonstrálása. A közösség modern életéhez tartozásé. A képek 2002 és 2009 között készültek különböző ünnepi alkalmakkor.

Borsos Mihály - Horváth György - Magyarország ​rejtett kincsei
Megannyi ​érték sorjázik a többszámjegyű országutak mentén, s nekünk büszkének kell lennünk kincseinkre, hiszen csak annak az országnak van jövője, aki táplálkozni tud a múltjából. Könyvünk hangsúlyozottan szubjektív válogatás Magyarország gazdag kincseiből, egy építőkocka, lépcsőfok a megismerés felé, célja felkelteni a kíváncsiságot a hazai kincsek iránt. Nem ígérjük, hogy csupa új dolgot fogunk mutatni az olvasónak, hiszen biztosak vagyunk abban, hogy ő is jól ismeri akár Visegrád fellegvárát, de legyen ez egy inspiratív könyv, amit ha az Olvasó végiglapoz, megannyi szépséget, ha olvassa, tudást talál benne... Borsos Mihály

Borsos Mihály - Ébli Gábor - Artborétum
Kortárs ​szobrok egy budai magánkertben. Művészet és természet panteista összefonódása négy évszak fotóin, rövid műelemzéssel kísérve. A kertet már korábban is ismerő fotós különböző hónapokban, napszakokban, más-más időjárási és fényviszonyok mellett állította fel itt kameráját, hogy az album mégse csupán pillanatfelvételeket közöljön, hanem a természet körforgását is megörökítse. A szobrok így rendre eltérő vonásokat mutatnak: a környezet befolyásolja a műalkotások befogadását, érvényesülését. Születés és virágzás, elmúlás és hervadás jelenik meg a képeken, miközben a tárgyak - a maguk módján - egyfajta állandóságot biztosítanak. A könyvet így, összességében, a művek, a növényzet és a természet, valamint emberi oldalról a tulajdonos házaspár, a fotós és a tervezőgrafikus alakította, alkotta. A szobrok anyagísága, szubsztanciája ily módon társul a természet biológiai jelrendszerével és az alkotók érzelmi-érzékelési adottságaival, műszaki felszerelésével és tudásával, számos beszélgetésben közös nevezőre jutott ízlésével.

Kollekciók