Ajax-loader

Jens Bjørneboe könyvei a rukkolán


Jens Bjørneboe - Haiene
Nominert ​til Nordisk Råds litteraturpris i 1974. Haiene, som ble Jens Bjørneboes siste litterære arbeid, er en dramatisk sjøroman og samtidig en myte om det 20. århundret. Bokens beretter er annenstyrmann Peder Jensen på barken «Neptun». Den seiler ut fra Manila 21. oktober 1899, og blir registrert som sporløst forsvunnet 21. april 1900. Skildringen av den stormfulle ferden over havet med haiene i kjølvannet, og med all den ondskap og grusomhet som virvles opp til overflaten, blir av flere regnet som en av Bjørneboes sterkeste bedrifter. Boken flommer over av politiske og kulturelle refleksjoner – side om side med fargerike portretter av de ulike mennesketypene om bord. «… en af tidens store bøger … Joseph Conrad blegner ved siden af dette.» Jens Kruuse, _Jyllands-Posten_ «En fabelaktig bok er det, fabelaktig god og fabelaktig spennende.» Philip Houm, _Dagbladet_ «Haiene er både i sin realisme og sine visjoner en stor beretters verk.» Palle Koch, _Information_

Jens Bjørneboe - Semmelweis
Több ​mint ötven évvel a norvég kiadás után végre magyarul is olvasható a norvég irodalom különce, Jens Bjørneboe tekintélyellenes színműve, a Semmelweis. A mind a mai napig aktuális színdarab egyrészt a világhírű magyar orvosnak állít emléket, ugyanakkor – mint Bjørneboe szinte minden írása – a hatalmaskodók, az elnyomók és a tekintélyelvűség ellen, a szabadságért emel szót. Semmelweis történetéhez hasonlóan a színdarab sem nélkülözi a tragikus vonásokat, megjelennek benne Bjørneboe fő fegyverei: a komédia, a szatíra és a felszabadító humor is. Patat Bence fordításához Domsa Zsófia írt a szerző hátterét és a színmű jelentőségét megvilágító utószót. „És ha az ember megtapasztalja, milyen eszközöket alkalmaznak a hatalmasságok azok ellen, akik megismerik az igazságot... akkor gyűlölettel telivé válik... Bosszút akarnak majd állni: hazugnak bélyegeznek, összefognak ellened: az egyik professzor védi majd a másikat... félelmükben életveszélyessé válnak... feljelentenek a rendőrségen... megvádolnak, hogy hanyagul végzed a munkádat. Olyanok lesznek, mint az életükért küzdő patkányok...”

Jens Bjørneboe - A ​cápák
A ​"Neptun" nevű háromárbocos vitorlás hajó a múlt század utolsó évében fut ki Manilából a tengerre, de úticélját, Marseille-t sohasem éri el. Már az induláskor baljós előjelek mutatkoznak: a hajóács és az egyik matróz, ki tudja, miért, ölre mennek, és félholtra verik egymást. A harmadtiszt és a hajógondnok holtrészegen fekszik kabinjában. Mintha az ördög szállta volna meg ezt a hajót, amelynél szebbet pedig soha életében nem látott Jensen másodtiszt, a történet elbeszélője. Az öldöklő indulatok nem kevésbé félelmetesek, mint a Neptun nyomában úszó cápák kielégíthetetlen ragadozó ösztöne. De az emberi indulatok mögött ott vannak a társadalom törvényei is. A kaotikus kegyetlenségből végül is a legénység szervezett lázadása bontakozik ki. Hogy a mindkét oldalról kevés reménnyel kecsegtető helyzetet hogyan oldja meg egy még reménytelenebbnek látszó helyzet váratlan kialakulása - ezt beszéli el Jensen másodtiszt szavaival Jens Bjorneboe (1920-1976), a norvég író, utolsó és legsikeresebb regényének befejező részében.

Kollekciók