Ajax-loader

Dr. Jávor Tibor könyvei a rukkolán


Dr. Jávor Tibor - Dr. Terner Kornélia - Br. Moser Györgyné - Az időskor és étrendje
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dr. Jávor Tibor - Angol-magyar ​- magyar-angol orvosi szótár
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dr. Jávor Tibor - Moser Györgyné - A ​székrekedés és étrendi kezelése
E ​könyv mindenki számára közérthetően mutatja be a székrekedés okait, előfordulását, gyakoriságát, tüneteit és kezelését. Leírja, hogy nem is olyan nehéz ezen a betegségen segíteni, hiszen ha életvitelünket némileg átalakítjuk, minimális odafigyeléssel a panaszok megszüntethetők. A székelés rendezése együttjár az életmódunk rendezésével, étkezésünk természetesebbé tételével, s ezzel nemcsak az adott kellemetlen tünetet tudjuk eltüntetni, hanem más következményes betegségnek tudjuk elejét venni (pl. aranyér, vastagbélrák, különböző fekélyek). A könyv tárgyalja a pszichés támogatást, a gyógyszeres kezelés lehetőségeit és korlátait is. Az orvosi tudnivalókat diétás receptgyűjtemény követi.

Dr. Jávor Tibor - A ​gyógyítás etikája
A ​gyógyítás hivatását etikai szempontból elemző könyv a kérdést igen széles körben mutatja be. Mindvégig nemzetközi testületek állásfoglalásaira támaszkodik, de hangsúlyozza, hogy az etika nem szakácskönyv. Kinek-kinek magának kell a felmerülő kérdésekkel megbirkóznia.Kezdi a klasszikusok bemutatásával s kiemeli, hogy az arany középút Arisztotelész-i megközelítése általában a sikeres eljárás egy kérdés megoldásában. Megadja a gyógyítás filozófiai alapját, majd rátér a hivatás meghatározására. Részletesen foglalkozik az emberi jogokkal, az orvosi chartával és a Tavistock-elvekkel. Ezután rátér az identitásokra. Bárkinek sokféle identitása lehet nemzetiségénél, hiténél, hivatásánál, szenvedélyénél és még sok mindennél fogva, s ezek meghatározzák egyes alapvető etikai kérdésekben az állásfoglalását. Ugyanakkor konfliktusok forrásai is lehetnek. Az orvosok referenciacsoportja az Orvos Világszövetség s amihez alkalmazkodnia kell, ennek állásfoglalásai. Általában elvárható, hogy a hivatását élete során gyakorló orvos, nővér, dietétikus morális konfliktus esetén ennek megfelelő, elvárható módon járjon el. Ismerteti az orvosi eskü mintákat, majd rátér az orvosi tevékenységgel kapcsolatos emberi jogok kifejtésére. Ennek sérülésére hoz példákat. Rámutat a kiszolgáltatott betegekkel kapcsolatos orvosi feladatokra. Itt a gyerekek és öregek bántalmazásának s elhanyagolásának felismerése az orvos feladata, de a családorvos feladata a mögöttes konfliktus feloldása, esetleg külső segítség igénybevétele. Foglalkozik a könyv az orvosetika érvényesülésével katasztrófahelyezetekben, műhibákkal, tévedésekkel, s mindenekelőtt az ezzel kapcsolatos nyíltsággal. Röviden kifejti a bizonyítékokon alapuló orvoslás etikai jelentőségét, majd rátér az emberen végzett kutatások etikai szempontjaira.Tárgyalja a haldoklás, halál, eutanázia, genetikai tanácsadás, klónozás aktuális kérdéseit, az elektronikus medicina jelenlétét. Példákat hoz a kórház demokratikus működtetésére, s végül kitér a hálapénz kérdésére is.A könyv logikus felépítése a benne foglaltakat könnyen megérteti orvosokkal, nővérekkel, az egészségügyben a beteg mellett dolgozókkal, medikusokkal, s nem utoljára a betegekkel, akikért e könyv valójában íródott.

Dr. Jávor Tibor - Lindwurm Györgyné - Máj- ​és epebetegségek, étrendi kezelésük
Az ​emberi máj hatalmas, mintegy másfél kg súlyt kitevő mirigyes szerv, amelyben az ember anyagcsere-folyamatainak jelentős része zajlik. Hozzácsatlakoznak az epevezetékek és az epehólyag.amely a máj által termelt váladékot, az epét. a vékonybél felső szakaszába üríti, ezzel járulva hozzá a bélben az emésztés folyamatához. Jelen könyv bemutatja a máj és epehólyag felépítését, normális és kóros működését, a cukor-, zsír-, fehérjeanyagcserét, olvashatunk a máj biotranszformációs működéséről is, s ezt követik a leggyakoribb máj- és epebetegségek tünetei, okai. a betegség kiderítését szolgáló különböző laboratóriumi próbák, majd a megelőzési és kezelési lehetőségek. A dietetikus által összeállított részben kiviláglik, hogy noha a májsejtek hihetetlen mértékben képesek regenerálódni (megújulni, újraképzőni), mégis ha a máj megbetegszik, a feladatait egy idő után már nem tudja maradéktalanul ellátni. A gyógyszeres kezelést kiegészítő diéta megakadályozza a beteg állapotának a romlását. Választ kaphatunk arra, hogy milyen étrenddel, milyen fűszerezéssel, milyen konyhatechnológiai eljárásokkal segíthetünk a betegeken a következő kórképekben: akut és krónikus hepatitisz, alkohol okozta májbetegségek (zsírmáj, alkoholos hepatitisz, májzsugor, hasi vizenyő, nyelőcső-visszeresség. májelégtelenség), Wilson-kór, epehólyag-gyulladás, epeköves roham és epeműtét utáni állapot. A receptgyűjteményt nemcsak a betegek hasznosíthatják, de a család minden tagja egészségének is jót tesz hosszú távon.

Dr. Jávor Tibor - Klinikai ​farmakológia
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók