Ajax-loader

Baránszky László könyvei a rukkolán


Baránszky László - Kosztolányi ​húga
Baránszky ​László az Amerikai Egyesült Államokban élő költő. E kötet több évtizedes munkájának gyümölcse. A Kosztolányi húga ciklus több mint negyven szabadverse részben naplót, részben önéletrajzot alkot. A költő jeleneteket villant fel a disszidált magyarság életéből, mindennapos küzdelmeiből, hitelesen mutatja be találkozásukat az Újvilág eladdig ismeretlen jelenségeivel, s felveti az egymást követő generációk identitásának kérdését is.

Baránszky László - Zarándoklat
Baránszky ​László (1930-1999) Összegyűjtött versei haza fogja hozni az olvasók szélesebb körei számára is ezt a meghatározóan saját hangú és egyedi világlátású költőt, aki 1956-os emigrálása után életének tetemes részét az Egyesült Államokban élte le. Adósságtörlesztés ez a könyv, fontosabb azonban, hogy a 20. század második felének egyik igazán jelentős és a legújabb költészet számára is eleven életmű birtokbavételét teszi majd lehetővé. Az egyetemes magyar irodalomban Baránszky költészete egészen egyedi módon épült egyszerre magyarrá és egyetemessé.

Baránszky László - Összegyűjtött ​versek
Baránszky ​László (1930-1999) összegyűjtött verseinek kötete hazahozza az olvasók szélesebb körei számára is ezt a meghatározóan saját hangú és egyedi világlátású költőt, aki 1956-os emigrálása után életének tetemes részét az Egyesült Államokban élte le. Adósságtörlesztés ez a könyv, fontosabb azonban, hogy a XX. század második felének egyik igazán jelentős és a legújabb költészet számára is eleven életmű birtokbavételét teszi majd lehetővé. Az egyetemes magyar irodalomban Baránszky László költészete egészen egyedi módon épült egyszerre magyarrá és egyetemessé. Lírája egyedülálló módon olvasztja és hömpölyögteti magába a budapesti, tihanyi és New York-i utcák, tájak és emberek hétköznapi világát; talán nem volt még egy Amerikában élő magyar költő, aki az ottani embereket és tájakat olyan bensőségesen idézte volna fel, mint ő, aki ugyanakkor lírájában mindig a tihanyi és a budai-óbudai világ őshonosaként szólalt meg. Verseskötetei közül az első Két világ között (1979) Párizsban, az utolsó három: Zarándoklat, Menetközben és Kosztolányi húga Magyarországon jelent meg (ez utóbbi már Baránszkyék 1995-ös hazatelepülése után). A költői életművet összefoglaló gyűjtemény a kötetekben megjelent versek mellett hét, a költő életének utolsó időszakából származó verset tartalmaz, valamint egy angol nyelven írt sorozatot - The Siege -, amelyet ő maga "ostrom- ciklus"-nak nevezett.

Baránszky László - Menetközben
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Baránszky László - két ​világ között
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók