Ajax-loader

Porpáczy Aladár könyvei a rukkolán


Porpáczy Aladár - Mohácsi Mátyás - Dió-, mandula-, mogyoró-, gesztenyetermesztés és nemesítés
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg.

Porpáczy Aladár - Ribiszke
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Porpáczy Aladár - Málnatermesztés
A ​málna finom illata, különleges zamata teszi ellenállhatatlanná. Az egyszer- és kétszertermő fajták elterjedésével nyár elejétől az őszi fagyokig friss málnát is ehetünk, de kiválóak a feldolgozási lehetőségei is. A könyv szerzői megismertetik az olvasót a málna telepítésével, a fajtahasználattal, a régi és új hazai és külföldi fajtákkal, morfológiájukkal, jellegzetességükkel, tulajdonságaikkal, gyümölcsük beltartalmi értékeivel. A málna ápolásáról, növényvédelméről, a betakarítás megszervezéséről szóló fejezetek mellett újdonságnak számít a málna hajtatása, amivel a friss fogyasztású málna érése még korábbra hozható, illetve meghosszabbítható. A színes fajtaképek és a sok összehasonlító táblázat segít abban, hogy a málnát telepítők a leginkább megfelelő fajtát, termesztésmódot válasszák ki.

Mohácsy Mátyás - Porpáczy Aladár - Maliga Pál - Gesztenye, ​mandula, mogyoró
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Mohácsy Mátyás - Porpáczy Aladár - A ​szamóca, a málna és a szeder termesztése
Ez ​a mű a szorosan vett termesztéstechnikán kívül ismerteti e gyümölcsnemek növénytani leírását, elterjesztését, értékesítését. Foglalkozik a nemesítés feladataival, valamint a szamóca és málna feldolgozásának módjával is. A gyakorlat számára különösen hasznos és érdekes \" A szamóca szaporítása\" című fejezet, mely a két neves tudós kutatásának legújabb eredményeit tartalmazza.

Mohácsy Mátyás - Porpáczy Aladár - A ​ribiszke és a köszméte termesztése
Két ​igen kedvelt bogyósgyümölcsünk, a ribiszke és köszméte termesztésének kérdéseivel ismerkedik meg az olvasó. A könyv foglalkozik termelésük történetével, jelentőségével, növénytani leírásukkal, fajtái ismertetésével, az ültetés, ápolás, betakarítás kérdéseivel. C vitaminban leggazdagabb gyümölcsünk: a feketeribiszke termesztési tudnivalóit is tárgyalja. Megtudhatjuk, hogyan készíthetünk belőlük ízletes szörpöket, borokat, pálinkákat, kivonatokat, kocsonyákat és ízeket. Rövidsége, egyszerűsége folytán a házi- és háztáji kertek művelőit megfelelően tájékoztatja, de elősegíti az üzemi termesztés fellendülését is, minthogy a fajtamegválasztástól a betakarításig mindenütt rámutat az üzemi termesztés módjaira és követelményeire.

Mohácsy Mátyás - Porpáczy Aladár - A ​körte termesztése és nemesítése
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Harmat László - Kollányi László - Porpáczy Aladár - Szilágyi Kálmán - Bogyós ​gyümölcsűek termesztése
Sokat ​– de így még talán sohasem – írtak hazánkban a köszmétéről, málnáról, ribiszkéről, és a szamócáról. Mi lehet az új, miért kell feltétlenül elolvasni ezt a kis könyvet? Először is azért, mert egy könyvben eddig még nem láthattuk ezt a négy gyümölcsöt. Másodszor azért, mert a szerzői együttesnek sikerült a hatalmas ismeretanyagból a legfontosabbakat kiemelni. Ezzel a nagyüzem szakembereinek és a kertészkedők népes táborának régi vágya teljesült. A könyvet lapozva azonnali választ és tanácsot kapnak arra például, hogyan telepítsék el a szamócát, miért jó magas törzsre oltani a köszmétét, milyen betegségek károsítják leggyakrabban a málnaültetvényt. Olvasás közben megismerkedhetnek a négy gyümölcsfaj rövid növénytanával, környezeti feltételeivel, a legfejletteb termesztési eljárásokkal telepítéstől egészen a gyümölcs leszedéséig, csomagolásig. Az utóbbi – a szép külső – nagyon fontos szempont, mivel a megtermelt gyümölcsöt el is kell adni. És ez nem könnyű feladat, mert a málna, a szamóca törékeny, puha gyümölcs. Ha megnyomódik, már nem is értékesíthető. Tanácsadó a gyümölcsfajoknál külön-külön megtalálható. Ez a könyv tehát mind a gyakorlati szakemberek, mind a kiskertekben kertészkedők hasznos segítőtársa. Tegyen próbát, kedves Olvasó, nyugodtan állíthatjuk, egyetlen kérdése sem marad megválaszolatlanul.”

Mohácsy Mátyás - Porpáczy Aladár - Diótermesztés
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók