Ajax-loader

Bruno Bettelheim könyvei a rukkolán


Bruno Bettelheim - A ​mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek
Az ​elmúlt évtizedekben a "racionalista" beállítottságú pedagógusok és pszichológusok úgy vélték, hogy a mesék ijesztő és kegyetlen motívumai ártalmasak a gyermeki lélek fejlődésére, ezért támadták és akadályozták a mesék eredeti, népi, "hagyományos" fogalmazásban való megjelenését. Bruno Bettelheim gyermekpszichológus a mesék részletes elemzése során bemutatja, hogy a felnőtt ésszel ijesztőnek és kegyetlennek tűnő mesemotívumok milyen módon vesznek részt a gyermek lelki "anyagcseréjében", és hogyan segítenek megoldani a valóban ijesztő konfliktusokat, melyek lélektani megértése és feldolgozása nélkül a gyermek nehezen válhat kiegyensúlyozott, ép lelkű felnőtté.

Bruno Bettelheim - A ​végső határ
Az ​európai származású Bruno Bettelheim - akinek a Mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek című könyve hamar elfogyott a hazai könyvesboltokból - a mai amerikai pszichoanalitikus pedagógia és közírás egyik "nagy öregje", a klasszikus európai, humanista hagyomány képviselője, megújítója, "amerikanizáló" alkalmazója. Tanulmánykötete komponált egységet alkot: bevezet gondolkodásának, világszemléletének, traumáinak világába, s felcsigázza az érdeklődést a szerző többi műve iránt. A majdnem négy évtized munkásságából készült válogatásban megtalálhatók azok az írásművek, melyek a német koncentrációs táborok tényeivel, az áldozatokat sújtó pszichológiai következményeivel, a táborok emberi struktúrájának leírásával foglalkoznak, s melyek megjelenésük idején nemcsak az amerikai, de az európai közönség "felvilágosítását" is célozták.

Bruno Bettelheim - The ​Uses of Enchantment
Wicked ​stepmothers and beautiful princesses ...magic forests and enchanted towers ...little pigs and big bad wolves ...Fairy tales have been an integral part of childhood for hundreds of years. But what do they really mean? In this award-winning work of criticism, renowned psychoanalyst Dr Bruno Bettelheim presents a thought provoking and stimulating exploration of the best-known fairy stories. He reveals the true content of the stories and shows how children can use them to cope with their baffling emotions and anxieties.

Bruno Bettelheim - Az ​elég jó szülő
Ennek ​a könyvnek az a célja, hogy arra bátorítsa a szülőket, igyekezzenek a saját fejükkel végiggondolni a gyereknevelés bizonyos kérdéseit. Remélem, a fenti példák segítenek nekik abban, hogy jó megoldást találjanak a gyermeknevelés során felmerülő bármiféle problémára. Erre irányuló erőfeszítéseik révén válnak majd elég jó szülővé, ami mind önmaguknak, mind gyermekeiknek javára válik. Az elég jó szülő mindig tudatában lesz, hogy gyermeket foganni, kihordani és világra hozni életének legcsodálatosabb eseménye. A születés pedig a gyermek életében a legcsodálatosabb esemény. Minél jobban élvezik mindazt a maguk módján, ami ebből következik - a szülő a gyermeknevelést, a gyermek azt, hogy a szülő neveli -, annál boldogabb lesz az életük. Ha ez a könyv valamelyest hozzájárulhat, hogy ez a lehetséges boldogság valósággá váljék, akkor elmondhatom, hogy elérte a célját. (A szerző)

Kollekciók