Ajax-loader

Rév Ilona könyvei a rukkolán


Rév Ilona - Templomépítészetünk ​ma
Magyarországon ​1945 óta több mint 200 templomot építettek. Ezek közül választotta ki Rév Ilona azt a 17 példát, amelyet építészeti megoldása alapján a legszebbnek ítélet, s amelyeken keresztül képet ad mai templomépítészetünkről.

Rév Ilona - A ​Bauhaustól az Üvegpiramisig
A ​kötetben olvasható írást eredetileg Breuer Marcell, a világhírű, magyar származású amerikai építész pályafutása ihlette, ám ennek kapcsán a szerző kitekint az elképesztően gazdag 20. századi építészet egy-egy fejezetére is. Ebből elsőként az avantgárd képzőművészeti irányzat hatására a századfordulót követően kialakult Bauhaus stílus rövid történetét foglalja össze. Ír megjelenésének társadalmi körülményeiről, megalapításáról, magyarországi, európai és amerikai iskoláiról és az alapeszme popularizálódásáról. Ezután az építészetben az ötvenes évek elejétől megjelenő posztmodern bemutatása és részletes elemzése követi. A harmadik rész témája Breuer Marcell munkássága. Olvashatunk pécsi és németországi tanulóéveiről, megismerhetjük bútortervezőként alkotott legfontosabb műveit, életének szabadúszó építészként, valamint a Harvard Egyetem professzoraként töltött időszakát, zárásképp pedig egyedi, csak rá jellemző stílusát boncolgatja a szerző. Az utolsó fejezetben a posztmodern utáni korszak rövid ismertetését találjuk.

Rév Ilona - Építészet ​és enteriőr a magyar századfordulón
A ​századforduló idején kialakított historizáló és szecessziós városképi együttesek közt élünk ma is, lakásunk féltve őrzött darabja néhány századfordulós bútor, étkészlet, textília. Vizuális kultúránk aktív formálói ezek a tárgyak és épületek, születési koruk, a belle epoque iránti nosztalgia pedig a 20. század végének egyik jellemzője. Érdemes tehát megismernünk, hogy milyen elvek, szempontok szerint alakították ki a Körutat, a mai Népköztársaság útját és a Hősök terét, az Erzsébet-hidat és környékét, hogyan realizálódott az a nagyszabású urbanisztikai, városrendezési koncepció, amely eredményeként Budapest világvárossá lett. Rév Ilona azt elemzi, hogy hogyan töltik be ezek az építészeti alkotások és együttesek tervezett funkciójukat. Megismerhetjük ugyanakkor a lakás, a belső tér kialakításának korabeli szempontjait is. Ma is gyakran találkozhatunk funkcionáló századvégi enteriőrrel: a Münnich Ferenc utcai patikával, a Philantia virágüzlettel vagy a Szépművészeti Múzeum grafikai kiállítótermével. Ezek az épületek, tárgyak nemcsak azért érdekesek számunkra, mert együtt élünk velük, hanem mai szemléletünk, ízlésünk gyökereit is ebben a korszakban kell keresnünk.

Kollekciók