Ajax-loader

Irena Dousková könyvei a rukkolán


Irena Dousková - Dárda
A ​Weöres Csepel és az Anyegin ruszki volt főhőse, Helena Součková felnőtt, negyvenhárom éves, színésznő, férjezett, két gyermek édesanyja. Az abszurd normalizációs időszak a múlté, a naivitás és a gyermeki féktelenség helyébe racionalitás és a középkorúakra jellemző szkepszis lépett, és nem maradnak el ennek az életkornak a krízisei sem. Dousková: Dárda című könyve személyesebb, mint az előző kötetek, ugyanakkor nem hiányzik belőle a szerzőre jellemző tűpontos korrajz és társadalomkritika, mindez a tőle megszokott iróniával, humorral, és nyelvi leleménnyel fűszerezve.

Irena Dousková - Weöres ​Csepel
Irena ​Dousková Weöres Csepel (eredeti címén Hrdý Budzes) című könyve természetesen könnyed, magával ragadó, olvasmányos kisregény, amellyel a szerző kivívta magának a kortárs cseh irodalmi körök és az olvasótábor elismerését is, 2002-ben a Hrdý Budzes-t az "Év könyvévé" választották. A történetet 2003 óta színdarabként is játszák, a Cseh Televízió is többször sugározta már, hangjátékként és CD formában is nagy siker, igazi bestseller. Bulgáriában és Németországban már megjelent, Szlovéniában, Olaszországban, Lengyelországban fordítják. A Weöres Csepel című kisregényben Dousková erős iróniával tekint vissza saját gyermekkorára, egy nyolcéves kislányt, Helenkát választva szócsövéül. A közép-csehországi bányászvároska mindennapjaiba az 1968-as megszállást követő legsötétebb politikai terror idején nyerünk bepillantást, a jó cseh regényhagyományokhoz híven kellemes öniróniával előadott történeteken nevetve-könnyezve repülünk át. A Husák-éra mintegy üvegbúra mögött, a gyermeki értelem rózsaszín szemüvegén keresztül, a gyurma, a színes ceruzák és a lampionos felvonulások háttérélményeként, megszűrten van jelen. A Svejken, Pepín bácsin és Vlagyimíron felnőtt magyar olvasóközönség is bizonyára érdeklődve, szeretettel fogadja majd e korszak cseh kisembereit, a mi gulyás- kommunizmusunk határon túli kényszerváltozatának kilátástalan, mégis megmosolyogtató sorsait.

Irena Dousková - Anyegin ​ruszki volt
Irena ​Dousková újabb sikerkönyvét tartja kezében a kedves olvasó, mely a 2002-ben, Csehországban "Év könyvé"-vé választott bestseller, a Weöres Csepel folytatása. A történet főhőse, Helena Součková már nem dundi kislány, egy prágai gimnázium érettségi előtt álló osztályában látjuk őt viszont a nyolcvanas évek közepén. Életének humoros, gyakran kisebb-nagyobb bonyodalmakat is magukban rejtő történetei elsősorban az iskola, illetve az "Akmed-csoport" kulturális tevékenységei köré szerveződnek. Olvadás ez már, vagy a normalizáció csúcsa? Nézőpont kérdése. Irena Dousková önéletrajzi ihletettségű regénye a Gustáv Husák nevével fémjelzett időszak tragikomikus mozaikja, amely az idő távlatából sem veszített semmit abszurditásából. A melankólia, a humor és az irónia finom egyensúlya teszi a művet tartózkodó, empatikus vallomássá, amely ugyanakkor a nyolcvanas évek Prágájának pontos bemutatása is egyben. Az Anyegin ruszki volt magával ragad mindenkit, akinek eleven emlékei vannak a panelszürke Husákéra normalizációs időszakáról, de azokat is, akik ezeket az éveket már csak hallomásból ismerik.

Kollekciók