Ajax-loader

Antonio Skármeta könyvei a rukkolán


Antonio Skármeta - Szivárványos ​napok
Megdönthető-e ​egy diktátor hatalma egyszerű népszavazással? Chile példája azt mutatja, hogy igen. Ott 1988-ban pontosan ez történt: megbuktatták Pinochetet. Hogy mi kellett hozzá? - Egy öregedő, elbizakodott diktátor. - Az ország legjobb reklámszakembere, aki nem a hatalom kampányának vezetését vállalta óriási fizetségért, hanem az ellenzékét, még ingyen is. - Egy dal, amely az egész országgal elhitette, hogy Chile újra derűs és boldog ország lehet. - A máskor egymással versengő tizenhat ellenzéki párt "szivárványos" koalíciójának egységes fellépése a diktátorral szemben. Ennek történetét meséli el egy érző, lázongó, szerelmes és filozofáló kamasz fiú nézőpontjából Antonio Skármeta, a mai chilei irodalom legnépszerűbb szerzője. A regény elnyerte a Planeta-Casa de America-díjat, a belőle készült No című filmet Oscar-díjra jelölték.

Antonio Skármeta - A ​költő lakodalma
Antonio ​Skármeta, aki a Neruda postása (és a regényből készült ragyogó film) révén lett világhírű, egy chilei író esetében igencsak egzotikus helyszínt választott új regényéhez. A költő lakodalma az Osztrák-Magyar Monarchiában, egy apró adriai szigeten, a képzelet szülte Gemán játszódik az első világháború előtt. Itt telepszik le egy gazdag salzburgi bankár fia, Jerónimo Franck, és feleségül veszi a sziget legszebb lányát, Alia Emart. Miközben a település apraja-nagyja a lakodalom lázában ég, a nagy háborúra készülődő monarchia katonákat akar toborozni a szigeten, minek következtében új erőre kapnak a gemaiak függetlenségi törekvései. A szabadságharcosok - kiknek egyike lángolóan szerelmes a szépséges Alia Emarba - megölik a szigetre érkező osztrákokat, mire Bécs bosszúhadjáratot hirdet. A kacér s szívében kifürkészhetetlen titkokat rejtegető Alia vajon kit választ végül: a gazdag osztrák áruház-tulajdonost vagy a szegény, gemai szabadságharcos költőt? S megmenekülnek-e a "szabadságharcosok", akikért a vérengző osztrákok tűvé teszik a szigetet? Finom erotika és humor szövi át Skármeta szenvedélyektől izzó történetét, mellyel a szerző Dalmáciából kivándorolt őseinek is emléket állított... A költő lakodalma a Neruda postásá-hoz fogható világsiker; számos díjat nyert, Franciaországban 2001-ben az év legjobb külföldi regényének ítélték.

Antonio Skármeta - Neruda ​postása
Mario ​Jiménez, a romantikus lelkű fiatal halász egy napon úgy dönt, felhagy addigi foglalkozásával, és inkább postásnak áll. Isla Negrára kell kihordania a leveleket, éspedig egyetlen embernek: Pablo Nerudának, Chile legnagyobb költőjének. Mario lassanként összebarátkozik a merengő poétával, megtanulja tőle, hogy mi az a metafora, s aztán egyszer csak nagy szüksége lesz a segítségére. Halálosan beleszeret az új fogadóslányba, a dús keblű, tizenhét éves Beatrizba, és Nerudát kéri meg, hogy írjon egy szerelmes verset, amellyel meghódíthatja... A tüzes szerelmes regényben Skármeta egyúttal színes képet fest a hetvenes évek elejének Chiléjéről, az Allende-kormány alatti hétköznapokról és Pablo Neruda életének utolsó éveiről. A Neruda postása Skármeta első és azóta is legsikeresebb regénye, huszonnyolc országban jelent meg, s a belőle készült filmet öt Oscar-díjra jelölték. A kortárs chilei irodalom egyik legizgalmasabb alkotóját mutatjuk be ezzel a kötettel, mely egyúttal tisztelgés a száz éve született Pablo Neruda, a Nobel-díjas költő emléke előtt. Antonio Skármeta 1940-ben született Antofagostában. 1973-ban, a katonai puccs után elhagyta Chilét, és 1990-ig Berlinben élt. 1981-től kezdve jelennek meg az írásai, film- és színházi rendezőként is komoly sikereket ért el, és műfordítói munkássága is jelentős. 1990-ben visszatért hazájába, és a Santiago de Chile-i Goethe Intézetben dolgozik. Regényei és elbeszéléskötetei világszerte nagy sikerrel jelennek meg.

Kollekciók