Ajax-loader

Dékán István könyvei a rukkolán


Dékán István - Digitális fotó magazin évkönyv 2004
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dékán István - Fényképezés ​az alapoktól a szakmai ismeretekig
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dékán István - D. Kardos Éva - Utak ​és ösvények
A ​könyvet férj és feleség közösen írta, kalandokban, viszontagságokban, harcokban és tanulságokban bővelkedő életükről. Dékán István hadifogolyként került a Szovjetunióba a második világháború idején. Antifasiszta iskolába került, majd beosztották egy szovjet partizánosztaghoz, amelynek későbbi felesége, Kardos Éva is tagja volt. Majd ejtőernyősnek képezték ki őket. Dékán István csoportparancsnok lett, Kardos Évát a Nógrádi-csoporthoz osztották be rádiósnak. Mindkettőjüket a németek által megszállt magyar területeken vetették be, hogy megszervezzék a partizánmozgalmat, és agitációs munkát végezzenek. Memoárt tart ugyan kezében az olvasó, de ez a könyv nem csupán két ember élettörténetét írja le. A szerzők módot és alkalmat találnak arra, hogy valamennyi magyar ejtőernyős partizáncsoportról írjanak, s mivel részt vettek a szovjet partizánmozgalomban, -harcokban is (Kardos Éva pedig a szlovák felkelésnek volt tanúja), a magyarországi partizánmozgalom eltérését és sajátosságait is be tudják mutatni. A könyv tehát kiegészíti, módosítja a magyarországi partizánmozgalomról kialakult képünket, s mivel két ember élete áll a középpontban, egyúttal megrendítő és tanulságos olvasmány is.

Dékán István - Fényképezés ​az alapoktól a tudatos képig
Ebben ​a könyvben a technikai tudnivalók mellett sok gyakorlati ismeretet, példát találunk. Külön fejezet foglalkozik a kompozícióval. A könyv az alapoktól indul. Az alapfogalmak után tovább ismerkedünk a fotózás technikájával. Ezek a részek sok gyakorlati tanáccsal egészülnek ki. Így a kezdők, de a haladók számára is hasznos. 34 oldal foglalkozik az utómunkával. A következő rész a képek kompozíciójáról, szerkesztéséről szól. Az utolsó fejezet címe fotógyakorlat. Ebben gyakorlati példákat találunk különböző témájú képekkel kapcsolatban. A könyvre az érthető, olvasmányos szövegstílus és a bő, látványos képanyag jellemző. A szerző előző könyveit tanfolyamok és iskolák is használták jegyzetként, ajánlott olvasmányként.

Dékán István - Digitális ​fényképezés az alapoktól a szakmai ismeretekig
A ​könyv tartalma viszonylag széles spektrumú. A legnagyobb részt kitevő törzsanyagot elsősorban a nem egészen kezdő, illetve gyakorlottabb fényképezők hasznosíthatják. Didaktikus felépítésénél fogva oktatási segédkönyvként is felhasználható. A kötet első fejezete a digitális kép természetrajzával foglalkozik. A második rész a szkennelés gyakorlati kérdéseit mutatja be. A következő fejezet a digitális fényképezőgépek működését és használatát ismerteti. Külön részben foglalkozunk a tükörreflexes fényképezőgépekkel. Ez után a képek számítógépes korrigálása, a digitális "labormunka" kerül sorra egy terjedelmes fejezetben. Végigvesszük azokat az ismereteket, amik a képek korrigálásához leginkább szükségesek. Végül a nyomtatásról és nyomtatókról lehet olvasni. Mindezt egy digitális kislexikon egészíti ki. A kötet szerzője szakújságíró.

Dékán István - Fantázia ​és fényképezés
A ​fotográfia a valóság megörökítésének művészete, de meggyőződésünk, hogy néha túl is szabad lépni az adott látvány naturális ábrázolásán - írja a könyv szerzője. Ebben a könyvben alkotói fantáziára épülő fényképezési technikák leírását találja az olvasó, a szokatlan fényviszonyok megfelelő kihasználásától az egyszerű segédeszközöket igénylő trükkökön át a reklámfotók számos műhelytitkáig. A szerző 12 alapvető felvételi műfogást, trükköt ismertet, de a gyakorlatban ezek számtalan módon kombinálhatók egymással, tág teret nyitva az alkotó fantáziának.

Dékán István - Képmódosítások, ​labortrükkök
E ​könyvben a fekete-fehér és a színes laboratóriumi képmódosítások korszerű lehetőségeit ismertetjük. A leírt módszerek nem igényelnek különleges berendezéseket vagy nehezen beszerezhető nyersanyagokat. Kivitelezésükhöz az átlagos házi fotolabor felszerelése is elegendő. Drága eszközök helyett inkább az itt következő tizennégy fejezet tanulmányozását ajánljuk olvasóinknak. Ezekből különböző módszereket, műfogásokat ismerhetnek meg, és számtalan ötletet meríthetnek az ilyen jellegű munkához. Könyvünk tehát játékos kedvű vagy alkotó indíttatású fotósok, esetleg grafikusok számára készült.

Kollekciók