Ajax-loader

Veress Zoltán könyvei a rukkolán


Veress Zoltán - Jókai ​természettudománya
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Veress Zoltán - Irgum-Burgum ​Benedek / Tóbiás és Kelemen
Kedves ​Gyerekek! Erdélybe kalauzol benneteket a szegedi Mozaik Kiadó legújabb könyvsorozatával. Ki-ki próbálja meg elképzelni magának a kisbaconi kúria árnyas udvarát, ahol körös-körül a sokat látott öreg fenyők ma is díszőrséget állnak, s nagyon óvatosan fektetik le sötétzöld árnyukat az udvar üdén harmatos gyepszőnyegére. Itt üldögél karosszékében örökre, és most is mesél nektek Benedek Elek, a nagy erdélyi mesemondó, minden székely gyerek kedves Elek apója. Olvashatjátok a sorozat könyvei között Kányádi Sándor csodálatos verssorait, amelyek úgy muzsikálnak, és úgy tündökölnek a gyermeki lélekben, mint ahogy a ragyogó erdélyi csillagok fürösztik fényüket a Küküllő csobogó vizében. Sütő András tolmácsolásában a hargitai fenyveserdő igér nektek igaz meséket, csodás történeteket olyan fénylőn-tiszta anyanyelven, mint amilyen a forrás vize az árnyas lombok alatt. Veress Zoltán is Kincses Kolozsváron rakosgatta vidám, játékos rímeit medvebarátunk, Benedek jelmezbálos lepkeszárnyaira, a pajkos kakasok szemétdombon talált piros csizmájára, az ifjú malac, Rongy Elek zsírpecsétes diplomájára, s az ártatlan kisveréb eget kémlelő homlokára. S hogy az olvasmányélmény még teljesebb legyen számotokra, a sorozat minden kötetét a Munkácsy-díjas erdélyi grafikus, Deák Ferenc ihletett rajzaival jelentettük meg.

Veress Zoltán - Füzesi Zsuzsa - Tóbiás ​és Kelemen
Szedegették ​a magocskát szaporán a kis csibék, mikor egyik sárga lábú, sárga csőrű, pici még -pici még, de a begyében máris nagy az indulat- felborzolja a pihéjét s megcsípett egy másikat. De ki tudja, meglehet, a másodjára említett, az a pöttöm kendermagos csípte meg az egyiket, az pedig visszacsípte- de nem, várjunk, így se jó, hogy ki kezdte voltaképpen, tudja azt a fennvaló, ámde nem is az a lényeg, hogy ki csípett legelőbb, ki pedig csak visszacsípett, hanem ami erre jött!

Veress Zoltán - Irgum-Burgum ​Benedek
Aligha ​akad írástudó erdélyi ember, aki még a múlt évezredben született, és ne ismerné Veress Zoltán legendás verses meséit, melyeket a legendás Napsugár nevű folyóiratnak írt az 1950-es, '60-as években. Kultikus művek ezek a javából, a számos kiadást - és kalózkiadást - generációk olvasták ronggyá. Nem csoda, hiszen kevés szeretni valóbb meseverselmény született irodalmunkban. Jópofa szereplői, fülbemászóan gyönyörű sorai és mindenekfölött végtelen szellemessége egy életre magával ragadja olvasóját. Hogy a harmadik évezred magyar gyermekei is csodálhassák Irgum Burgum Benedek, Tóbiás és Kelemen, Veszedelmes Jeromos, Rongy Elek és Pinduri történetét, egybegyűjtöttük mind az öt mesét: ez az egyetlen teljes kiadás. Csillag István pedig vette magának a bátorságot, hogy újraillusztrálja, egy olyan előd után, mint Deák Ferenc. És olyannyira sikerült neki, hogy nemcsak a legteljesebb, hanem a legszebb kiadást is tartja kezében az olvasó.

Veress Zoltán - Lírai ​természetrajz 2
Régebben ​nem kellett a természetet szeretnünk. Harcoltunk vele, hogy odaférhessünk mostoha emlőihez, erőszakkal csikartuk ki belőle a megélhetésünket. Olyan eredményesen harcoltunk vele, hogy napjainkra végleg legyőztük. Eddig ő gondoskodott rólunk azzal, hogy harcra nevelt, most nekünk kell őróla gondoskodnunk, mert továbbra sem lehetünk meg nélküle. Szeretnünk kell, s így talán elérhetjük, hogy a mostoha legyen ezentúl édesanyánk. Ebben a gondolatkörben fogantak e kis kötet írásai, amelyek ott folytatják - a növények és állatok ábécé-sorrendjében - az ember és a természet viszonyának boncolgatását, ahol 1974-ben megjelent s ugyancsak Lírai természetrajz címet viselő kötetem abbahagyta.

Kollekciók