Ajax-loader

Rohinton Mistry könyvei a rukkolán


Rohinton Mistry - Családi ​ügyek
A ​2002-ben megjelent regény az 1990-es évek politikailag korrupt indiai nagyvárosába, Bombayba kalauzolja az olvasót. Központi alakja a párszi vallású Nariman Vakeel, a Parkinson-kórban szenvedő nyugdíjas egyetemi professzor, akinek egyre súlyosbodó betegsége újabb és újabb terheket ró családjára és a családi kapcsolatokra. A hatalmas lakásban vele egy fedél alatt élő mostohagyermekei egy gonosz terv vezérvonalán haladva "átjátsszák" őt vér szerinti lányához, aki férjével és két fiával lakik együtt kétszobás otthonukban. A három generáción átívelő családregényben a főszereplő visszaemlékezései során felvillannak előttünk a város és India történelmének dicső és dicstelen pillanatai, miközben újabb és újabb "csontvázak" kerülnek elő az özvegyen maradt Nariman családi és szerelmi "szekrényéből". Vajon felismerjük-e, mennyire fontosak számunkra a családi ügyek? Egyáltalán, ügy-e a család a 21. században?

Rohinton Mistry - Ilyen ​hosszú út
1971 ​– Indira Gandhi miniszterelnöksége idején India hadat visel Pakisztánnal, amelynek keleti régiója a háború végén Bangladesh néven önálló, független országgá válik. Ebben a politikai környezetben történnek meg Bombayben azok az események, amelyek megzavarják a kedves és jószívű Gustad Noble, valamint családja és barátai életét. Mistry gyakorlott kézzel szövi párhuzamba az Indira Gandhi személyét is érintő társadalmi eseményeket a regény szereplőinek szerencsétlen sorsával. Gustad Noble odaadó, családközpontú ember, szorgalmas banktisztviselő, aki tehetetlenül nézi, hogyan hullik darabjaira a velük és a körülöttük történő események hatására szerény életük. Kislánya megbetegszik, tehetséges fia szembeszáll apja vele kapcsolatos nagyratörő terveivel, meghal excentrikus barátja és munkatársa. A hóbortos szomszédok egyéni drámái közepette Gustadé az egyetlen értelmes hang. Egy nap levelet kap volt szomszédjától, régi barátjától, amelyben az segítséget kér az első ránézésre hősiesnek tűnő küldetéséhez. Ám akarata ellenére Gustad hamarosan csalások és csalódások veszélyes szövedékébe sodródik. Ekkor kezdődik hosszú útja… Mistry a párszi identitás vizsgálatával ötvözi a cselekményt. Megmutatja, hogyan kényszerült alkalmazkodni a gyarmatosítás megszűnése utáni valósághoz, a hindu–muzulmán társadalmi és kulturális dominanciához a szinte csak Bombayben fellelhető párszi közösség, ez a gyökereit az ősi perzsa zoroaszteri vallásból eredeztető kicsiny vallási csoport. Mistry regényeiben rendszeresen megjelenik a hindu nacionalista Shiv Sena bírálata és kigúnyolása. A szélsőséges szervezet – az uralkodó párt támogatásával – elérte, hogy Mistrynek e művét kivegyék a Szent Xavér főiskola tananyagából, majd ezt „megünneplendő” a könyvet a nyílt utcán elégették.

Rohinton Mistry - Family ​Matters
Set ​in Bombay in the mid-1990s, "Family Matters "tells a story of familial love and obligation, of personal and political corruption, of the demands of tradition and the possibilities for compassion. Nariman Vakeel, the patriarch of a small discordant family, is beset by Parkinson's and haunted by memories of his past. He lives with his two middle-aged stepchildren, Coomy, bitter and domineering, and her brother, Jal, mild-mannered and acquiescent. But the burden of the illness worsens the already strained family relationships. Soon, their sweet-tempered half-sister, Roxana, is forced to assume sole responsibility for her bedridden father. And Roxana's husband, besieged by financial worries, devises a scheme of deception involving his eccentric employer at a sporting goods store, setting in motion a series of events that leads to the narrative's moving outcome. "Family Matters" has all the richness, the gentle humour, and the narrative sweep that have earned Mistry the highest of accolades around the world. "From the Hardcover edition."

Rohinton Mistry - Add ​kölcsön lámpásod fényét
A ​kötetben olvasható tizenegy novellából egy bombayi öreg lakóház, a Firozsha Baag életének ezernyi színe és eseményei tárulnak elénk. Itt él a szellemlátó Jaakaylee; a ház egyetlen hűtőszekrény-tulajdonosa. Najamai; továbbá Rustomji, a zsugori; Dr. Mody, a csalódott apa és nagy mesélő; és itt él Kersi, a fiatal fiú, akinek élete átszövi az egész könyvet, aki az utolsó történetet már felnőttként a kanadai Torontóban meséli el. Látjuk a szereplők, a lakók szenvedélyeit, legszörnyűbb félelmeit, árulásaikat, humorba forduló kicsinyes bosszúikat. Szellemes és szívbe markoló ez a könyv, amelyben az egymásba kapcsolódó történetek egy finoman megmunkált mozaikká állnak össze, amely így vet fényt a régi és az új között lebegő-vergődő párszi közösség világára.

Rohinton Mistry - A ​Fine Balance
A ​novel set in India during the Emergency, by the author of "Such a Long Journey". In the tiny flat of the widowed Dina Dalal, two tailors and a young student struggle to put together a new life of sorts amid the crisis, and in the course of doing so encounter a vivid cast of characters.

Rohinton Mistry - Swimming ​Lessons and Other Stories from Firozsha Baag
Firozsha ​Baag is an apartment building in Bombay. Its ceilings need plastering and some of the toilets leak appallingly, but its residents are far from desperate, though sometimes contentious and unforgiving. In these witty, poignant stories, Mistry charts the intersecting lives of Firozsha Baag, yielding a delightful collective portrait of a middle-class Indian community poised between the old ways and the new. "A fine collection...the volume is informed by a tone of gentle compassion for seemingly insignificant lives."—Michiko Kakutani, New York Times

Rohinton Mistry - India, ​India I-II.
India. ​Egy büszke és kegyetlen, keserű és édes, misztikus ország. Egy fiatal özvegyasszony, és három albérlője: egy baráti házaspár jólelkű fia, és két szabó. Négy különleges ember, akik a kasztrendszer árnyékában tanulják meg a barátság, a szerelem, és az összetartozás örök leckéit. Egy igazi távlatokon átívelő nagyregény, az álmok és babonák, a remények és harcok közt vergődő Indiában. "Gazdag szövetű mű, amely bölcsen mosolyogva mutatja be a valóságos, és a mágikus Indiát." Wall Street Journal Rohinton Mistry 1952-ben született Bombayban. 1975 óta Torontóban, Kanadában él. A szerző neves nemzetközi irodalmi díjak kitüntetettje, a Booker-díj várományosa, regényei számos nyelven jelentek meg fergeteges sikerrel. Az Indiai, India kritikusai szerint az utóbbi évtized legfontosabb nagyregénye.

Kollekciók