Ajax-loader

Valló László könyvei a rukkolán


Valló László - Emlékké ​válok magam is...
Ki ​ne olvasta volna Fekete István valamelyik híres regényét, A koppányi aga testamentumát, a Tüskevárat, a Téli bereket vagy a Ballagó időt? Ki ne hallott volna Keléről, a gólyáról, Húról, a bagolyról vagy Vukról, a talpraesett rókakölyökről? Ez az életrajzi mű most bepillantást nyújt a fiatalok és felnőttek népszerű, kedves írójának gyermekkorába, ifjúkori és öregkori éveibe, hányt-vetett sorsába. Megtudjuk belőle, mikor és hogyan tett szert annyi ismeretre a természettudós Fekete István, milyen tehetséggel, szorgalommal és milyen körülmények közt alkotta meg életművét. A könyvet fényképek teszik még meghittebbé.

Szelekovszky Rita - Valló László - A ​gyümölcsök táplálkozás-élettani hatásai és receptek
A ​gyümölcsökben lévő anyagok, cukrok, savak, olajok, vitaminok, ásványi sók, színezékek nélkülözhetetlenek az egészséges emberi szervezet számára, és - mint azt a legújabb kutatási eredmények is bizonyítják - erős védelmi rendszert alkotnak számos súlyos betegség kialakulásának megelőzésében, illetve a nemkívánatos öregedési folyamatok ellen. Ízek és zamatok, gyorsan mozgósítható energiaforrások, széles körű egészségvédelem: ez mind a gyümölcs. Könyvünk tárgyalja a gyümölcsök táplálkozás-élettani hatásait, és változatos felhasználásukhoz recepteket is ajánl.

Valló László - A ​Kiskertész
... ​kint süt a Nap, madárfüttytől hangos a környék, szinte hallani, hogy nő a fű, hízik a gyümölcs, zsong a kert. Neked pedig ezer és ezer nagyszerű elfoglaltságot kínál: vesd el a magot, ültesd ki a palántát, gyomláld ki a szamócást, karózd fel a paradicsomot, öntözd meg a paprikát, etesd meg a baromfit, itasd meg az énekes madarakat, s ha megérett, szedd le a gyümölcsöt! A tiéd! Megérdemelted.

Valló László - Egész ​évben a kertben
A ​könyv szerzője, Valló László 8 évet töltött a Kertészet és Szőlészet című szaklapnál szakújságíróként, 25 évet pedig a Szabad Föld újságnál, így rendre gyakorlati kérdésekkel szembesült, és ebben a könyvében sok-sok kérdésre adja meg az olvasóknak a szakszerű választ. A szerző által leírtakat hitelesíti, hogy hosszú idő óta saját kertet is művel, ahol az elméleti tudását a gyakorlatban tökéletesítette. A könyv fotóit is ott készítette fia, Valló Máté. A saját kérdéseinkre nagyon könnyen megtaláljuk a szakszerű információkat, ha a könyv végén található bőséges névmutatót használjuk, így azonnal a keresett növényünkre vonatkozó tudnivalókat olvashatjuk.

Szelekovszky Rita - Valló László - A ​zöldségek táplálkozás-élettani hatásai és receptek
Az ​elmúlt években számos olyan zöldséget láttunk a piacon, amelyeknek jó, ha a nevét tudtuk. Azóta a cukkini, a brokkoli, a jégsaláta és társai mindennapossá váltak az étrendünkben, természetesen az elmaradhatatlan sárgarépával, burgonyával együtt. Könyvünkben a különleges, a táplálkozási értékük tekintetében is figyelemre érdemes zöldségfélék közül válogattunk, amelyek között néhány kifejezett újdonság is szerepel. Jellemzésükről, termesztési tudnivalóikról csak röviden szólunk - a legfontosabbakat kiemelve, hogy maradjon hely a recepteknek is, amelyekkel élve a termesztett vagy vásárolt zöldségféle átlényegül, és testünk táplálékává lesz.

Valló László - Metszés ​a szőlőben és a díszkertben
Két, ​egymástól igen különböző növénykultúra metszési tudnivalói találhatók egy kötetben az Olvasó. A szőlőét, amely finom gyümölcsével és jó borával fizet a gazda törődéséért, valamint a díszkert fái, bokrai metszési fogásait, amelyek pedig formás szépségükkel hálálják meg a kertész munkáját. A közös bennük, hogy valamennyien az ember értő gondoskodására szoruló fás növények, elhanyagolásuk, szakszerűtlen kezelésük előbb-utóbb a kert gazdájára is visszaüt; csalódottság, bosszúság lesz a „jutalom”. És óhatatlanul fölmerül a kérdés: ha már van kertem és benne növényeim, miért nem szépek, miért nem gyümölcsözőek? Miért nincs bennük öröm? A metszés nem ördöngösség. Kell hozzá ismeret, tapasztalat és a szándék, hogy hogy a kertünkbe ültetett (fogadott) növényünk igényéről, jó közérzetéről tőlünk telhetően gondoskodjunk. Mert így lesz jó mindannyiunknak; így lesznek növényeink társaink a kertben. A metszés, a formálás csak az igények egyike, ami a szőlő esetében például elhagyhatatlan. Kell hozzá mind az elméleti ismeret, mind a gyakorlati tapasztalat. A kettő együtt teszi, hogy amikor metszünk, már látjuk is beavatkozásunk következményét: mi fejlődik a rövid csapból, mi a hosszúból és hogyan születik meg a bőven termő szőlőlugas. Díszfáink, díszcserjéink többsége is igényli metszőollót; arányosra formáljuk, gazdagon virágzóvá tesszük, megszépítjük őket vele. Mostani kötetünkkel, és a már korábban megjelent - Metszés a gyümölcsöskertben - cíművel átfogó képet adunk a kertben leggyakrabban adódó metszési feladatokról. Ajánljuk figyelmükbe.

Czáka Sarolta - Valló László - A ​metszés ábécéje
A ​szerzőpáros átdolgozott, frissített könyvével kívánt segíteni azoknak,akik most kezdik tanulni a metszés alapjait, de a gyakorlott kertgondozók is találnak benne újdonságot. Választ adnak az örök kérdésre: mikor, mivel, hogyan metsszünk? Az alapismeretek, alapfogalmak elsajátíthatók az első fejezetből, majd megismerhetik a gyümölcsfák és -bokrok metszési lehetőségeit. A szőlő metszése, az ifjítás, a zöldmunkák, a művelésmódnak megfelelő tőkekialakítás is megtanulható a következő fejezetből.A díszkert fái, bokrai, sövényei is igénylik a metszést, de minden évben metszeni kell a rózsákat is, sőt a fenyők is rászorulhatnak a metszésre. A világos, lényegre törő stílus, a szemléletes rajzok, folyamatábrák mind azt szolgálják,hogy a metszés néha nem is olyan könnyű műveleteit minél jobban elsajátíthassák az olvasók.

Kollekciók