Ajax-loader

Tóthárpád Ferenc könyvei a rukkolán


Tóthárpád Ferenc - Kíl, ​a kajla kiscsikó
"Kíl, ​a kajla kiscsikó, egy cirkuszban látta meg a napvilágot. Miután egy baleset következtében elszabadultak a ketrecekben őrzött állatok, ő ijedten az erdőbe menekült. A félénk lovacska új barátokra talált. Érezte, hogy nem illik vadonélő társai közé, de mindent megtett, hogy idegenként is elfogadják. "Kajla" - ez a név ragadt rá, mert mindig ifjonti csacskasággal vetette bele magát a játékba. Egy napon, amikor versenyt futott a vadnyulakkal, baleset érte. Útját egy kiránduló gyermekcsapat keresztezte, megpróbált lassítani, de az árokban, amelyet a magas fűtől nem vett észre, kificamodott a bokája. A gyerekek kíváncsian közeledtek hozzá, Kíl pedig elkeseredetten, sajgó lábbal igyekezett az erdő sűrűjébe menekülni előlük. A kalandok elkezdődnek."

Tóthárpád Ferenc - Csillagigéző
A ​hazai gyermektársadalom új örömforrásra találhat Tótárpád Ferenc Csillagigézőjében. S ezt a tiszta örömöt csak gazdagítja, tovább színesíti az immár harmadik alkalommal együtt dolgozó alkotópáros másik tagjának - Pápai Évának - csodálatos, félreismerhetetlen képi világa.

Tóthárpád Ferenc - Nyílj, ​Meseország!
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Tóthárpád Ferenc - Szüretelnek ​Tücsökfalván
Tücsökfalvára ​beköszöntött az ősz. A falu apraja-nagyja készül a szüretre s mint, mindig vidáman telik az idő.

Tóthárpád Ferenc - Olimpia ​Tücsökfalván
Erdő ​szélén, lombok alatt, ott, ahol a patak szalad, azt hirdeti öt karika: Kezdődik az Olimpia! Mezőalján Tücsökfalva a sportolók birodalma. Fények gyúlnak. Görögtüzek üdvözlik az ünnepeket, s zászlók fogják be a szelet. Felvonulnak a nemzetek

Tóthárpád Ferenc - Szivárványból ​vánkost
A ​sokoldalú alkotóként közismertté lett szerző járatos a zene világában, alkalmanként fest, helytörténeti munkákat közöl, és mindenekelőtt ír, prózát és lírát egyaránt. Legjelentősebb művei ez utóbbi műfaj keretei között születtek, s ezen belül is érdemes kiemelni kisgyerekeknek szóló verseit. Ezekből találunk egy csokorra valót jelen kötetében is, amelyben - hűen önmagához - a klasszikus versfaragó hagyományok folytatójaként jelentkezik, nagyban merítve a magyar nép-költészet gazdag hagyományköréből, mind versei formai megoldásait, mind tematikáját illetően. A válogatásban helyet kapott - elsősorban kisiskolás korosztálynak szánt - költeményeinek, mondókáinak különlegessége, hogy azok ezúttal rovásírással lejegyezve is olvashatóak a színes rajzokkal illusztrált oldalakon. Ez utóbbiakról a könyv végén Hosszú Gábor írt rövid tájékoztatót, kiegészítve a speciális betűkészlettel és latin betűs olvasatukkal.

Tóthárpád Ferenc - A ​Mikulás Tücsökfalván
Prücsök, ​a kis tücsök télen sem unatkozik. Bogár barátaival vidáman hancúrozik a hóban, hóvárat építenek, s csak a szélvihar zavarja be őket a házba. Testvéreivel izgatottan fülelnek, mikor szólal meg a csengettyű, s jelenik meg végre az ajtóban a Mikulás.

Tóthárpád Ferenc - Hajszálrepedések
Tóthárpád ​Ferenc ünnepelni hív bennünket, méghozzá rendhagyó módon úgy, hogy a szavak segítségével "idegen" verseket és azok alkotóit is megidézi. Ötven vers, ötven év, s mindez Pállay-Kovács Szilvia grafikus-festőművész kitűnő illusztrációival. A szociális érzékenységről is tanúskodó művek negyvenkilenc vendégköltő egy-egy sorát veszik számba, hogy azokat továbbgondolva, néha önmagukból kifordítva - a SZÖVEGEK szövetében - új értelmezésekre mutasson rá. Tóthárpád Ferenc és Pállay-Kovács Szilvia könyvvé testesült mondatok és rajzok egymáshoz kapcsolódásával, visszatérő elemek felbukkanásával teremtik meg azt a ritmust, ami némi fogódzót nyújthat a figyelmes olvasónak. A mélyebb rétegek kibontásához érdemes elmélyülni a sorok sűrűjében, élvezni a ritmust, a feltáruló képi világot, ami sok esetben látszólag a költő személyes életút-állomásait tárja elénk. A verseken végigvonul a kor erkölcsi normáit, az értékeket firtató kérdések szövevénye, amelyekre a költő válaszokat vár (itt és most) a 21. század legelején. Kapaszkodókat keres, de néha el-elrugaszkodik a fellegek felé. Érdemes vele tartani!

Tóthárpád Ferenc - Álomba ​ringató
A ​meghitt esti közös olvasás idejére Tóthárpád Ferenc legkisebbeknek szóló altató verseit Kállai Nagy Krisztina illusztrációi elevenítik meg, és teszik varázslatossá.

Tóthárpád Ferenc - Pilletánc
A ​költő és rajzoló igazi művészi élménnyel gazdagítja a nagy magyar mesélők és rajzolók hagyományait; képszerűen jelenítik meg a természet csodáit. A könnyen tanulható és tanítható versek igazi élményt nyújtanak mind a gyermek, mind a felnőtt olvasónak.

Tóthárpád Ferenc - Kútkávára ​magot teszek
A ​teremtett világ élőlényei közül a madarak a legnépszerűbbek, velük talán csak a könnyed röptű, tarka színekben pompázó pillangók kelhetnének versenyre. Hazánkban is egyre több a madárbarát, olyan emberek, fiatalok és idősek, akik örömüket lelik abban, ha megfigyelhetik, csodálhatják őket. A fészkére érkező piros csőrű gólyát éppen úgy, mint az eresz alatt lakó molnárfecskét, a kopácsoló harkályt vagy a kiskert ágyásai között sétáló és hosszú, hajlott csőrével a talajt rovarok, férgek után szondázó búbos bankát. Télen szalonnabőrkével, napraforgóval kedveskednek a cinegéknek, részt vállalnak a védelmüket szolgáló legkülönbözőbb munkákban, és örömmel olvasnak is róluk. Ez a gyönyörű rajzokkal illusztrált kötet a hazai tájakra, de a távoli országokba is elkalauzol. Olvashatunk a kedvesen csiripelő, de néha a porban is fürdő házi verébről éppen úgy, mint a magyar puszták büszke madaráról, a túzokról vagy a távoli Dél-Amerika parányainak egyikéről, a topázkolibriről. A madarak számos faja szerte a világon súlyosan veszélyeztetett, a már kipusztultak után nem egy közülük az eltűnés küszöbén áll. Magyarországon is akadnak madarak, például a hamvaskék fejével és rozsdavörös alsótestével pompázó kövirigó, melyeknek már az utolsó példányait számlálgatjuk. Sok egyéb mellett az írott szó - legyen az próza vagy versek gyűjteménye - is segíthet abban, hogy minél többen figyeljenek oda a már ezer sebből vérző, de még mindig élő, lüktető természetre, és azon belül a tollas világra, a madarakra.

Gyarmati Viki - Grecz Andrea - Tóthárpád Ferenc - Télidő
Versek ​a télről, a hóról, angyalkavárásról, mézeskalácssütésről és a karácsonyról.

Tóthárpád Ferenc - Tücsök ​Prücsök, a csónakos
Verses ​mese a hős tücsökről.

Tóthárpád Ferenc - Húsvéthétfő ​Tücsökfalván
Tücsökfalván ​a húsvéthétfő vidáman telik: a lányok a fiúkat várják, az ifjak pedig locsolkodni indulnak…

Tóthárpád Ferenc - Devecsery László - Verses ​húsvéti színező
Kifestő ​ismert és új verssekkel, mondókákkal, dalokkal és sok-sok színezővel.

Tóthárpád Ferenc - Bim-bam-busz
Tóthárpád ​Ferenc számos gyermekeknek szóló antológia és önálló kötet után, most a legfiatalabbak, az óvodások és a kisiskolások kedvét keresi. A BIM-BAM-BUSZ című kötetéről megállapítható: hangulatával, szókészletével, versformájával az előző Unicus-könyv a Szivárványból vánkost című sikeres versösszeállítás méltó folytatása. A bájos rajzok Diós Gabi munkái.

Tóthárpád Ferenc - Tücsök ​Prücsök tüzet ugrik
Tóthárpád ​Ferenc meséje a hős tücsökről egy vidám nyári éjszaka történetét szedi versbe. „Szent Ivánkor, egye fene, hadd szóljon a terefere! Lobog a tűz, lángja dagad, körbeállják a bogarak.”

Kollekciók