Ajax-loader

Kozma György könyvei a rukkolán


Kozma György - Nijinskij, a gólem
Ez a könyv arról szól, hogy jött létre. Szóval nem irodalom, hanem - történelem. Egyszer aztán... Egy ismerősöm megkért, tartsak előadást Nijinskyről, aki mostanában lenne százéves - orosz balett-táncos volt a század elején, Stravinsky, Rodin barátja. Felfigyeltem, amikor pár nappal később a tévében egy idős hölgy - megkért, hogy ne említsem a nevét - arról beszélt, hogy férjéhez jártak annak idején a barátai, Bartók és József Attila, miközben a szomszédban - hadifogolyként - Vaslav Nijinsky lakott... József Attila életrajzából megtudtam, hogy e társaságban megfordult egy Keller Ágota nevű hölgy is. Ugyanebben az időben egy másik ismerősöm rávett, hogy tanuljam meg vele a héber betűket. Így tudtam meg, hogy a "Jesua" (Jézus) szó héberül "Megmentőt" jelent. A "jehudim" (zsidók) pedig azt, hogy "hirdető, közlő, hálaadó". A "Jahve" istennév négy betűje pedig pont a létige négy betűjével azonos, vagyis egyértelműen a Létezésre utal. Visszatérve Nijinsky zsidó szomszédaihoz: Keller Ágota dédapjának, Löw Lipótnak (Kossuth főrabbijának) életrajzában egy héber nyelvű anyakönyvi kivonatot találtam, amelyről a család nem is tudott, s amelyről kiderült, hogy tizenhatodik őse a prágai Löw rabbi volt (1525-1609), akiről a gólem, a megbolondult néma agyagember elterjedt... Szöget ütött a fejembe, Nijinsky abba őrült bele, hogy úgy érezte, ő a Messiás, a Megváltó - és lám, most kiderül, hogy szomszédja egy középkori messiás-szakértő ükunokája. Löw egy legenda szerint ráadásul Dávid király leszármazottja, vagyis Jézus rokona is volt. A "gólem" kifejezés pedig - véletlen? - a kabbalista bibliamagyarázóknál azt a helyet jelenti, ahonnan a Messiás majd eljön. Akár hittem benne, akár nem, kénytelen voltam a Messiás-kérdésnek utánanézni, hiszen lehet, hogy ez a felbukkant Nijinsky-gólem konstelláció egy valódi "ál-Messiás" felfedezését jelenti - amilyenből az elmúlt háromezer évben volt vagy harminc, hisz egy legenda szerint Jézus, a Megmentő, minden generációban eljön, csak nem ismerik föl. De ez a könyv nem Nijinskyről, hanem arról, jelent-e nekünk bármit ma még a zsidó - keresztény hagyomány? És főként: mi van akkor, ha mégis "van" Isten? Kozma György

Kozma György - Ben ​Dixi
A ​Dixi nevű álmessiás fia, Dávid, aki izraeli elnöki kommandóval Pestre jön egy muszlim terror-gyanú miatt, ott találja unokatestvérét, Geo Kozmoszt. Ez a regény a rendőrségen Dixitől elkobzott textus. Kiderül, hogy Szerb Antal volt a rokona és messianista okból ölték meg Rudolf Főherceget anno.

Lakner Judit - Kozma György - Balettcipőben ​Tokióig
Mimóza ​félénk, visszahúzódó kislány, annál élénkebb a fantáziája. Mondhatnánk azt is: különös képességgel rendelkezik. Ha erősen gondol valamire, vagy elmélyülten szemlél egy képet, megfeledkezik környezetéről, és az elképzelt világban vagy a képben él tovább. Ilyen módon könnyen eljut Reklámországba, ahol Dior-ruhakölteményeket viselő hölgyek belőle is elegáns dámát varázsolnak, vagy éppen megszabadítja a Woolmark-reklám gúzsba kötött bárányait. Amikor épp nem álmai világában kalandozik, akkor babonás félelem gyötri: úgy érzi, lenyelt egy halszálkát, ezért nyolc nap múlva meg fog halni. Erről természetesen szó sincs; a végzetes nyolcadik napon egy ép, egészséges Mimózát költenek fel a cirógató napsugarak.

Kozma György - Sertéstenyésztés ​és -tartás
A ​baromfi után a sertés termeli meg a legrövidebb idő alatt az emberi táplálkozáshoz nélkülözhetetlen húst és zsiradékot. Gyors fejlődőképessége, nagyfokú szaporasága azonban csak akkor érvényesül, ha igényeit minden vonatkozásban kielégítik. Ez a könyv ötszáz rövid tanács formájában ismerteti azokat az alapvető tartási, tenyésztési és hizlalási módszereket, amelyek alkalmazása elengedhetetlenül szükséges az eredményes munkához: • az önálló gazdálkodóként vagy termelési egyesületbe, szövetkezetbe tömörülő közép-, illetve nagyüzemi szinten vállalkozóknak, • a kisüzemekben, de intenzív tartási, takarmányozási módszerekkel gazdálkodóknak, • a saját szükségletükre termelő kistermelőknek.

Kozma György - Menyhárt Jenő - Vető János - Víg Mihály - Izzó ​parázs 84-94
1984-ben ​a szikh szélsőségesek lelövik a 67 éves Indira Gandhit. Ez tíz évvel ezelőtt történt, véletlenül ez a kötet is akkor jelent meg először. A múlt emlékei kísértenek a jelenben - a jövő elveszett... Európa Kiadó, Trabant, Balaton. Támogatott, tűrt, tiltott világok. A nyolcvanas évek underground vonulatának legendás képviselői jegyzik a kötetben található verseket; a fent említett együttesek szellemi atyjai. Az első kiadás szinte csak fénymásolt formában létezik, ezért e második kiadás. A kötet tartalmilag változatlan, formai megjelenésén változtattunk csupán. Mindez készült kőszegen, Tillinger Péter műhelyében, a Virgil kiadó gondozásában, az Eoruwoodstock alkalmából, 1994 augusztusában.

Kozma György - A ​kalandor lélek
A ​kötet három kiemelt szereplője Casablancában, egy film forgatásán találkoznak - ahol a film rendezője autóbalesetben meghal. Az egyik ősének szomszédja, a másiknak rokona, a harmadiknak ideálja ugyanaz az ember: a film főhőse, Nijinsky, a híres balett-táncos. 1914-ben, egyik ősük, a bestseller-írónő Emma asszony találkozott Nijinsky-vel Casablancában. Emma néni az egyetlen, aki sejti, hogy ki rejlik a táncosok támogatója, a Gagyilev elleni merénylet mögött... Kik vagyunk? Megváltozhatunk-e? Van-e felelősségünk a változásban? Ezekről a kérdésekről szól Kozma György új regénye. Aki a jegyzeteket is átböngészi, értesülhet a Teremtő titkos nevéről és az elmúlt háromezer évben megjelent, felkent zsidó messiások nevéről.

Kollekciók