Ajax-loader

Varga Mónika könyvei a rukkolán


Nagy István - Varga Mónika - A ​legnépszerűbb terrierek
Nagy-Britanniában ​barlangfestmények ábrázolnak néhány kutyát, amelyek nagy valószínűség szerint együtt vadásztak az emberrel. Az angliai Yorkshire grófságban, Kr. e. 7500 körül élt kőkorszaki házikutyák csontjait ásták ki a régészek. A Római Birodalom idején már kisebb méretű kutyákat kereszteztek angol vadászkutyákkal. További feljegyzések arról tanúskodnak, hogy a birodalom virágzásának korában léteztek ismeretlen származású törpekutyák, amelyek szívós, harcias viselkedésükkel, viszonylag kis termetükkel tűntek ki. Ezek akkor a „terrari" nevet kapták, mely elnevezés a latin „terra" szóra vezethető vissza, jelentése: „föld". A rómaiak kotorékozásra alkalmazták a különféle terriereket, kedvencnek pedig különböző spicceket és mopszokat, valamint selyemkutyákat tartottak.

Varga Mónika - Beírás ​felnőtteknek
Ki ​ne szeretett volna egy élhető gyermekkort és egy valamennyire kiszámítható, ígéretes jövőt? Akárhogy is alakul végül, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy mi próbáljuk megteremteni gyermekeink számára az optimális feltételeket - több kevesebb sikerrel. Sokan azt reméljük, nekünk jobban megy majd! S bár magunkban hordozzuk gyermekként elszenvedett sebeinket, mégis gyakran elkövetjük ugyanazokat a hibákat, mint a szüleink. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy gyermekünk egy tőlünk független emberi lény, saját egyéniséggel, saját vágyakkal és egyedi képességekkel. Erőltetjük a mi elképzeléseinket, hajszoljuk a jó osztályzatokat és haragszunk, ha valami nem megy. Mindezt egy olyan korban, amely soha nem látott mennyiségben kínál lehetőséget a boldoguláshoz. Vagy éppen a végletekig kényeztetjük szemünk fényét, ebben látva a boldog jövőhöz vezető egyetlen utat. Lélekszakadva próbálunk megfelelni a digitális kor által generált "kihívásoknak". Felőröl minket a másokkal való folyamatos versengés és a tökéletesség látszatának fenntartása. A mindennapi rohanás közepette rengeteg energiát emészt fel a Facebookra is posztolható ideális családkép megalkotása. Mindeközben pedig elveszik a lényeg. A gyermek érzelmi fejlesztése, természetes ütemű fejlődése, a kíváncsiságon és érdeklődésen alapuló tanulás, az egyéni képességek kibontakoztatása: a saját út megtalálása. De mégis mit tehetünk másképp? Könyvemben erre szeretnék válaszokat adni. Végigvezetem az olvasót a gyermek-szülő és gyermek-tanár kapcsolat általános buktatóin, különös tekintettel a helytelen érzelemkezelés, a felgyorsult világ és a hibaközpontú oktatás által okozott problémákra. Témája ellenére nem kizárólag szülőknek szól a könyv, mert a saját életemből hozott példák sokasága mindenki számára tanulságos és szórakoztató olvasmány lehet.

Varga Mónika - A ​yorkshire terrier
Az ​1x1 kalauz egy olyan ismeretterjesztő sorozat, amely közérthető formában, színes fotókkal illusztrálva segít megérteni a körülöttünk lévő világot, házi kedvenceinket, az egzotikus állatfajokat, vagy egyszerűen segítséget nyújt a szabadidő hasznos eltöltéséhez. A sorozat készítői arra törekednek, hogy az olvasó számára minél több lényegi információt, hasznos ötletet adhassanak egy-egy témában. A kutya- vagy macskabarátok számos érdekességet megtudhatnak, csak úgy, mint a kisállattartók vagy az amatőr természetbúvárok.

Varga Mónika - Kommunikáció ​és szövegformálás boszorkányperekben
Varga ​Mónika kötete a 16-18. századi boszorkányperekben megfigyelhető kommunikáció és szövegformálás jellemzőinek átfogó vizsgálatára vállalkozik. A bőséges és változatos forrásanyag mind a korszak, mind a szövegszerveződési és pragmatikai sajátosságok szempontjából értékes új meglátásokat kínál. Az elemzések egyrészt arra mutatnak rá, hogy a peres eljárás szereplőinek nyelvi viselkedése milyen hatással lehetetett az ügyek végkimenetelére, másrészt feltárják, hogy az elhangzottak hogyan válnak koherens szövegekké. A szövegjellemzők történeti megközelítése a forráscsoport időbeli, társadalmi és kulturális kontextusának szem előtt tartásával történik, eredményei nemcsak a nyelvészet, hanem a néprajz vagy a történettudomány érdeklődésére is számot tarthatnak.

Grabovszky Gábor - Varga Mónika - A ​yorkshire terrier
Minden ​tudnivaló a yorkshire terrier származásáról, vásárlásáról, tenyésztéséről, táplálásáról, tartásáról, ápolásáról, kiképzéséről, kiállításáról és neveléséről

Keresztes Csaba - Varga Mónika - Bőrfejűek
Szántó ​Gábor hasonló című könyve után itt egy újabb mű erről a szubkultúráról. A könyvet alapvetően két fő részre oszthatjuk. Első felében Keresztes Csaba történész összefoglalóját olvashatjuk a hazai skinhead-ek tevékenysége kapcsán. A második rész egy interjúcsokor, melyet Varga Mónika újságíró állított össze, olyan beszélgetések alapján, melyeket a magyarországi skinhead mozgalom oszlopos tagjaival készített.

Kollekciók