Ajax-loader

Takács Róbert könyvei a rukkolán


Takács Róbert - Politikai újságírás a Kádár-korszakban
A monográfia az 1956 utáni tájékoztatás- és médiapolitikai folyamatok feltárására tesz kísérletet, elsősorban a hatalom és újságírás közti viszonyrendszerre koncentrálva. Bemutatja a hatalom eszközeit a szerkesztőségek munkájának irányítására, kézben tartására, nyomon követi a hatalom nyilvánossággal kapcsolatos álláspontjának, elképzeléseinek változásait. Rákérdez ennek eredményére, feltárva a nyilvánosság szerkezetében végbemenő eltolódásokat, illetve megrajzolja a "másik fél", az újságíró-társdalom fejlődésének ívét.

Takács Róbert - Emberevők
A ​felvilágosodás hajnalán játszódó, fordulatokkal teli kalandregényben a békés, rózsaszínűnek tetsző világból véres árnyak tűnnek elő. Főhősünk alászáll a Styxként hömpölygő folyókon az Alvilágba, hogy üldözőbe vegye az emberevőket, s leszámoljon az elmaradottság sötét árnyaival. A józan ész győzelme azonban még várat magára, mert a cselekmény olyan fordulatot vesz, hogy ő maga válik üldözötté... Az első kötetes író regényének megírását a szegedi boszorkányperek és a délvidéki vámpíresetek ihlették.

Feitl István - Mitrovics Miklós - Ripp Zoltán - Takács Róbert - Kérdések ​és válaszok a Kádár-korról
Soha ​nem akarták Kádárt leváltani: Volt-e személyi kultusz a Kádár-rendszerben? Voltak-e koncepciós perek Kádár alatt? Működtek-e egyházi iskolák? Mi hiányzott a hiánygazdaságból? Mi került fel a COCOM-listára és üzleteltünk-e a Nyugattal? Minden lap ugyanazt írta, amit a Népszabadság? Hová utazhatott könnyebben az ember - Moszkvába vagy Párizsba? Mit csináltak hétfő este az emberek? A Kádár-rendszer nem törődött a határon túli magyarokkal? Hány huligán volt egy galeriben? - és így tovább. Ma egyrészt dívik a korszak egészének fekete-fehér (többnyire fekete) értékelése, miközben másik oldalról dübörög a nosztalgia a korszakban készült filmek, tárgyak iránt. A kötet igyekszik számba venni a bő három évtized majd' minden jelenségét, ellentmondásos arcát, az érme mindkét oldalát. Nem szándékozik végső ítéletet mondani a Kádár-korszak felet vagy megvédeni azt, ez nem is áll módjában: úgy igyekszik támogatni az olvasót, hogy tények közlésével segítse a biztosabb ítéletalkotásban. A(z) Kérdések és válaszok a Kádár-korról (Könyv) szerzője Takács Róbert, Feitl István, Mitrovits Miklós, Ripp Zoltán.

Takács Róbert - Politikai ​újságírás a Kádár-korban
A ​monográfia az 1956 utáni tájékoztatás- és médiapolitikai folyamatok feltárására tesz kísérletet, elsősorban a hatalom és újságírás közti viszonyrendszerre koncentrálva. Bemutatja a hatalom eszközeit a szerkesztőségek munkájának irányítására, kézben tartására, nyomon követi a hatalom nyilvánossággal kapcsolatos álláspontjának, elképzeléseinek változásait. Rákérdez ennek eredményére, feltárva a nyilvánosság szerkezetében végbemenő eltolódásokat, illetve megrajzolja a másik fél, az újságíró-társdalom fejlődésének ívét.

Kollekciók